Az óvodai csoportunkban van egy értelmi fogyatékos és
egy autista kisfiú. Úgy érzem az óvónők nem tudnak
rájuk kellő módon odafigyelni. Hol tudom ezt jelenteni?
A helyedben az óvónöknek szólnék, illetve ha ök nem változtatnak, akkor a vezetönek.
2013. ápr. 5. 14:38
Első körben talán az óvodavezetőnél, majd a jegyzőnél, a nevelési tanácsadóba.
Egyébként napközben sincs külön foglakozás vagy heti rendszerességgel fejlesztő pedagógus a két gyerekhez, amiről te esetleg nem is tudsz?
2013. ápr. 5. 14:39
Beszélj az óvónővel. De valószínűleg nem sok mindent tud tenni. A barátnőm is óvónő, önkormányzati oviban, és kapott ősszel egy autista gyereket. Hiába mondta a vezetésnek, hogy nem lesz ez így jó, mert nem ért ehhez, azt a választ kapta, hogy akkor olvasson utána és oldja meg.
Modern, 21. századi gyermeknevelés...
2013. ápr. 5. 14:42
Harmadik vagyok: persze külön fejlesztő pedagógus nincs, mert nincs rá pénz. Ezzel az érvvel pedig sajna nem lehet mit kezdeni.
2013. ápr. 5. 14:43
2013. ápr. 5. 14:49
Anyósom óvónő, ugyanez a helyzet. Már többször jelentették a szülők hogy ez így nem jó, de nem nagyon van jó megoldás: ha az autistára figyel, akkor a többi gyerek van elhanyagolva. Ha viszont nem figyel rá, fél perc alatt tud kárt okozni magában és másokban.
Pénz nincs, fejlesztés nincs, szülők nem akarják kivenni, önkormányzat nem csinál semmit :-(
2013. ápr. 5. 14:54
6-os vagyok: azt elfelejtettem, hogy anyósom minden évben ad be kérvényt, hogy elmehessen tanfolyamra, de mindig elutasítják.
2013. ápr. 5. 14:59
Az én édesanyám is dajka, és ő is kapott most egy autista gyereket akivel ugye nagyon sok gond van! A vezetőség ezt szavazta meg és kész, az óvónők, dajkák hiába nincsenek erre kiképezve, felkészülve nem ők tehetnek róla, hogy a busás állami támogatásért felveszik az autista gyereket, hogy utána szarjanak a fejére mindenkinek, a gyerekeknek és a dolgozóknak is!
2013. ápr. 5. 15:02
Egyébként ha VAN is napközben gyógyped aki foglalkozik a gyerekekkel az heti 2 x max. 1 óra...az összes többi időt attól még ott tölti a gyerek és sajnos ezek a betegségek bár fejleszthető és sokat számít a fejlesztés nem "javul meg" hirtelen tőle a gyerek...szóval attól még ha sok gyerek-kevés óvónő és fojtogat a gyerek még mindig nem fogják tudni elég hatékonyan megakadályozni. Tudom persze hogy a semminél jobb a valamennyi fejlesztés legalább.
2013. ápr. 5. 15:05
10/11 A kérdező kommentje:
Köszi válaszokat. Már szóltam az óvónőnek és a vezetőnek is. Semmi hatása. Mint mondtam ez egy magán óvoda, ide nem jár fejlesztő pedagógus, csak pénzért, az önkoki nem fizeti, amúgy is a heti 2 alkalom semmit se érne neki. Állandó felügyelet kell.
Kapcsolódó kérdések: