2évesen meddig tud/tudott elszámolni gyermeked?
A lányom simán "elszámolt" 15-ig, de ez nem igazi számolás, hanem betanult dolog, szóval mondta hogy "egy, kettő, hááárom nééégy...tizenöt" de pl ha mondtam hogy rajzoljon 5 vonalat sakkor kétségbe esett. szóval ez nem számolás igazából, bemagolt mondóka.
A fiam ekkor kezdett beszélni
1,2,3,4,5...9...108, 109.
vagy
1,2,ööööööt!
A számokat, mint szavakat ismeri, de tudatosan számnevekként használni nem tudja.
10-ig tud, pont mint egy mondókát...
Ha valamiből 1, 2 vagy 3 van - azt számolás nélkül felismeri. Darabot számlálni nem tud.
Kedves Kérdező,
az én kisfiam is kétnyelvű, mint itt az egyik válaszolóé.
Kb. 2-2,5 éves kora között tudott mindkét nyelven 1-12ig "számolni" (hogy miért pont 12: egyrészt az óra miatt valószínűleg, másrészt az angolban 12ig "rendhagyóak" a számok).
De ez csak annyit jelent, hogy helyes sorrendben el tudta mondani angolul és magyarul is a számokat.
Ha kérdeztem, hogy a 4 nagyobb vagy a 3, akkor ebben a korban még nem tudta a választ.
Az 1 és 2 fogalmát már ismerte (pl. kérek 1 poharat vagy adj ide a halomból két kockát; azt értette)- esetleg a 3-t is, de tovább már nem.
Nagyon helyesen írták itt többen is, hogy ez még nem valódi matematika, nem éri a nagyobb számoknál a kisebb-nagyobb fogalmat sem- ez majd óvodás korban jön el.
Éppen ezért szerintem nagyon sok jelentősége nincs annak, hogy mennyit tud "mondókázni" a számokkal :)
Tanítsd meg neki inkább az "1, megérett a meggy, 2 csipkebokor vessző" mondókát és pontosan ugyanott fog tartani, mint más kis "zsenigyerekek", akik már az abc-t is ismerik ennyi idősen :) (...vajon akkor miért is nem olvasnak??? :)))))))))))))
Szép napot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!