Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Én szúrtam el, hogy ennyire...

Én szúrtam el, hogy ennyire kényelmes a kisfiam?

Figyelt kérdés

A 3 éves kisfiam ritkán hajlandó otthon önállóan kanállal vagy villával enni. Még nem óvodás, csak most lesz 3, de nem megy még oviba, mert nem szobatiszta. Ez a másik dolog, ami aggaszt egy kicsit. (mármint a szobatisztaság)

Pát hónappal ezelőtt hajlandó volt ráülni a bilire vagy a wc-re, ha szépen megkértem rá, vagy megzsaroltam, és bele is pisilt, sőt többször bele is kakilt, de jó pár hete úgy tekint a bilire és a wc-re, mintha mumus lenne, szabályosan hisztizik, ha rá akarom ültetni. Mintha félne tőle, és ez nagyon aggaszt. Tudom, hogy nem vagyunk elkésve vele, de amiatt aggódom, hogy miért érzi ellenségnek a bilit és a wc-t?

Az önálló evéshez visszatérve: jár magánbölcsibe, és ott a dadák szerint eszik önállóan kanállal, csak otthon nem hajlandó.

Mit tegyek ezekkel a problémákkal? Segítenétek nekem?

2013. jan. 21. 20:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ültesd le, nézz a szemébe, és mondjad neki, hogy mától egyedül eszel, úgy, ahogy a bölcsibe. Ha nem, akkor éhes maradsz.

A szobatisztaságnál meg most már várd ki a tavaszt, akkor biztos menni fog. Nyáron rossz pelusba lenniük.

Megfigyeltem, ezeknél a kései dolgoknál sokszor nevelési probléma áll a háttérben.

2013. jan. 21. 21:01
 2/11 anonim ***** válasza:
Az én fiam is 3 éves nekünk is vannak hasonló problémánk.Nálunk már nappalra szobatiszta,de pisikor én fogom a kukiját,mert nem hajlandó.A múltkor már mérgembe mondtam neki,hogy oké akkor pisiljen be.Annyit már elértem rábeszéléssel,hogy fürdés előtt megfogja és ő pisil egyedül.Szerintem legyél kicsit határozottabb és közöld vele hogy innentől nem eteted,ha eszik eszik,ha nem nem.Próbáld ezt a kedvencénél megcsinálni,amit szeret.Az enyém öltözni-vetkőzni is lusta,jobb szó nincs rá,képes lenne,de nem akar.Soko sok dumával elértem hogy levetkőzik esténként.Esteleg ha ügyes jutalmazd meg valamivel hátha ösztönzőleg hat rá.
2013. jan. 21. 21:02
 3/11 anonim ***** válasza:
Hú az elírásokért bocsi,utolsó vagyok.Nem nevezném feltétlen nevelési problémának,én előtte például két gyerkőcöt neveltem,ők nem voltak ilyen akaratosak és lusták.Pedig igyekszem következetes lenni,de hiába.
2013. jan. 21. 21:04
 4/11 anonim ***** válasza:
Szerintem igen,3 évesen illene szobatisztának lenni és egyedül enni,beszéld meg vele,valahogy kedveltesd meg vele,te ismered Őt,mond neki hogy a nagyfiúk ügyesen esznek egyedül mutassa meg milyen nagy fiú stb
2013. jan. 21. 21:13
 5/11 A kérdező kommentje:

Én már mindent kipróbáltam, szép szóval, magyarázással, jutalmazással... szóval mindent, és semmi.

A bilizés ment egy darabig, amíg jutalmaztam, de már nem érdekli semmi. Bármit ígérek, nem akar ráülni, és egyszerűen utálja, irtózik tőle. Mintha visszafele fejlődnénk.

Amúgy nálunk sem megy még az öltözködés, nem érdekli a dolog. Vetkőzni le tud venni bármit, főleg ha otthagyom, és rá van utalva, de öltözni meg se próbál. Egyszerűen számára ez mintha nem lenne érdekes, és mindig mondja, hogy anya vegye le.

Azonban meg más dologban nem engedi, hogy én csináljam, akkor jön az, hogy "egyedül", de sajnos az a ritkább.

Szóval az én fiam nagyon lusta ilyen értelemben, de volt kitől örökölnie.

2013. jan. 21. 21:16
 6/11 anonim ***** válasza:

szerintem 3 évesen a te hibád és ne haragudj érte :)

az éhség, hogy ennünk kell, fiziológiai szükséglet.

már egy 1 éves is képes egyedül kézzel-lábbal enni ha éhes és nincs ki a szájába tegye, na de egy 3 éves?

nyilván eléri ha szépen kér rá, te meg aggódsz, hogy miért. tedd le elé és hagyd. nem eszik, nem eszik, majd kap akkor uzsonnát, ha azt se eszi, majd vacsorát... előbb utóbb rájön, meg kell mozdulnia :)

a szobatiszta az más kérdés, arra meg kell érni, de ahogy írod, ezen is túl vagytok de persze nagy könyörgés és ajándék kell.

na én ezt se tenném. egyszerűen levenném róla 1 hétre a pelust, nappalra csak. ha bepisil, szó nélkül feltakarítanám. aztán majd rájön arra is, hogy nem kényelmes pisis ruhában lenni :)

nem lehet, hogy nem vagy elég erélyes? ő a főnök?

mert ahogy írod, hogy szépen kéred, jutalmazod, nekem az jön le, hogy simán kijátszik téged :)

2013. jan. 21. 21:31
 7/11 A kérdező kommentje:

A bilizést valóban nem szoktam erőltetni, mert mindenki azt mondja, hogy azt nem szabad.

Amúgy itthon én sem adok rá pelust, és bepisil, bekakil, zavarja is, és kéri, hogy öltöztessem át. Mivel most tél van, ezért nem halogathatom ezt túl sokáig, valóban átöltöztetem hamar, és lehet, hogy ez így egyszerűbb neki. Bepisilek, szólok anyának, ő átöltöztet, és kész.

Visszatérve az önálló evéshez: talán azért voltam ennyire engedékeny, és etettem meg, mert a kisfiam nagyon rossz evő. Egyszerűen alig eszik egy nap, és örülök amikor eszik, így eddig úgy voltam vele, hogy mindegy, hogy hogyan, csak egyen.

Szóval én is hibás vagyok, ez biztos, de már tanácstalan vagyok. Ha nem adom neki én a kaját, akkor szerintem még arra is képes lenne, hogy nem eszik egy nap, ezt pedig nem szeretném.

2013. jan. 21. 21:37
 8/11 A kérdező kommentje:
Azért azt hozzáteszem, hogy azért máshol (nagyszülőknél, étteremben...) egyedül eszik, csak otthon nem. Szóval bízom benne, hogy legkésőbb az óvodában megoldódik ez a probléma, és lassan hozzászokik ahhoz, hogy mindig mindenhol egyedül kell enni.
2013. jan. 21. 21:40
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

A mi fiunk ugyanilyen, annyi a különbség, hogy ő szoba és ágytiszta. Márciusban lesz 3éves. Nem eszik egyedül, nem öltözik, nem vetkőzik, nem fogja meg a kukiját csak fürdés előtt, nem törli ki a fenekét. Nem is fürdik egyedül és nem mos fogat.

A szobatisztaságot én úgy szoktattam rá ahogy a tesóim a saját gyerekeiket.

Májusban levettem róla a pelenkát, és 2-3óránként elvittem pisilni. Ettől fügetlenül 2napig bepisilt többször, ruhát cseréltünk, felmostam és nem foglalkoztam vele. 2hétig nem szólt, hogy kell neki utána már igen. A déli alvásnál egyből levettem a pelenkát, éjszakára pedig 3hónapja. 1körül kiveszem az ágyból, megpisiltetem, hogy ne legyen baleset.

1000x hallottam már hogy ez így nem jó, de nálunk 10 gyereknél bevált ez a módszer, nem változtattm én sem és működött. És minden gyerek szobatiszta lett, nincs semmi gond. Nem kell a szobatisztaságból nagy csinnadrattát csinálni, nem kell ráülnie pisilni, pisiljen állva!!!

2013. jan. 21. 21:58
 10/11 anonim ***** válasza:

A kisfiad nagyon jól ismer és tudja, hogy ha valamit nem csinál meg, akkor anya ugrik. "Hülyére vesz" öltözködés terén. Ha következetesen betarthatnád, hogy addig nincs játék, mese vagy nem mehet az udvarra amíg fel nem veszi a gatyóját rájönne, hogy ez nagyon nem jó így és elkezdene öltözni. De amíg ő a türelmesebb és nem te és kivárja hogy elfogyjon a cérna és felöltöztesd... ő fog nyerni.

Ne engedd a nem evést. Ha nem eszik hívd fel a figyelmét, hogy anya el fogja venni ha nem eszik szépen, és mehet az asztaltól. És ha elment "ne figyelj rá", ne játsz vele. Rá fog jönni, hogy milyen jó együtt enni és ha ő külön durcázik senki nem rohan szórakoztatni. Vagy jutalmazd finom falattal evés után. Jár a desszert ha megette az ebédet. De ne üzletelj vele, ne dőlj be hogy jár a nasi mert szegény éhenvész, ,ert tudja hogy kijátszhat.

A kakilás-pisiléssel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy nem volt olyan, hogy miután pottyantott a bilibe te kiöntötted és lehúztad előtte? A gyerekek ragaszkodnak a kakihoz, mert belőlük származik. Érdekes ez felnőtt szemmel, de van akiben az hogy nem vett búcsút a kakitól, nem "szakadt" el tőle szorongást okoz.

2013. jan. 22. 00:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!