Milyen megtakarítási mód lenne jó 10 évesem számára? Persely vagy hasonló nem jó, mert ki lehet venni és elkölteni a pénzt. Olyat keresek, amivel érvényesül a sok kicsi sokra megy elv, és tényleg csak hónapok múlva lehet hozzányúlni!
Köszi a válaszokat! :) Mindenkinek ment a zöld kéz. Ha jól értem, egyikőtök sem tud most olyanról, mint régen a takarékbélyeg volt. :(
A bankszámlával nekem is az a gondom, hogy amit rátennénk, a havidíj meg adók elvinnék. :( A perselynél nem lenne elég akaraterő, hogy egyben maradjon nyárig. :(
Nekem is rögtön az egyszer használatos persely jutott eszembe, én jópofa kerámiából készülteket (pl. a klasszikus malac formájút is) láttam már kézművesboltokban, illetve mindenféle kirakodóvásáron, biopiacokon is- itt Budapesten is.
Ez is jó megoldás- illetve ha nem szeretnél erre költeni, akkor nekem a fém tápszeres hengeres dobozok jutottak eszembe, amiknek az a kis lapos műanyag fedele van. Arra lehetne vágni egy csíkot a pénzérméknek, a külseje meg sima pillanatragasztóval leragasztható.
Lehet dekorálni ízlés szerint: üvegmatricafestékkel, csomagolópapírral, alkoholos filccel, matricákkal stb.
Ha érettebb a 10 évesed, akkor én még egy valódi saját kis számla nyitásán is gondolkodnék- akkor mondjuk havonta el lehetne vinni a kis pénzét a bankba befizetni (ok, a tranzakciós díj gondolom egy pénzérméből kijön, azt kifizetheted, vagy azzal is tanulhatja, hogy a pénz kezelésének is ára van, de kaphat kamatot stb.), ha használ internetet, akkor megnézhetitek együtt a netbankján az egyenlegét. Picit ezzel az ügyintézések, várakozás, sorszámhúzás, viselkedés stb. is tanulható- főleg ha közeli bankfiókba vagy kisebb településeken ismerős ügyintézőhöz kerültök.
Esetleg lehetsz te a "bankár" otthon és beszélgethettek arról, hogy ha gyűjtögetni, akkor miket vehet belőle- adhatsz rá kamatot, valami jó dologért, eredményért, segítségért hirdethetsz extra kamat akciókat (pl. ezen a héten a hozott ötösökért a megtakarítására fix plusz X forintot vagy hét végén plusz 5% kamatot adsz :)
Egy kis füzetben már szerintem simán meg tudjátok ilyen korú kissráccal csinálni, hogy egyik oldalon a kapott zsebpénzek, "kamatok", a másik oldalon a költései- ezzel is nagyon tudod segíteni a pénzügyi kultúrája alakulását- főleg ha neked is van ilyen költségvetésed, vagy a kedvéért hajlandó vagy pár hónap után a háztartásét ugyanígy levezetni neki.
Majd írd meg, hogy döntöttetek, mit választottatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!