8 éves fiúnak és 6 éves lánynak milyen feladatokat adjak?
A fiú mufurc, a csajszi szeret segíteni. :)
Igazából arról van szó, hogy csak olvasom a sok okosságot, hogy hogyan neveljünk gyereket, mennyire nem jó a sok tévé, számítógép, de nem teszek semmit, mindig megmagyarázom (magamnak), hogy most miért engedem meg. Jó jegyet hozott, legalább eljátszanak, amíg mindenképpen dolgom van és sokszor előrébb van a házimunka a sorban, pedig valamennyire biztos át tudnám csoportosítani a dolgokat, hogy velük is foglalkozhassak. Tudom, durva, de azért nem szélsőségesen csak ez megy. De engem ez is zavar. Mehet mindenből kicsi, csak szerintem elengedtem magam az utóbbi időkben.
Szeretnék a velük való foglalkozás mellett (azon belül) állandó feladatot adni nekik. Ami itthon az ő feladatuk. Merthogy azt is olvastam, hogy az iskolában a tanárok is észreveszik, hogy a gyerekek felelőtlenek, nem vigyáznak dolgokra, még a sapkát is a szülő adja rá itthon is (mert úgy gyorsabb, meg már megszokták) és nem lesznek önállóak.
Meg amúgyis hasznos nekik, ha csinálnak valamit és azt elvárják, hogy más megbecsülje (ne koszolja össze, tegye ő is rendbe stb.).
Szóval ki mit javasol?
Én pont emiatt szoktattam már egészen kicsi korától a fiamat arra, hogy beszálljon a házimunkába, nyilván önkéntes alapon.
Most 3 éves, kirázza a ruhákat teregetéskor (majdnem) hibátlanul terít meg, szeret sütni-főzni.
A saját szemetét ő dobja ki, a saját szennyesét is az ő szennyestartójába.
Teljesen önállóan pakolja el a játékait, mindennek tudja a helyét (csak lefekvés előtt pakolunk, nem múzeumban élünk).
Szerintem nálatok a saját szoba/kuckó rendbe tétele, a szemét levitele, terítés/leszedés, egyszerűbb konyhai munkák (bundás kenyér, hús panírozása) már simán mehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!