Ti egy ovis csoportba iratnátok a gyerekeiteket?
Két kislányom van.Az egyik 4.5 éves ő 1,5 éve oviba jár.A kisebbik most 2 éves és 1 év múlva ő is kezdi az ovit.
Érdekelnének a tapasztalatok hogy jó-e ha egy csoportban vannak,vagy inkább külön jobb nekik?
Nálunk a leányzó 4,5 éves középsős, az öcskös pedig 3 éves, és ősszel kezdi majd az ovit. Ugyanabba a vegyes csoportba jár majd, direkt döntöttem így és ennek több oka is van.
Egyrészt: nagyon jók az óvónénik, nekem is van pedagógusi tapasztalatom és látom, hogy szakmailag is a helyükön vannak, meg hát emberileg is, ami szintén fontos szempont ugye.... tudnak differenciálni, és nagyon jól működik náluk a vegyes korcsoportos leosztás, minden előny érvényesül, de hátrány egy sem. Ennél jobb csoportot keresve sem találtam a környéken anno amikor a lányomat kellett beíratni oviba.
Másrészt: sokan mondják, hogy nem jó a tesóknak a közös csoport, mert a nagynak nyűg a kicsit pátyolgatni, rátelepszik és elnyomja stb, később meg amikor a nagy suliba megy a kicsi elveszve érzi majd magát, addig kiszolgáltatja magát a nagyobbal aztán meg hoppon marad stb. Az enyémek két évet fognak együtt járni, mert a nagyobb évvesztes, szerintem ezalatt a kicsi is bőven megérik arra, hogy nélküle elboldoguljon, főleg, hogy egyébként is nagyon önálló és sem itthon, sem bármilyen közösségben nincsenek összenőve, van saját baráti körük, kedves elfoglaltságaik stb, játszótéren is külön játszanak általában. Szerintem az óvónők képesek lennének irányítani a leválást, ha netán mégis az új helyzet miatt az öcskös megilletődésében a nagyra tapadna, de amúgy ettől sem tartok különösebben, karakán-vagány, jég hátán is megélő tipus a fiam. A nagyobbat sem féltem attól ,hogy netán nyűgnek érezné azt, hogy a kicsivel kell törődnie, eddig is az egészséges határokon belül mozgott a törődési- és megfelelési-vágya.
Harmadrészt: mivel a nagyot kísérgetjük az oviba, az öcskösnek az ovi konkrétan azt a csoportot jelenti ,ahová a nővére jár. Az óvó és dajkanénik és a csoportszoba mind ismerősek neki, ő ide vágyik "oviba" és alig várja az őszt ,annak dacára ,hogy a bölcsit is szereti nagyon. A lányom pedig kifejtette, hogy semmi kifogása, sőt, nagyon örül, hogy egy csoportban lehet az öccsével (nyilván ha ő nem akarná, akkor más lenne a helyzet...)
Ebbe a csoportba két másik testvérpár is jár, náluk sincs probléma.
Nem aggódom az enyémek miatt sem, arról nem is beszélve, mennyivel egyszerűbb lesz így a mindennapokat kilogisztikázni: egyszerre lesz gyümölcsnap, kirándulás, szülői értekezlet, a nagyobb nem érezi úgy, hogy gyorsan leadom reggelente mert a kicsivel tötyögni kell a szomszédban stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!