Két és fél éves lányomnak a cumi miatt ferdén nőnek a fogai, ez befolyásolja majd a maradandó fogak "egyenességét"?
szerintem nem a cumi miatt nőnek ferdén a fogai. annyira jók ezek a mostani cumik, igazodik az egyenes fogsorhoz, stb. az ujjszopástól lehet, de a cumitól nem hinném.
kijött már az összes foga? mert mikor az utolsók is kijönnek akkor azért szépen helyre szoktak billenni, nincs már hely, így a helyükre kerülnek.
de a fent említett ok miatt azt gondolom, hogy a csontfogai is lehetnek ferdék, amennyiben nem a cumi az oka.
K.: Gyakori kérdés, hogy a cumi vagy az ujjszopás a jobb?
V.: Rendkívül káros mindkettő, de nézzük összehasonlítva pontrol pontra:
CUMI UJJSZOPÁS
Fog,-állcsontfejlődési rendellenességet okozhat. Súlyos fog,-állcsont deformitást okozhat.
Mind a gumi, kaucsuk, mind a szilikon változatban baktériumok és gombák telepedhetnek meg. Ezek kiírtása házilag szinte lehetetlen, így visszatérő szájfertőzések forrásai lehetnek. Higiéniailag ellenőrizhetetlen, hiszen gondoljunk bele: a baba azt a kezét veszi a szájába, amivel előzőleg az utcai cipőkkel összejárt földön mászott. Ez természetesen fertőzés forrása lehet.
Ún. cumizavarhoz vezet, azaz rontja a szopási technikát. A cuminak talán ez a legnagyobb hibája, hiszen az újszülött egyik legfontosabb tevékenysége a szopás, táplálkozás. Sokszor egy ártatlannak tűnő cumi a baba korai elválasztását - elválasztódását eredményezi. Gyakorta megfigyeljük, hogy megrögzött ujjszopó gyereknél a szopott ujj is eldeformálódik, ellapul, kiszélesedik. Ez később jelenthet komoly esztétikai problémat, különösen fiatal nőknél.
A felsorolásból látható, hogy az egyik talán fogorvosilag, a másik pedig szoptatási szempontból károsabb. Ennek tükrében én nem a kettő közötti választást,hanem egy harmadik ill. negyedik megoldást szoktam javasolni a szülőknek.
Piciknél már újszülöttkortól hasznalható a tiszta, fertőtlenített rongyocska, amihez szívesen odabújnak a babák.Természetesen a megfelelő higiénia itt is fontos . Legyen e rongyból több is és mossuk, váltsuk gyakorta. Ha a gyerek így szokja meg, akkor nem fog büdös-koszos rongyot reklamálni. Erre a célra nagyon megfelelő a textilpelenka, amit elerhető áron általában tízesével csomagolva vehetünk meg.Nagyobbaknál a fogzás időszakában jó megoldás a rágóka. Itt is igaz, hogy sokszor a legegyszerűbb a legjobb. Tisztítása rendkívül fontos, emiatt itt is jó, ha több is van belőle.Hátrányát nem ismerjük, hozzászokást, cumizavart nem okoz.
A témához fontos megjegyezni, hogy egy igény szerint szoptatott csecsemőnek szopási ingere kielégítésére nincs szüksége sem az ujjára, sem pedig cumira.*
K.: Mégis, mik azok a konkrét eltérések, amiket a cumi ill. az ujjszopás okozhat?
V.: Fogászati szempontból mindkettő hasonlóan hat. A felső fogakat kifelé tolják, az alsó és felső fogak között zárt állapotban is rést találunk. Ezt nevezik nyitott harapásnak. A gyerek a rés miatt szinte képtelen beleharapni valamibe, és a falatot leharapni.Végül oldalt harap, így viszont a frontfogakat nem éri a megfelelő élettani terhelés. És akkor még nem beszéltünk az esztétikai zavarról. A másik probléma az ún. gótikus, azaz magas szájpad kialakulása, bár ez utóbbi inkább a szopás, ezzel együtt a vacuumhatás kialakulásának a hiányával magyarázható.**
Ennek későbbi hátránya, hogy a fogív rövidül, a fogak torlódnak, ami az esztétikai hátrányon kívül növeli a szuvasodás, és az ínyproblémák megjelenésének valószínűségét. Ezek a problémák csak komoly, éveken át tartó, komplex (esetlegesen műtéttel társuló) fogszabályzó és protetikai kezeléssel javithatók, és ekkor sem mindig száz százalékos eredménnyel. Ráadásul mivel ezen kezelések egy részét a TB nem, vagy nem teljes mértékben támogatja, így sokszor nem elhanyagolható anyagi terhet ró a családra. Jobb tehát megelőzni a bajt!
Nem beszéltünk még a fogászati rendellenességekhez társuló másodlagos betegségekről, hiszen tartós ragászavarnál a nagy, szét nem rágott falatok lenyelése gyomor ill. emésztési panaszokat okozhat.
* Úgy három hónapos kora körül szinte minden kisbaba szopogatja az ujját, de ez általában átmeneti állapot. Bizonyos esetekben azonban az igény szerint szoptatott csecsemő is rászokik az ujjszopásra. Mivel játszás, négykézlábolás, rámolás közben nem tudja szopni az ujját, így sokkal kevesebb időt tölt ezzel a tevékenységgel, mint cumizó társa, akinek eközben is szájában lehet a játszócumi. (A szerkesztő megjegyzése.)
** A gótikus szájpad ezen kívül lehet alkati adottság, valamint bizonyos betegségekkel is együtt járhat. (A szerkesztő megjegyzése.)
mindkét lányom 6 hós koráig kizárólag szopott, a nagyobb még másfél éves koráig, a kisebb 8 hós, mindketten cumiznak is, a nagyobb csak alváshoz.
A rongy használata veszélyes, mert úgy az arcába gyűrheti, hogy nem kap levegőt.
Na az én lányom (hiába szoptattam 14 hónapos koráig igény szerint) nem kérte a cumit, ívben köpte ki viszont azóta is szopja az ujját ( az arcához fogott, idézett szövegben levő csicsi kendővel együtt...) 3.5 éves. És voltunk fogorvosnál és ő bizony azt mondta hogy a felső állcsontot, a szájpadlást, a fogívet is tönkreteszi az ujjszopás (és cumizás is ha annyira erősen szívja hogy ennek látod a nyomait már most a tejfogain) és az én lányomnak ez van amit írtak előttem, egyértelműen nyitott harapása van:((( Mikor mosom neki látom egyre jobban.
Fogszabályzásra fog szorulni az biztos dehát az évek munkája lesz.
Nem tudom mit tehetnék mert kentem már mindennel ígértem mindent hatástalan. Pszichésen semmi baja a gyereknek egyébként mert már ezt is mondták/gondoltam rá hogy szorong és azért szopja dehát csak alváskor van a szájában a keze.
Nem tudom mit lehetne még tenni..
Nem olvastam a válaszokat, de leírom barátnőm esetét. 2 évesen vitte el fogorvoshoz a gyereket, mert furának találta a fogait. A doki megállapította, hogy nyílt harapása van a gyereknek. És igen, a cumizástól. Pedig jó cumitól használtak, Mam cumit, mindig a korának megfelelőt. Akkor elvette tőle barátnőm, szerencsére nem viselte meg. De: mondta a fogorvos, hogy úgy készüljenek, hogy iskolában fogszabályzó kell majd a kislánynak, mert a szájpadlása van eldeformálódva, és emiatt a maradandó fogak is rosszul fognak nőni.
Szóval a kérdés az, hogy nálatok mennyire deformálódott esetlegesen a szájpadlás vagy az állkapocs. Fogorvosnak érdemes lenne megmutatni szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!