Hogyan altatjátok 2 év körüli gyermeketeket?
2 éves ikerfiaink vannak.
Kb. este 8-kor van a fekvés. Előtte fürdés, amitől mindig bepörögnek, úgyhogy tombolhatnak, játszhatnak még kicsit utána, de már csak a szobájukban. Én közben melegítek fejenként kb. két és fél dl tejet. Ha kész, bemegyek a szobába, kicsit rendet rakok, és jön a meseolvasás. Utána a gyerekek egymás mellé fekszenek a szopipárnán, és elköszönünk a lámpától. A konyhai kislámpa ad ezután egy kis halvány fényt a gyerekszobába. Odaadom a tejet, közben eléneklem valamelyik altatódalunkat, a repertoár igen széles. Utána esti ima, puszi, simi. Fekvés a földön levő matracra, ahol a tejet is ittuk Engedem őket összebújni, gyakran a kezemet akarják fogni, így kettejük közé fekszem. A megszokott szertartásos kis elemek, és a tartalmassá tett nap után max. negyed óra után elalszanak, nekem addig ki kell bírni nyugiban akkor is, ha ezer a dolgom még, míg apjuk hazajön (sajnos mindig későn jön). Ha mélyen elaludtak, berakhatom őket az ágyaikba.
Kora hajnalig általában nyugodtan alszanak, aztán felébrednek és átszaladnak a szülői hálóba, közénk furakodnak mindketten. Ez után akár fejre is állhatok, nem fognak már a szobájukban aludni, s mivel a férjem és én is hullák vagyunk ilyenkorra, hagyjuk... ha sok erőt érzek magamban, még átpaterolom őket ismét az ágyaikba, aztán vagy ott maradnak, vagy nem.
Szerintem mindenkinél más jön be, nálunk ez. Kitartást!
Nekem a nagy 4,5 éves a kicsi 2. Velem is rendszerint bepróbálkoznak, de mivel tudomást sem veszek róluk a 2. próbálkozás után, így felhagynak vele és elalszanak. :))
Én soha nem feküdtem melléjük, egyrészt nincs türelmem ott feküdni fél órákig, másrészt nincs időm sem, mert ilyenkor pakolok még, harmadrészt ilyenkor van időm a férjemre.
Én bedugom őket az ágyba, puszi, villanyoltás. Előtte mindkettőt megkérdezem, hogy van-e valami óhaj sóhaj, inni, pisilni, kakilni, kispárna, takaró stbstb (kikérdezem a már ismert egész repertoárt, amit be szoktak vetni, hogy visszacsalogassanak. Ha nincs akkor villanyoltás és alvás. Szerintem már megszokták és rájöttek hogy nincs értelme próbálkozni. De elég hosszú út vezetett idáig, főleg a naggyal.
Persze vannak nehezebb esték még mindig, ilyenkor jön általában apa, aki beígéri mindenkinek, hogy kinn alszanak a garázsban az autó mellett, ha nem fejezik be. :) Hatásos szokott lenni, mert egyből csitu van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!