Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi a véleményetek családi...

Mi a véleményetek családi napközi mint fejlesztő intézmények?

Figyelt kérdés
Bátorkodtam feltenni azt a kérdést amelyről ovonők egy fórumon dühtől elvakultan beszélnek. Kérdésem hogy szerintetek helyes az a feltevés hogy be kéne záratni az összes családi napközit és hogy nem fejleszt semmit a szülőt megtévesztő kócerájt

2013. márc. 31. 01:54
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Nem nem ide írta az illető! Egyetértek veled!
2013. márc. 31. 18:34
 12/23 A kérdező kommentje:
Kedves szülők mit szóltok ehhez a kijelentéshez?
2013. márc. 31. 18:53
 13/23 Kávétejszín ***** válasza:

Szerintem a családi napközi és az óvoda (!) minősége is attól függ, hogy milyen pedagógus foglalkozik a gyerekekkel. Hiszen ha foglalkozni akarnak velük, akkor akárhol megteszik, ha nem, akkor az óvodában sem.

Nálunk (meg úgy általánosságban sok helyen) egy napköziben kevesebb a gyerek, mint az óvodában, éppen ezért a pedagógusnak több ideje jut egyes tanulókra és kisebbekre. Sokkal fejlesztőbb, ha néhány gyereknek olyan játékos feladatokat adunk, amire kifejezetten neki szüksége van azon a szinten, ahol áll, mint az, hogy minden gyerek ugyanazt csinálja tehetségtől és visszamaradottságtól függetlenül.

Egy családi napközi vezetője (tanító végzettséggel)

2013. ápr. 2. 10:16
 14/23 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem nagyon szoktam válaszokat küldeni,csak olvasgatom ezt az oldalt,de most meglepődtem.

2 évesem vittem csanába a lányomat,mert nincs testvér,kis gyerek a környezetünkbe.Szóval inkább közösségbe szoktatás végett.18000ft volt havonta 8-16 óráig napi 4* étkezéssel.

Nagyon közel volt,de reggelivel várták a gyerekeket(bundás kenyér,műzli,virsli,rántotta,felvágott,paradicsom,paprika,uborka stb.Nem egy darabka péksüti)A tízórai mindig gyümölcs volt.A nagy melegekbe gyümölcs lé.Az ebédet a helyi óvodából hozták.Az uzsonna tejtermék ,felvágott stb.

A szoba tele játékokkal.Az udvaron 3 hinta,3 kismotor,libikóka,trambulin-védőhálóval,kerti házikó és egy hatalmas homokozó.

Az Óvónő diplomás ,szakképzett hölgy,2 gyereket nevel.

Hetente tanultak mondókákat,amit itthon el is mondott a gyerekem.Meg voltak tartva az ünnepek,készültek rá a gyerekek.Festettek,ragasztottak,rajzoltak.Még most is megvan természetesen az első anyák napi ajándék képeslapom,amit a kislányom készített.

Az udvarra napi szinten mentek.Ha esett a fedett teraszon voltak kint.A gyerekem imádott járni,még ma is összejárunk csoporttársával,pedig már 2 éve ovis.

Mondanom sem kell,hogy rengeteget fejlődött,önállósodott míg oda járt.

Ezért is olvastam értetlenül a fenti sorokat.

Nekem csak pozitív véleményem alakult ki a csanáról.

Nagyom sajnálom,ha valaki csalódik bennük,mert nem hiszem,hogy csak a pénz miatt jönnek létre ezek a csoportok.

Nálunk nincs bölcsi.Egy percig sem bánom,hogy elvittem.

2013. ápr. 2. 11:53
 15/23 anonim ***** válasza:
Azt elfelejtettem írni,hogy a max létszám 7 gyerek lehetett a csoportba.
2013. ápr. 2. 11:56
 16/23 anonim ***** válasza:

Sziasztok. Mint ovono mondanam el a velemenyem nektek ezzel kapcsolatban:)

Dolgoztam is, es jartam is,Nagyon sok maganoviban. Elvegeztem a csana tanfolyamot,es csanakat is latogattam. Most varom az elso babam,igy marmost azon agyalok hova tennem majd a gyerekem....

Nem egyszeru a dontes, szakmabelikent,hogy megannyiba bele lattam, es tudom,hogy mennek a dolgok, kulonoskepp nehez.

Le kell szogezni,hogy mind egy allami, mind egy magan intezmeny lehet felelossegteljes, odaado, es mindent elkoveto a gyerekek erdekeit illetoen. Ez szerencse kerdese.

A csana nem attol lesz "rossz", illetve nem attol nem szolgalja a gyerek fejlodeset kellokepp h mekkora a letszam. Sokan felnek tole, hogy nem szocializalodik kellokepp a gyerek a kis letszam miatt, de higgyetek el, hogy nekik pont hogy elonyukre valik, mert sokkal tobb ido, figyelem fordul egy gyerekre, mint egy nagyobb letszamu helyen, ha esetleg nem ugy megy a versike tanulas, vagy mozgasos tevekenyseg vagy egyeb kepessegfejlesztes, akkor sokkal jobban ervenyesul a differencialas elve es nagyobb hangsulyt lehet fektetni, egy kisgyermek egyenre szabott fejlesztesere. Ha aggodtok azert,hogy csak egy erettsegijees csana tanfolyama van meg a gondozonak,kerdezzetek ra a vezetonel. Tobbsege szerintem amugyis ovonot vesz fel, mert egy olyan ember akinek elotte koze nem volt a gyerekekhez, nem biztos h helyt tud allni ebben a feladatkorben, legalabbis magambol kiindulva,mint pedagogs,hogy mennyi minden szukseges. Laikus nem is gondolna. En elonyben reszesitem azokat a helyeket ahol a vezetonek is van nemi pedagogiaitapasztalata, mert sajnos itt is vannak olyanok akik mas palyarol vagtak bele, es nem mindegyikuk rendelkezik kello empatiaval,hogy erezze mi kell a gyerekeknek.

Szoval a csanaban ismeg lehet a kello szakmai hatter es a kis letszam is inkabb elony mint hatrany.

Maganovikkal sajnos nincs jo tapasztalatom. Ha netan azt valasztotok, legyetek nagyon korultekintoek. Olyan dolgokat. Is figyeljetek meg ami nem biztos h eszetekbe jutna,mert amugy termeszetesnek tunhet.

Sajnos sokan csak a penz miattcsinaljak ,es anagy penzhajhaszasba elvesznek a gyerekek erdekei,akik ugye fenntartjak az ovodat....

En ha maganovit valasztanek a kovetkezo szempontokat vennem figyelembe : Ha azovonokkel valtotok nehany szot,abbol mar sok dolog leszurheto. Egy alap szimpatia kell. Jo ha ott tudsz maradni es bele tudsz kicsitnezni, hogy banik a gyerekekkel. Latszik ha lustavagy kelletlen, az ilyen meg soha nem jo:) az hogy 2 evetdolgozottvagy 20at semmitjelent, egy fiatal is lehet jo, de amiszamomra meg nagyon fontos lenne az a kaja....elegetkapnak e. Es nem e moslek. Mert a kaja mennyisegevel en sehol nem voltam megelegedve....es ezt most nem mint ott evo pedagogus mondom, hanem mint kajat oszto pedagogus:) se a minosegevel se a mennyisegevel nem vagyok elegedett...mint leendo szulo ezt elmondhatom... Konyorgom egy pici is tud mar rendesen termelni:) es sajna ezen rohadt sokat sporolnak:( es ez a legnagyobb bajom ezekkel a helyekkel, hogy minek fizessek annyitra ha a legalapvetobb dolog hibadzik...en legalabbis nem szeretnem h ehezzen a gyerek. A gyerekletszam sem mindenhol olyan kecsekteto a valosagban mint ahogy elovan adva. Szoval kerdezzetek kerdezzetek minden eselyes helyen amikormegnezitek. Igenis jarjatok utana mit kaptok a penzetekert. Es probaljatok atlatni a szulocsabito maszlagon :) mindegy h csana, allami v maganovi, a lenyeg h szeressek a gyerekeket ott ahol vannak mert az az egyik legfontosabb:) bocsanat a hosszusagert es az esetleges lenyegtelensegert ,de hatha ez is segit vmicsket a dontesben:) szep napot nektek!

2013. ápr. 2. 13:50
 17/23 A kérdező kommentje:
ez igaz. Mérlegelni kell! És valóban nem minden olyan pompás mint ahogy azt leírják! Csak sajnos egy kalap alá veszik a tisztességes jól működő csanákat magán ovikat a rosszul működőkkel! Ez nagy hiba! Vannak jó csanák magán ovik és rosszak vannak jó óvó nénik és nem olyan jók ettől még nem mondom hogy minden óvónő rossz vagy minden csana és magán óvi rossz! A világ színes!
2013. ápr. 2. 16:58
 18/23 anonim ***** válasza:
Tanítónő vagyok. Az a véleményem, hogy sok függ a gondozónőtől...ahoigy írtátok is. Az én gyerekem egy nagyon barátságos, nyitott, bátor kislány. Családi napközibe írtattuk fél napra, boldogan ment az elején, aztán egyre szárnyaszegettebb lett. Közben drágult a csana, a mi anyagi helyzetünk meg rosszabb lett, szóval 3 hónap múlva fájó szívvel átvittük egy állami bölcsödébe, egész napos programra, mert dolgozni kezdtem. Úgy gondoltam, ha nem jön be, kiveszem és maradok otthon vele. Kétségbeesetten tapasztaltam, hogy a higiénás körülmények messze elmaradnak a csanáétól, és kevesebbet "tanul", sőt mintha kicsit még vissza is fejlődne...de szép fokozatosan magára talált és sokkal inkább önmaga itt. Boldogan megy a bölcsibe. Időnkét megjegyzi (fél év után is!), hogy ugye nem x-hez megyünk. x egy fiatal, több diplomás, értelmes óvónő, fejlesztőpedagógus, logópédus a csanában! De én is úgy éreztem, hogy eredménycentrikus, kicsit poroszos, kevés benne a melegség...azzal nyugtattam magam, hogy még nincs saját gyereke. A mostani gondozónő hasonló korú halkszavú, szerény óvónő. A lányom rajongva szereti, de a többi gondozót is. Szívesen jár ide, én meg nyugott vagyok, és hálás. Mert az a legfontosabb, hogy a gyerek jól érezze magát, hogy saját maga lehessen. Van egy pár dolog amitől még jobb lehetne az a bölcsi (pl. alig vannak levegőn, nem mosnak ebéd ebéd előtt kezet, ebéd után fogat stb.) Az én gyerekem rendkívül keveset eszik, neki bőven sok amit adnak. De mind a két beszoktatásnál láttam, hogy aki többet evett volna az adagjánál a kedvencéből, nem kapott, pedig szerintem nem lett volna túlzás a 2. kis pogácsa, vagy a 3. halrudacska... számomra szívszorító volt :(.
2013. ápr. 3. 13:00
 19/23 A kérdező kommentje:

T.f aminek az alapja s....r, annak a felépítménye is az!

Tehát ezt a képződményt amit nagyon rosszul "családi napközinek" hívnak, ÚGY KELL ELTÖRÖLNI A FÖLD SZÍNÉRŐl, AHOGY VAN, ÉS SÓVAL BEHINTENI A HELYÉT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- íme egy újabb komment egy óvónő szájából

"Gratulálok" neki remélem hogy nem így közöl véleményt az ovodásainak! Milyen értéket adhat egy ilyen nő?

2013. ápr. 12. 15:24
 20/23 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem van két gyerekem, az egyik oviba ment 3 évesen, a másik nem egész 3 évesen családi napközibe fog menni. Ez egy elvileg "sima" családi napközi, de talán mégsem, mert gyógypedagógusok (nem óvónők és nem csecsemőgondozók) dolgoznak itt. A kisfiam picit elmaradt, így nem találom szárára megfelelőnek a bölcsödét (hiszen itt csak gondoznak, gyakorlatilag felügyelik, hogy egészben maradjon a gyerek) és még az óvodát sem, mert az elmaradásunk miatt az ottani "követelményeknek" nem felel meg, minden tiszteletem az óvónőké, de egy icipicit "más" gyereket már nem tudnak kezelni. nagyobbik gyerekem miatt látom, hogy miként dolgoznak az óvónők, egy átlagos képességű gyereknek ez megfelelő, de abban a pillanatban, hogy valaki eltér az átlagtól akár egy hajszálnyit is, akkor azt nevelési hibának gondolják, pedig tudjuk, hisz tény, hogy ez nem így van.

Szóval én azt gondolom, hogy van akinek jó az ovi, míg másoknak nem, van akinek jó a családi napközi, míg másoknak nem. A szakemberek persze egymásra féltékenyek, de ezen nem kell csodálkozni, hisz minden szakmában így van.

A Lényeg, hogy mindenki oda vigye a gyerekét, ahová a szíve, az ösztenei súgják, na meg persze az esze is azért, a többi meg le van xarva :)

2013. ápr. 13. 21:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!