Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 8 órás munka mellett, hogy...

8 órás munka mellett, hogy lehet "élni"?

Figyelt kérdés

Úgy értem a kérdést, hogy ritka jó dolgom volt eddig, mert szinte mindig napi 4 órában dolgozhattam. Ezen belül is rugalmasan, azaz amikor mentem, onnantól 4 óra. :)

Ez annyira szuper volt, hiszen mindenre maradt időm.

Most született egy kislányom, és lassan aktuális lenne a munkába állás, de azt mondták, nem igazán szeretik már a 4 órás munkaidőt, inkább óraszámot emelnek, mintsem egy új embert vegyenek fel, és helyettem már két ember dolgozik, annyi lett a munka!!

Kénytelen lennék elfogadni, ha 8 órában kellene dolgoznom, mert úgyis csak egy évről van szó, hiszen annyira mennék vissza, mert akkora tervezzük a tesót.

Ki lehet bírni, sok boldog család létezik így, sőt tőlórákkal is, és mindent meg tudnak oldani..

De sehogy nem fér a fejembe, hogy főállás mellett és két három gyerekkel, hogy jut idő a takarításra, főzésre, vásárlásra, a gyerekekre, a Párotokra, magatokra, családra, barátokra, esetleg háziállatra, és egyéb intézni valóra? El sem tudom képzelni, h létezik család, ahol senki nem szenved hiányt!

Ti leírnátok hogyan telnek a napjaitok így 8 órás munka mellett? És a hétvégék? :)

2013. szept. 18. 20:41
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
80%
Én napi 12 órát dolgozom, egész héten, én nem ismerem azt hogy hétvége :) Vannak szabadnapok, ahol nincs pihenni való időm mert cskkeket befizetni meg minden egyéb, szóval nekem is hajnal 3-kor kell fel kellnem hogy reggelti csináljak a gyerekeknek stb.
2013. szept. 18. 20:49
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Én is rugalmasan dolgozok, de ez a rugalmasság úgy van, hogy vannak napok, mikor 4 órát dolgozok és van, mikor 12-őt (azért ebből van a kevesebb) és van, hogy a kettő között. És azt vettem észre magamon, hogy ha kevesebbet dolgozok, akkor sem végzek el több otthoni teendőt, mert "lelassulok", mondván, hogy van még idő. Pl. palacsintasütés rövid nap után 1,5 óra, hosszú nap után 30-40 perc, mert akkor megvan a lendület.

És nem mondom, hogy jó a 8 óra gyerekek mellett, sőt, szerintem nem embernek való, de azért nem fogod dupla annyinak érezni, és belerázódsz, amennyire lehet. De ajánlom, hogy amin tudsz egyszerűsíts, csekkel nehogy postán állj sorba a drága idődből, hanem fizesd be netbankon, takarítás férjjel megosztva, vásárlás max heti egyszer és akkor egy heti kaját megveszel, és csak egyszer kell sorban állni stb.

2013. szept. 18. 21:05
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem egyszerű , az biztos. Én 8 órában dolgozom a 2,5 éves bölcsisem mellett. Hétköznap nálunk nincs házimunka, maximum annyi hogy hazafelé beugrunk a boltba a gyerkőccel, és este bedobáljuk az edényeket a mosogatógépbe. Este már hideget eszünk általában, hiszen napközben mindenki evett meleget. Hétvégén szoktunk mosni, főzni, takarítani stb. De még így is kevés az idő, amit nyugiban el tudunk tölteni a gyerekkel, hiszen negyed 6 körül érünk haza és 7 után van a fürdetés...
2013. szept. 18. 21:20
 4/19 anonim ***** válasza:
84%

szia!

én az anyuka vagyok, kint dolgozom külföldön 6-7 heteket-bár most 10 hét lesz..:( és 2-3 hetet vagyok itthon. Szóval a férjem van a 2 gyerekünkkel (6 éves és 2 éves) és Ő is 8 órában dolgozik - van hogy hétvégén is be kell mennie!

A napjaik úgy tellnek hogy apuka felkel 6.30 kor. 7.00 kor reggeli a gyerekeknek, majd a kicsit viszi 7.40 re családi napközibe és a nagyot 8.00 ra az oviba. Utána megy dolgozni 9-17.00-ig és 17.45 kor begyűjti a gyerekeket a családi napköziből (fiamat egy anyuka, vagy a szomszéd viszi át a családi napközibe mert a drágalátos ovi 17.00 ig van nyitva!) mikor hazaértek 18.30-19.30 vacsi és fürdetés, majd férjem totál kidől! és éjszaka még felkellnek néha... majd indul akövetkező nap... Tavaly mikor még csak 9-10 hós volt a lányom gyakran lefőztem 30-40 napra, és tettem a fagyasztóba hogy férjemnek ennyivel kevesebb dolga legyen, de most van hogy anyósom jön le segíteni 2-3 napra, ilyenkor ő főz és unokázik, amíg férjem intézi a mosásokat, a takarítást és a ház körüli teendőket. Barátok: évi 2-3 alkalommal személyesen, amúgy telefon, vagy skype. Vásárlás: gyerkekkel együtt, bár felszoktam tankolni a pincét mielőtt elutazom, hogy csak kenyeret, zölséget meg felvágottat kelljen venni. Egymásra: amikor otthon vagyok, de akkor nagyon intenzív :)

2013. szept. 18. 21:26
 5/19 anonim ***** válasza:
27%
6-7 hétre otthon bírod hagyni a kétéves gyerekedet?! Nem semmi! Elég kemény vagy! Megkérdezhetem, hogy milyen munkát végzel külföldön? Kíváncsi vagyok mi éri meg ezt a sok lemondást! Nehogy félre érts, egyáltalán nem látom negatívnak az életmódotokat, csak érdekesnek!
2013. szept. 19. 08:40
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Látom másnak sem könnyebb :(

Férjemmel hivatalosan 8 órában dolgozunk, ami persze van hogy 9 meg 10 sajnos. Utazással együtt napi 12 órát vagyunk távol otthonról, reggel 7-kor indulunk, este 7-re esünk haza jó esetben. Igy aztán hét közben nincs élet, se magán, se családi. Nem is lenne ez gond, ha legalább a hétvége egy kis együttlétről, nyugalomról szólna, na de ugye ekkor kell bepótolni mindazt ami hét közben elmaradt, úgyhogy szó szerint a bevásárlásról, rendrakásról, házimunkáról, főzésről szól az a két nap. Közben egész nap azt hallgatom hogy "anya mikor játszol már velem?" Ezért időnként leülök játszani egy órácskát a gyerekkel, de igy meg van hogy du. 3-ra van kész az ebéd, vagy vasárnap este 10-kor még mosogatok, vagy hegyekben áll a vasalatlan ruha. Iszonyat, én bevallom most nagyon ki vagyok bukva miatta, de nem látom a megoldást hogyan lehetne ez másképp. Egy droid lettem aki 5 napon át egy irodában, 2 napon át egy lakásban húzza az igát. De nem csinálni nem lehet, mert nem járhatunk koszosan, éhesen munkába, oviba. És rettegek az iskolától, mert fogalmam sincs mikor fogok tanulni a gyerekkel. Egyszerüen nem áll annyi órából a nap, amennyire szükségem lenne ahhoz, hogy minden kötelezettségemnek eleget tegyek. Na és persze a következmények: házaséletünk nincs, mert magamra a hétfő hajnal jut, ami egy hajmosásra elég. Fáradt vagyok és az utolsó dolog ami eszembe jut magamról az az hogy egyáltalán nő vagyok. Leginkább valami semleges nemü valaminek érzem magam. Úgyhogy a sex az nem megy, na. A másik meg az állandó türelmetlenség, gyakran emelem fel a hangom, veszekszem. Néha arra gondolok hogy nem is bánnám ha meghalnék mert ennek igy semmi értelme. Az az igazság hogy xar anya, xar feleség, közepes házvezetőnő és közepes munkaerő vagyok.

Bocsesz hogy hosszú lett és pesszimista és tudom hogy vannak sokgyerekes anyukák akik kisujjból kirázzák ezt az egészet (csak tudnám hogyan???), és drukkolok neked is kérdező hogy egy legyél közülük. Mindenesetre ha van választási lehetőséged én nem ezt a 8 órás taposómalmot javaslom.

2013. szept. 22. 22:54
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk úgy van, hogy a párom 7-17-ig dolgozik, az én munkaidőm pedig valamennyire rugalmas a heti 40 órán belül, így én hozom-viszem a gyerekeket oviba, ill. a nagyot most már suliba.

A párom 6.30-kor, mi pedig 7.20-kor indulunk, a nagyot félkor kirakom a sulinál, a kicsit beviszem az oviba és utána rohanok, hogy 8-ra beérjek. Szerencsére közel dolgozom, 15 perc alatt ott vagyok.

Ha 8-ra megyek, akkor 4-ig vagyok, 15-re érek a kicsiért, 30-ra pedig a nagyért és kb. 5-re érünk haza.

Hétköznap nem főzök, csak egy gyors vacsorát szoktunk csinálni 6-7 között (szendvics, virsli, rántotta, tükörtojás, bundáskenyér stb), 7 körül fürdés és 8 körül fekszenek a gyerekek.

Esténként mindig játszunk valamit és lefekvéskor mesét olvasok nekik.

Ja, ha jó idő van, akkor persze kint vagyunk egy ideig.

Hétköznap takarítás sincs, csak rendet tartunk mindenhol. A konyhát, étkezőasztalt minden este rendbe vágom, a mosdókat és a wc-t is áttörlöm, így nem lesz olyan rettenetes kupi és kosz hétvégére. 1-1 mosást szoktam elindítani, mert különben hétvégén nem lenne annyi hely teregetni, de azt reggel 10 perc alatt bepakolom, időzítve állítom be a mosógépet és du. 10 perc alatt kiteregetek. A ruhákat már leszedéskor összehajtogatom és rögtön elpakolom.

Ja és a legfontosabb: NEM VASALOK SEMMIT!!!!! :) Úgy teregetek és hajtogatok, hogy ne kelljen, ill. 1-2 gyűrődést bevállalunk. Az én ruháim vállfán lógnak, azokat azért nem kell, a párom munkásruhában jár, azt azért, a gyerekek meg úgyis 10 perc alatt összegyűrik :) Persze az ingeket vasalom, de azt meg ritkán hordunk :)

A hétvégén az egyik nap főzök és takarítok, a másik nap valamelyik nagyszülőnél eszünk vagy ha elmegyünk valahová, akkor ott.

Ált. szombat de. szoktam takarítani, igyekszem délig minden megcsinálni (porszívózás, felmmosás, fürdő-wc takarítás stb) és akkor van 1,5 napunk magunkra és egymásra :)

2013. szept. 23. 06:07
 8/19 A kérdező kommentje:
Huu 7 és, nem lehet könnyű eletetek... De mi lesz így később? Nem lehetne más munkad, vagy reszidos? Ennyire kell a pénz a megélhetéshez, vagy miért dolgozol ennyit gyerek mellett? Elhiszem, h bánt a lalkiismeret és ez így hihetetlen nehéz... Gondolkozzatok el, hogy lehete könnyíteni a mindennapokon, mert ez hosszú távon nem vezet jóra. :-( sok sikert. ;-)
2013. szept. 23. 07:10
 9/19 anonim ***** válasza:

Mindketten Pestre járunk dolgozni, az naponta 3 óra utazás. Szerencsére az én munkaidőm elég rugalmas. Múlt héten 6-ra mentem be, és 3-kor eljöhettem, hogy odaérjek a bölcsi zárásra. Jövő héten én viszem a lányunkat, férjem 7-re megy be, és 3kor eljön. A héten egyszer összeporszívóztam és felmostam, 2 adagot mostam és minden este el volt mosogatva. Nem főztem, nem tudtam a kislány mellett, annyira kellettem neki, de nem bántam. Hétvégén csak szombat délelőtt csinálunk itthon munkát, férjem és a lányom elmennek bevásárolni, én meg itthon főzök takarítok meg amit kell.

Magamra összesen napi 10 perc jut, és ebben benne van a hajszárítás is minden másnap.

Nem vállalunk második gyereket, amíg hitelünk van, és le a kalappal, a két vagy több gyerekesek előtt !

2013. szept. 23. 12:30
 10/19 anonim ***** válasza:
74%

6-s megsajnáltalak és átérzem a helyzeted mert mikor az első kisfiam után visszamentem dolgozni nagyjából nállunk is ugyanez volt a helyzet!Most itthon vagyok a picivel gyeden de azt megfogadtam ha visszamegyek dolgozni véltoztatni fogok!

Nemtudom milyen az anyagi helyzetetek de én arra jutottam ha visszamegyek melózni fogok keresni egy megbízható nőt/nénit aki kitakarít!Nállunk már 500 ft órabérért lehet találni!

80 nm-es a lakásunk 2-3 óra alatt ki lehet takarítani!Nekem megéri az az 1000-1500 ft hogy azt az időt is a gyerekeimmel tölthetem!Főzés!Nincs valami kifőzde vagy menü lehetőség felétek és legalább szombaton hozatnál kaját??

Vasalás!Pont úgy csinálom mint a 7-es!Tehát nem vasalok,nagyon jól kihúzom a ruhákat mielőtt kiteregetek és én is már hajtogatva szedem le a szárítóról és már megy is a szekrénybe!

Szex! Szombat este nincs valaki(nagyi,keresztszülő)aki vigyázna a gyerkőcre míg ti Apával elmentek egy moziba vacsira bármi utánna az összebújás is menni fog hidd el mert attól a kis kikapcsolódástól felfogsz töltődni energiával!

Vasárnap délelött meg főzés,játszás a gyerkőccel(míg föl a húsleves azért oda lehet ülni mellé egy kicsit)délután meg közös családi program:kirándulás,biciklizés bármi hidd el még egy közös séta a városban is jót tesz mindenkinek és összekovácsolja a családot!

Kívánok neked erőt,kitartást!!

2013. szept. 23. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!