Evés, gondok, már ötletem sincs mit csinálhatnék a fiammal, valami ötlet?
Szerintem hagyd el a reggeli kakaót teljesen, nagyon eltelíti üres kalóriával.
Reggeli és ebéd között, valamint ebéd és vacsi között csak nyers gyümölcsöt kapjon, direkt nem uzsit írtam, ha azt kihagyjátok akkor többet fog enni vacsira.
és az ég szerelmére, hagyjátok a csudába az erőltetést és az egész cirkuszolást. Egy majdnem két éves gyerek pontosan átérzi, mennyire sarkalatos téma ez neked/nektek, pont dackorszakol, próbálgatja a szárnyait és íme itt a lehetőség, hogy az ő akarata szerint történjen egy igen fontos momentuma a mindennapi életnek. Tudom, hogy nehéz megállni, de egyszerűen ne kerekítsetek ekkora feneket a dolognak. Kínáld meg, ha nem kéri( jelezze egyértelműen) akkor vedd el előle és mondd meg, hogy legközelebb mikor kap enni. és tényleg ne adj neki semmi mást, igyon vizet, egyen nyers gyümit (ne banánt mert az sok kalóriás, inkább savas jellegűt pl alma stb) és meglátod, ha ehhez tartjátok magatokat,akkor hamar el fog jutni oda, hogy rájön, tényleg nem ér el semmi különös hatást tehát nem érdemes próbálkoznia, ráadásul azt is megtapasztalja, hogy akkor kell ennie, amikor evésidő van.
Ennek kialakításában sokat segíthet, ha veletek együtt ehet, ergo közösen étkezik a család lehetőleg minél többször. Tudom, hogy a napirend meg a dolgozó szülők életritmusa nehezen kombinálható néha, de ha mondjuk megoldható egy közös vacsi minden nap az sokat lendíthet rajta egy ilyen helyzetben.
Írok néhány tippet ami nálunk még bevált amikor betegség után nemevős korszakuk volt, hátha valami megtetszik neked. De ezt is úgy kezeld, hogy ne azt érezze miatta történik, hanem mert anyának ehhez volt kedve pl:
- "meseuzsi/mesevacsi" néven futott nálunk minden olyan, amikor pl gyurmakiszúróval formákat vágtam ki a kenyérből, felvágottból stb és kreáltam valami mókásat. ehhez sok képet lestem el ötlenek a netről. vagy pl tejbegrízre kakaóporral "rajzoltam" vagy papírsablon segítségével szórtam rá mindenféle formát hogy izgibb legyen.
- bevontam őket amibe csak lehetett. két éves koruk körül már vidoran aprították a zöldségeket a vacsorához, paprikaféléket, ubit daraboltak stb. közben is csipegettek, meg hát roppant büszkék voltak hogy mire képesek és milyen szupi salátát készítettek, így aztán jó kedvel is eszegették meg végül (míg ha eléjük tettem a karikázott ubit nem kellett a világért sem).
(ugyanez volt ,ha kutyultunk közösen mindenféle kencéket a kenyérre, vagy kiskötényben odaállítottam magam mellé őket főzni, tésztát gyúrni, pörköltet/levest keverni stb)
- mivel a lánykám igen édesszájú, nála működött, hogyha megevett mindent a tányérjáról akkor kaphatott 2-3 szem gumicukit. Ha evett normálisan de hagyott is keveset, akkor csak 1 szemet kapott.
- mindig volt a héten olyan kívánság-nap, amikor ők választhattak mit főzzek, így előfordult, hogy megborult picit az én előre eltervezett menüsorom és a rizs-krumpli-tészta-fehérje-zöldségféle optimális sorrendje vagy jobban mondva aránya, vagy pár nap elteltével kétszer volt ugyanaz a kaja, de nem bánom, ennyi belefér mert amúgy is odafigyelek a minőségre meg a tápanyagszükségletük kielégítésére. na szóval szerettek fontoskodni hogy most ők választanak, és rendszerint be is vontam őket az előkészületekbe is. nem vált kárukra...
- egy időben nagyon menő volt nálunk a mesemintás tányér, csak nehéz volt eltalálni a mennyiséget, hogy meg bírja enni és ne maradjon sok hogy legyen sikerélménye a minta feltárásával, ne de túl keveset se rakjak elé...
huhh felébredtek és rumliznak a szobájukban, mennem kell
A kisfiam 3,5 éves. Mostanában az oviban havonta egy-két betegséget összeszed, lázas, taknyos köhög. Ilyenkor egy hétig általában itthon vagyunk és gyógyulunk. A gyerekorvos mindig azt mondja, hogy nehogy erőltessem az evést, mert a gyógyszerek egyrészt megviselik a gyomrát, másrészt lázasan ne egyen sok fehérjét, diétázzon. Ha egész héten nem enne semmit az sem lenne baj, csak sokat igyon.
Érdekes módon szinte "tudja", hogy lázas állapotban nem szabad fehérjét, húst, tejet enni, és nem is kívánja a fiam. Ilyenkor csak a köretet eszi meg az ebédből például. A tízórai és az uzsonna mindig nyers gyümölcs, és a kérdést úgy teszem fel, hogy az ő választása legyen (almát hozzak uzsonnára, vagy narancsot kérsz?)
Érdekes, hogy bár dackorszakos, de ha nem szomjas, de megkérem, hogy igyon egy kis folyadékot, mert a doktor néni azt mondta, akkor ellenkezés és hiszti nélkül iszik 4-5 kortyot, akár óránként is.
Gyakran a kíváncsiságán keresztül hatok rá. Miközben a nappaliban játszik, leülök gyümölcsöt enni az étkezőben. Odaszalad: Mit eszel? Mire elmondom, hogy mit és egy falattal megkínálom. Van, hogy feltelepedik aszékre, vagy az ölembe és jót lakmározik narancsból, körtéből, szilvabefőttből, almakompótból. Nem mindig jön be, de az esetek felénél többször.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!