Van itt olyan, aki kisgyerekekkel családostól mentek ki külföldre dolgozni?
Gondolkozunk ezen, az anyagi helyzetünk miatt, úgy, hogy mindkét lányunk ovis korú lenne.
Meg lehet ezt oldani? Megéri?
Én egyedül jöttem ki a két iskolással, a barátnőmék 3 gyerekkel... A környéken nagyon sok a családos, még egyedülálló anyukák is vannak.
Nem lehetetlen, bár nehezebb.
Ha egyikőtök kapna valami jól fizető normális munkát, akkor megéri, amint kint a gyerekek bekerülnének az oviba, akkor a másik is vállalhat valami teljes vagy részmunkaidős állást.
Szia!
én egy anyuka vagyok két kicsi gyerekkel 5,5 és 1,5 évesek, és én ingázom anglia és mo. között. a férjem otthon dolgozik és ilyenkor ő látja el a gyerekeket! nekünk ez így alakult! nem panaszkodom, mivel a munkakörömből kifolyólag akkor jövök és megyek amikor akarok és annyi hétre amennyire én szeretnék - ápoló vagyok családoknál - de ide nem hozhatom az én családomat ebből kifolyólag, és meg sem érné nekünk, mivel itt úgy sem tudnék találkozni velük, anglián belül is ingázom! azt tuti viszont hogy csak úgy érdemes belevágnotok, ha legalább az egyikőtöknek van itt bejelentett melója!!! mert különben itt is napról - napra fogtok küzdeni , mint szerintem bárhol máshol! azt tudnod kell hogy mivel ovis korúak, függ hogy milyen országba mentek ! Angliában már iskolásnak számítanak... szóval sulit - ovit kell keresnetek!
nekem - nekünk egyébként - habár van hátránya is! - bejött ez a fajta élet- mivel így mikor hazajövök 1. itthon költöm el azt a pénzt amit kint kerestem , 2. több hetet vagyok itthon mint kint, és mikor itthon vagyok egész nap a gyerekeimmel lehetek, mindenféle idegeskedés nélkül hiszen nem viszem haza a napi stresszt a munkahelyemről. és mivel már jó ideje 4 éve csináljuk így, volt hogy terhesen is így dolgoztam, már könyenn vesszük az akadályokat. De sosem tudnék kint élni az tuti! Én szeretem az otthonom és ezért is küzdünk ennyit!
Abban tudtok segíteni, hogy hova kell bejelenteni, ha gyerekkel külföldre költözünk?
Ugye ha nem szólunk, akkor kell fizetni a TB-t, különben később megbírságolnak, meg kellene valahogy lakcímet is tartani, de ha teljesen/végleg kiköltözünk úgy hallottam, hogy még a gyámhivatalnak is jelezni kell.
Keress a facebookon ottani csoportokat, helyi nemzetközi nőegyleteket. A leghasznosabb információkat onnan lehet kapni. Mert pl. hiába tudtam, hogy ezt meg azt kell csinálni, a neten ki lehet keresni a címet, az ügyintézés fogadóidejét, csak épp az nem lesz ott, hogy reggel 8,30-kor osztanak sorszámot, ha akkor nem vagy ott, akkor szopacs aznapra, mert nem fogadnak. Nekem egy ottani ismerős egy mondata 1 fölösleges oda-vissza utat spórolt (3 EUR) és egy napot...
Ahol én vagyok, ott most találtam egy helyi nemzetközi nőegyletet, a honlapjukon rengeteg információ van, ők önkénteskednek is, álláshirdetések is vannak, plusz rengeteg hasznos ötlet.
7: Két lehetőség van, az egyik hogy ideiglenesen költözöl külföldre (ez esetben a lakcímed marad). Ezt most már nem kell bejelenteni március 1-től. Mi ősszel még bejelentettük, mert az iskolában kértük a tanulói jogviszony felfüggesztését és ne keressék őket. Az, hogy ez az "ideiglenes" külföldre költözés 3 hónap, 1 év vagy 5, az tök mindegy. Ebben az esetben nem kell gyámhatósági engedély.
Ha viszont végleges letelepedés szándékával mentek ki, az itteni lakcímről kijelentkeztek, a személyi igazolványt le kell adni, és akkor biza kell a gyámhatósági engedély.
Úgyhogy én azt javaslom, hogy maradjatok az első változatnál.
TB: a NAV-nál meg a TB-nél bejelentettem, kikellet tölteni a nyomtatványt, és addig kell fizetni a havi összeget, amíg kint nincs állásod. EBben az esetben otthon egy nyomtatványon be kell jelenteni, hogy a továbbiakban külföldön fizeted a TB*t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!