Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan kezelted a tetves...

Hogyan kezelted a tetves gyermeked és otthonod?

Figyelt kérdés
Mennyi ideig tartott kiírtani őket?
2013. aug. 15. 12:41
 1/6 anonim ***** válasza:

Patikában lehet kapni gyógyszert.

Az ágyneműt magas hőmérsékleten kell mosni, a keféket/fésüket szintén, ezeket lekenheted a gyógyszerrel is.

Sapkát-sálat szintén mosni, de most nyár van, ha szerencséd van, ezt megúszod.

2013. aug. 15. 13:18
 2/6 A kérdező kommentje:
Lakást nem kell végigsúrolni hipóval?
2013. aug. 15. 14:12
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia! Nálunk sajnos kétszer is jártak ilyen élősködők, egyszer oviban, egyszer már az iskola alatt.

Bár nyilván féltem a gyerekem, de sajnos nem hiszek az „alternatív” megoldásokban (barátnőm, aki mindenféle olajjal kente a gyereke fejét egy éven át folyton újra és újra elkapta, és erős a gyanúm, hogy valójában sosem sikerült teljesen kinyírnia a tetveket), szóval először mindig Nittyforral kezeltem a gyerek fejét, aztán egy hét múlva egy Paranit nevű szerrel.

Mindemellett naponta átnéztem a haját (serkefésűvel, nagyon lassan, centiről centire haladva!, kb. egy órás remek program volt rövid hajnál is), és sajnos az a tapasztalatom, ezt érdemes több hétig csinálni, mert hiába a rövid haj, hiába az alapos kutakodás a serkék után, én bizony még egy hét múlva is találtam serkét a gyerek fejében, mikor már azt hittem, régi kiszedtem őket. És nem azért, mert olyan sok volt benne, éppen hogy elég kevés, csak nagyon nehéz észrevenni őket.

Kb. egy hónap napi „tetvészés” után átálltam arra, hogy heti egyszer átnézem a haját, mert már eléggé parázom.

Az ágyneműket 60 fokon mostam ki, a ruhákat is a lehető legmagasabbon (nyilván nem lehet mindent 60 fokon, mert tönkremegy), az alvós plüssöket a mélyhűtőbe tettem napokra. Nagyon körültekintően kitakarítottam (de azért nem hipóztam végig a lakást), porszívó porzsákját kidobtam, és erősem fohászkodtam, hogy eredményes legyen az akció. :)

Ja, és a saját és a többi családtag haját is lekezeltem Nittiforral, és egymást bogarásztuk is, de szerencsére ránk nem terjedt még át a fertőzés.

Ezen intézkedések által mindkét alkalommal sikerült elsőre kiirtanom a kis szemeteket, bár utána még hónapokig paráztam. :)

Az a helyzet egyébként, hogy pl. az oviban/iskolában hiába nézi át a védőnő a gyerekek fejét időnként, nálunk egyszer sem talált semmit, viszont én igen. Nem nehéz belátni, hogy ha még csak nemrég kapta el egy gyerek valakitől, akkor alig van élőlény a hajában, és a védőnő nem serkefésűvel nézi át a fejüket, csak rákukkant – így pedig már csak akkor veszi észre a bajt, ha hemzseg a gyerek feje a serkéktől/tetvektől.

Ezért érdemes időnként otthon alaposan átnézni akkor is, ha nincs hír az oviban/suliban fertőzésről.

Ugyanez igaz arra, hogy igazolást kell vinni az ÁNTSZ-től, hogy nem fertőzött a gyerek – itt is csak három helyen széthúzva a haját ránéznek a fejére.

2013. aug. 15. 15:09
 4/6 A kérdező kommentje:
Gyerekem még nem is jár közösségbe. Nincs még 2 éves. Fogalmam sincs hol kapta el. Talán a nyaralás alatt?
2013. aug. 15. 17:28
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia! Nekünk az ÁNTSZ-ben mondta a nő, hogy bárhol elkaphatja, ha leül egy buszon egy olyan ülésre, ahol előtte tetves ember ült, akár onnan is. Persze a gyerekek mindenhol összedugják a fejüket játék közben, tehát a játszótéren is akár.

Sajnos sok emberben az él, hogy a tetvesség az igénytelen, koszos családokban ütheti csak fel a fejét, pedig a tetvek nem tesznek különbséget az emberek között. :)

Egy dolog igaz viszont, hogy nem szabad hagyni, hogy durván elszaporodjanak, az pedig csak úgy érhető el, ha az ember figyel a gyereke hajára.

Ezen kár őrlődnöd, illetve ha mégis van rá tipped, akkor érdemes lenne szólni azoknak, akikkel együtt voltatok mostanában, hogy ők is nézzék át a gyerekük fejét, mert ha náluk maradnának tetvek, akkor könnyen újra elkaphatjátok.

2013. aug. 16. 12:53
 6/6 A kérdező kommentje:
Szóltunk mindenkinek. Ez volt az első dolgom.:)
2013. aug. 17. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!