Miert csodalkoznak sokan, ha a lanyom normalisan tud viselkedni?
Keteves a lanyom, de mindenki ledobben, ha meglatja vagy kapcsolatba lep vele.
Allandoan azt kerdezik, hogy ennyire jolnevelt a gyerek? Ilyen turelmes, stb..
Nem ertem, hogy mi meglepo azon, ha a boltban nem pakolja le a polcokat, ha turelmesen kivarja a sort barhol, ha tavozaskor "viszlattal" (maga elharapos hangjan) koszon erthetoen, ha nem babakocsiban ul, hanem a kezemet fogva setal mellettem?!
Allandoan azzal jonnek az emberek, hogy ez nem normalis! De miert nem?
Nekem van egy alap normam, amit a csaladomtol es a korulottem levoktol is elvarok. Nem kell nagy dolgokra gondolni.
pl. koszon, ha belep vhova, kezet mos etkezes elott, nem hisztizik es rongal kozossegben (konyvtar, bolt, stb), tud viselkedni az utcan, stb..
Nem nevelem szigorral a lanyom, szerintem ezek a dolgok ragadtak ra, mint a kosz. :)
Nem ulok elotte napi 2-3 orat pl. a "viszlat" szot gyakorolni.
Miert fura es meglepo ez?
Persze az is igaz, hogy a gyerekek személyiségétől is sok függ, nem csak 100%-ban a nevelésen múlik. Főleg pici korban.. nekem is két különböző karakter a két gyerekem, az egyik nehezebben kezelhető volt, a másik egyszerűbb eset, de azért óvódáskorukban már mindegyik megtanulta, hogy egyes helyeken hogyan illik és nem illik viselkedni.
2 évesen egyrészt szerencse is, hogy egy jó természetű gyereket kaptál, a nagyobbaknál viszont nincs mentség arra, hogy a 8 éves gyerek miért löki fel a többieket a mászókára várva, mert neki nincs türelme hogy sorban álljon.
Én is kaptam már meg hasonlót :)
3 lányom van. Sokszor csodálkoznak, mert még a 1,5 évesem is sziával köszön :) És ki tudják várni a sort, és elkérik a játékot, odaadják a sajátjukat...stb. Orvosi rendelőbe is simán lehet menni hármukkal, olvasok nekik, rajzolnak, elvannak. A köszönéssel mondjuk nekem az a tapasztalatom, hogy minden gyereknél van egy olyan időszak, amikor nem szívesen köszön. Nem udvariatlanságból, hanem van egy ilyen szégyenlősebb időszak. A nagylányom 6 lesz lassan, neki volt ez kb egy éve. A középsőm 4 lesz, és úgy látom, nála kezdődik most. Mondjuk ha nem szimpatikus az ember nekik, akkor figyelmeztetnem kell, és bár köszön, de bújik a hátam mögé. Ez úgy gondolom normális. Ahogy a kamaszok is feszengenek, amikor nem tudja hogy magázódjon/tegeződjön. Ez magától elmúlik majd.
Egyébként én örülök, hogy megdícsérik őket, azt még senki nem mondta, hogy ez ne lenne normális. Azt sem gondolom, hogy bármi gond lenne a mostani gyerekekkel. Nem gondolom, hogy akkora gond, ha egy gyerek unja a sorban állást, vagy nem köszön. Más a mentalitásuk, nem egyformák, és nem is rosszabb ettől. A legkisebb gyerekem barátja egy kis "vadorzó", igazi huncut kisfiú. Na vele nem egyszerű az anyukájának vásárolni :)
Egyik sem. Nem azert irtam ki a kerdest, hogy a honap anyukaja dijat elnyerjem!
Egyszeruen csak idegesit mar, hogy a legtobb ember szerint a gyerekemmel nncs valami rendben. Volt, aki megkerdojelezte, hogy szellemileg a sajat szintjen van-e. A gyerekorvosunk (levaltottam ket hete) pedig azt mondta, hogy megerne ez a viselkedes egy pszichologiai kivizsgalast. Jelenteni is akarta a gyamugynek, mert hogy biztos otthon csinalunk vele valamit. Amikor ezt kimondta, akkor fogtam meg a lanyom es jottem ki a rendelobol.
Es, mint irtam, nekem fura, hogy masok nem ugy gondoljak, hogy ez a normalis emberi viselkedes?!!!
Tudom, hogy manapsag mar nem divat a gyerekneveles es ezert vannak ilyen-olyan neveltetesu gyerekek, de ilyenkor azon toprengek, hogy 2-3 evig mit csinalnak otthon?
Te csinálod jól és ha valaki ezen csodálkozik, mondd Neki a legtermészetesebben, hogy szerintetek ez így van jól és ezekre neveltétek, így tartjátok helyesnek a viselkedését!
Az én lányom 13 hónapos, de Ő is köszön, azaz integet, puszit dob, tud várni, nem pakol, és vesz le semmit, sőt megkérdezi, azaz mielőtt olyanhoz nyúlna, amiben nem biztos, h elveheti, rám néz és attól függően dönt, hogy mit mondok. Ez így hihetetlen, de így van és ezen és még sok mindenen csodálkoznak a körülöttem élők, mert az ő gyerekük elszalad, szökik, hisztizik, stb. Persze az eényém is tud, de nem jellemző és követ, ara megy, amerre én, stb. De erre sokan mit reagálnak?? jóó, majd két évesen, várd meg milyen lesz, meg majd ekkor, majd akkor... Na meg, h Ő ilyen és ettől mászok a falra!! Nem ilyen. Nevelve van. persze vannak elfogadóbb és nyugodtabb gyerekek, de Őket is lehet szépen következetesen, szeretettel nevelni..
Istenem hányszor megkaptam, h majd szaladhatsz utána, hát nincs ilyen. Meg, hogy ha majd mászik, amit elér lepakol.. Nem így lett, aztán, na jó, majd ha feláll, meg majd ha megy, stb... Szóval nyugi, így helyes, ahogy Ti vagytok, sokkal több jól nevelt babócára lenne szüksége a jövő társadalmának.
Na megyek, már dumál a Tündérke, most ébredt! :)
Üdv és csak így tovább!! :)
Pedg igy volt. Mivel elutasitottam a kivizsgalasokat, mivel a gyerekemnek nincs semmi baja.
Konkretan kozolte, hog szerinte autista vagy valami mas baja van es ezert ilyen nyugodt.
En meg borkultan elkuldtem vissza az anyukajaba. Ekkor jott a gyamugyi jelentessel, mivel megtagadom a gyermekemtol az orvosi segitseget.
Edesapam gy.orvoskent praktizalt (mar nyugdijas), anyukam fejlesztopedagoguskent dolgozik. Nem elfogultak az unokaval kapcsolatban. Ha gond van, azonnal szolnak. Nekik azert jobban hiszek, mint egy olyan orvosnak, aki a rota virus elleni oltast nem szajon akarja beadni, hanem comba-izomba, laza 20ezres oltast!!!
Az én lányom is egy jólnevelt tündérbogár, csodálkoznak is rajta az emberek, ha elmegyünk valahova. Az én mellem, meg dagad a büszkeségtől. :) Ő egyébként egy izgő-mozgó apróság, aki itthon két percre nem tud megülni a fenekén.
Nemrég kezdtük a bölcsit és csodálkoznak a gondozónénik, hogy ilyen jól nevelt gyereket ritkán látnak. Egyébként a beszoktatás alatt megjegyezte a gondozónénije, hogy milyen szépen beszélünk hozzá a férjemmel. A másik ami tetszett neki, hogy ha sír, vagy hisztizik (mert azért ő is szokott néha), addig beszélek hozzá, amíg rám nem figyel. Én ezt automatikusan így csináltam, de a gondozónéni azt mondta, hogy ilyet ritkán lát. (Hozzáteszem, hogy amióta bölcsis, itthon egy kisördög. Biztos itthon tombolja ki magát. :) )
Ma az orvosnál kapott pecsétet a kezére és amikor jöttünk el, fogta a nyomdát és visszatette a helyére, amin a doki igencsak meglepődött.
Nálunk sincsen vasszigor, csak mint nálatok, vannak alap dolgok, amiket megtanítottunk neki. A többi meg ragadt rá.
Nem véletlenül mondják, hogy hiába nevelnéd jóra a gyereket, ha otthon nem azt látja. Ehhez egy példa: Van egy ismerősöm, aki a másfél éves gyerekéről levette a pelenkát és közölte vele, hogy onnantól kezdve bilibe kell pisilni, meg kakilni. Ha meg véletlenül a nadrágba sikerült, akkor elverte a fenekét. Ennek ellenére csodálkozik azon, amikor mondjuk egy másik gyerek olyat tesz ami nem tetszik a gyerekének, akkor megüti. Hiába magyarázza, hogy nem verekszünk, ha egyszer ő is azt tette a gyerekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!