Van más is olyan helyzetben, hogy a közel 3 éves gyereke nem beszél folyékonyan?
Ezért ne legyél elkeseredve. Ha szeretnéd megnézetni egy logopédussal, megteheted, hogy megnyugodj, játékos formában foglalkoznak vele, ott megmondják, hogy van-e valami gond, vagy hogyan tudnál célirányosan segíeni neki. Igazából, ha már szavakat mond, akkor biztos lehetsz benne, hogy fog folyékonyan beszélni. Az én fiam is el volt maradva ebben a dologban a kortársaitól, de már szépen behozta a lemaradást.
Ha már szavakat mond, akkor nem írhatod azt, hogy nem beszél, hiszen ez már beszéd. Az is lehet, hogy ezek már szómondatok. Ha pl valamire azt válaszolja, hogy "Elég." az is már szómondat, attól, hogy nem mond körmondatot, helyette, hogy "Köszönöm szépen, édes anyukám, nem kérek több paprikás krumplit." attól még az adott helyzetben tökéletes. Majd jönnek a kétszavas mondatok, bővített mondatok, stb. Az oviban jobban rászorul majd, hogy megértesse magát szavakkal is. Az nálunk is sokat segített. Én igazából foglalkoztam a gyerekemmel az "Én is tudok beszélni" c. könyvből, képek vannak benne, és van hozzá egy segédlet, ami külön megvehető, a "Megkésett beszédfejlődés terápiája", szerintem ezeket te is jól tudnád használni. Ezzel rá lehet vezetni a gyerkőcöt a mondatalkotásra, példamondatok segítségével. De tényleg ne aggodalmaskodj, és legfőképpen ne okold magad, az nem vezet jóra, nekünk is vannak rosszindulatú rokonok, tudom, milyen, mikor a gyereke kevésbé beszél jól, mint más gyerekek, de hidd el, hogy ettől még lehet a gyermeked kiváló intellektusú.
A fiúknál előfordul az ilyen, hogy nem beszél közel három évesen aztán ahogy érik az idegrendszer, úgy hirtelen beindul beszéd.
Viszont a lányok mások !!! Gyógypedagógiai tapasztalat, annó tanultuk a főiskolán.
Nekem a húgom nem beszélt ebben a korban, 7 évesen kisegítő iskolába került, 69-es IQ-val, és súlyos beszédhibával, ami a gyógypedagógiai foglalkozások ellenére a mai napig megmaradt.
Szóval véleményem szerint ha van lehetőséged, keress sürgősen egy logopédust. Minél korábbi, annál jobb !
Köszönöm a válaszokat!
Kedves utolsó! Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatodat, de azért, mert a te húgoddal ez történt, nem igaz minden, 3 évesen nem folyékonyan beszélő lányra.
Köszi a választ neked is.
Január vége óta szobatiszta, egyedül eszik-öltözik-vetkőzik. Pár délelőttöt jár csanába, kevesen vannak, megértik így is. Orvos, védőnő szerint semmi baj, a csana vezetője szerint is csak lusta, ő évekig óvónő volt. Szeptembertől állami oviba fog járni.
Köszi neked is.
Neked is 3 éves a kislányod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!