Szerintetek mit jelenthet az 5 éves kislányom családrajzán ha apának nincs keze, (csak neki felejtett el rajzolni négyünk közül), és apa a legkisebb?
amikor a kislányod megmutatta a rajzot, mit mesélt róla?
szerintem kérd meg őt, hogy mesélje el részletesen,h.mit rajzolt, s mire gondolt közben.
ha magától elkezdi leírni a rajzot, akkor nyugodtan beszélgess vele, kérdezz tőle! de ne kérdőre vonva, hanem emeld ki a rajz pozitívumait (dicsérd meg, ami valóban tetszik benne), és érdeklődj, ami Téged is foglalkoztat!
most hirtelen az is eszembe jutott,h.talán apa messzebb van, s ezért kisebb. ha nincs keze - akár a háta mögött is lehet, mert mondjuk ajándékot hoz a családnak.
kérdezd meg a lányodat, aztán majd írj kérlek, mert engem is kíváncsivá tettél! :)
de ne aggódj nagyon, a gyerekek sokszor teljesen másképp gondolkodnak, mint mi. :)
Egy rajz nem számít, ha rendszeresen ez történik, akkor esetleg pszichológus mondhat erről valami biztosat, te ne elemezgesd.
Nálunk a férjem nézte egy karácsonyról szóló rajzát a kisfiunknak. Az óvodában készítette, és a képre nem rajzolt engem (az anyját) oda. Rajta volt a karácsonyfa, apa, a kistesó (2 hónaposan) és ő saját maga.
Rákérdeztem, én hol vagyok, azt mondta, éppen most fényképezel minket.
Hát ennyi.
Beszéld meg vele a képet!! Nekem is lassan 5éves a kisfiam, olyan rajzokat hoz haza az oviból... nagyon bengán rajzol- van a papíron 4 csík mind más színnel, megkérdezem tőle, hogy jól tartom a rajzot, ő beállítja, és elkezdi mesélni, hogy hol a házunk, a kertünk, a virágok... szóval fantáziája van, ő belelátja mindazt amit elmond... :)
Szóval egy rajz miatt ne legyél elkeseredve! Ha meg tudod, hogy mi a gáz otthon, akkor próbáljátok megoldani! Pl nem tudtok elköltözni külön?
Én sem vagyok pszichológus de abból amit elmondtál és a rajzból én arra következtetnék, hogy azért apa a legkisebb mert nem áll a család élén, ahogyan annak "normál" esetben lennie kellene. Nem Ő a családfő, hiszen még plussz két idősebb generáció is veletek lakik, ráadásul gondolom a szüleidé a lakás (bár erről nem írtál) így ők részben jogosan elvárnak ezt-azt, amíg náluk laktok. Ez is kiszolgáltatottá tesz benneteket, apának nincs meg a családfő szerepe. A kéz már érdekesebb kérdés, de talán azon a síkon gondolkoznék, hogy dolgozik a párod? aktív életet él - tehát láthatja a gyerkőc, hogy jön-megy tesz-vesz?
Én talán ezen indulnék el...
2. vagyok.
megkérdezted a kislányodat? ő mit mondott a rajzról?
Bár régi a kérdés, azért írok. Tanultam némi rajzelemzést, tényleg csak az alapokat. 4-5 évesen a gyerekek nem reálisan ábrázolják az arányokat, hanem amit nagynak rajzolnak az a fontos, amit kicsinek az kevésbé. De írod is, hogy apa sokat dolgozik, nincs jelen annyira intenzíven az életében.
A kéz (gondolom itt a karra gondolsz?) a kommunikáció jelképe. A szélesre tárt karok a jó kommunikációt jelentik, ha test mellé van szorítva, akkor gátolt a komm., ha pedig nem rajzol, az valószínűleg azt jelenti, hogy az apa nem igen kommunikál, beszélget a gyerekkel. (legalábbis ő így érzi).
Ha már rajzol fület az emberrajzra, az általában azt jelenti, hogy mennyire "hallja meg" a dolgokat, hallgatja meg másikat.
Ezek tényleg csak szösszenetek, mindig a kép/rajz egészét kell nézni. Egyébként, ahogy az írásnál is, a rajz is a gyerek pillanatnyi érzéseit, hangulatát tükrözi, tehát egy rajzból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.A rajzon egyébként ki,mi hol helyezkedik el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!