Más gyerek is ezt csinálja? A 3 éves kisfiam séta közben gondol egyet, kirántja a kezét a kezemből és elszalad, alig tudom utolérni.
A kérdésben meg is válaszoltad: "3 éves".
Majd 5 évesen már megérti.
A fiam 3 éves múlt, a lányom 2 éves. Nekem is kirántják a kezüket az én kezemből, de szerencsére nem futnak el, csak egyedül akarnak menni. Érdekes módon a zebránál mindig megfogják a kezem, értik, hogy veszélyes az útra menni, csak ha járdán megyünk akkor nem akarják fogni a kezem, bár a fiam szófogadóbb, a lányom a hisztisebb, akaratosabb.
Én szoktam mondani, hogy "jó, akkor megyünk haza". Megfogom a kezüket és visszafordulok velük, akkor hirtelen jók lesznek, csak ne menjünk haza. Akkor egy darabig fogják a kezem, aztán egy idő múlva megint jön a hiszti. Volt, hogy nem engedtem a lányomnak, hogy kihúzza a kezét, inkább picit erősebben megfogom neki. Belvárosban lakunk, így muszáj nagyon odafigyelni, sokszor a 4 sávos út és a járda között semmi hely nincs, a járda mellett rögtön az út van. Inkább hisztizzen, de fogom a kezét. Aztán egy 5-10 perc után feladja és fogja a kezem nyugodtan. Persze közben én is mondom neki, hogy nem szabad, sok az autó, ha elüthet, komoly baj lesz, mehetünk a kórházba. Sajnos nehezen értik meg, türelemjáték az egész. Tanítom közben őket a közlekedési lámpák ismeretére is, mi a különbség zöld és piros között. Persze nehéz, mert sok barom átmegy a piroson is néha a zebránál, ilyenkor furcsállják, hogy mi miért nem megyünk. Ilyenkor mondom, hogy rossz bácsi vagy néni, ezt nem szabad.
3 éves fiam kitalálta egyik nap, hogy ő egyedül megy el a mamához busszal meg a játszótérre:) Na, persze, jót nevettem rajta:)
Mindig erőteljes hangon szólok nekik, mikor nem akarják fogni a kezem, határozottan kell szólni. Lassan egyre több dolgot megértenek, azért egy 3 évesnek már szerintem ezt meg kell érteni, hogy miért kell fogni anya kezét, miért veszélyes az autó.
Az enyém ugyan még csak 2 éves lesz bő 2 hónap múlva, de dettó... Ha rákiabálok, hogy álljon meg, akkor annál gyorsabban szalad. Én is próbálom szépen elmagyarázni, séta közben rongyosra járatom a számat, de még mindig sűrűn megesik a dolog. Szerintem ő ezt játéknak véli...
Azt mondják nekem a tapasztaltabbak, hogy nyugi, meg fogja tanulni, előbb-utóbb abbahagyja, megérti. Csak addig kell kibírni, és vigyázni rá.
Nálunk én nem futok utána nem is szalad el. A férjem utána fut és röhögve szalad tovább. Rájött ha elfut akkor jöhet vissza :D 2.5 éves a fiam. Megtanítottam az alapszabályokra, hogy zebra előtt megállunk, és hogy nem megyünk le az útról soha! Megbízható :)
Azt vettem észre, hogy ha valami baja van akkor kezd el hülyén viselkedni, tehát ha éhes, szomjas, álmos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!