Van itt olyan tejfehérje allergiás ovodás (persze nem az ovodás hanem az anyukája) akinek nem főznek külön az oviban?
Az enyém bölcsis, de nem főznek neki külön, én viszem a kajáját. Mikor felmegy oviba is marad ez a rendszer, mert ugyanaz a vállalkozó főz oda is. Milyen kérdésed van ezzel kapcsolatban vagy csak érdekelt, hogy máshol is tojnak rá magasról, holott kötelező lenne elkészíteniük a kaját, sőt dietetikus alkalmazása is kötelező elvileg az olyanoknak, akik óvodásokra főznek.
Kiművelt az állategészségügyis csaj, mert oda tartozik a kérvény, hogy vihessek be kaját, de ezt főleg a városokban tudják megoldani.
Én úgy csinálom, hogy előző héten elkérem a bölcsis menülapot, mert külön kérés volt, hogy lehetőleg ugyanazt készítsek, amit a többi is eszik.
Én több adagot készítek, amiket lefagyasztok, mert nálunk 2 hetente ismétlődik a menü kicsi variációkkal.
Még mikor apróka volt a kisfiam, a hozzátáplálás elején vettem kis kotlákat. Most jó hasznát veszem, mert már kitapasztaltam, hogy ebben 4 adagra valót tudok főzni.
A főzelékeket készre csinálom (zabtej/rizstej/zabtejszín+étkezési keményítő vagy liszt) és úgy fagyasztom. (Adag: laposabb merőből két merő, mert ételmintához is elégnek kell lenni.)
Nyújtott vagdaltat, sült csirkecombot, rakott dolgokat is megcsinálom és adagokban lefagyasztom.
Nálunk nagyon szeretik feltétnek a "joghurtban párolt" fantázianévvel ellátott feltétet, ami tulajdonképpen olyan, mint a pörkölt vagy tokány csak behabarják joghurttal. Én ezt úgy oldom meg, hogy veszek pörköltnek való húst, megfőzöm pörköltnek, majd lefejtem a csontról a húst, apróra összevágom és behabarom rizstejszínnel. Adagokban lefagyasztom, aztán az összes találmányukra ezt adom feltétnek.
Szerdánként tésztás nap van. A nudlit és gombócot szoktam fagyasztani és a kimaradt pirított morzsát is. Leveseket ritkán, mert magunknak is olyan levest főzök, ami a bölcsiben is van.
Túrógombóc helyett és tejbegrízgombócot készítek, ez a fiam kedvence. Sűrűbbre főzöm a tejbegrízt, és langyosan gombócot formázok belőle. Én néha megbolondítom egy kanál pudingporral.
Termoszban viszem a teát, ha ivólé a tízórai, akkor vagy viszek vagy szólok, hogy vizet igyon a gyerek. (Nincs oda az ivólékért amúgy sem.)
Remélem, tudtam segíteni, ha van még kérdésed, írj nyugodtan.
Még eszembe jutott, hogy zárható, hűthető, mikrózható tárolóban kell vinni a kaját, annyit, hogy ételmintát tudjanak belőle kivenni és címkézni kell az ételtárolót. (Én sima diplomata címkét vettem, szárazon nyom nélkül lehúzható az ételhordóról.)A címkén szerepelni kell a gyerek nevének, a dátumnak és a kaja nevének.
A nagyobb adagokat hétvégén megcsinálom, de egyébként előző nap főzök, ha nincs a fagyasztóban az éppen aktuális vagy frissen készítek valami (Pl. a főzelékek mellé az 1 ek. burgonyapürét [kifekszek ezen]).
Még eszembe jutott, hogy amikor fánk van, én ahelyett palacsintát vagy gofrit készítek, mert kihűlve, másnaposan a fánk... Brrr
Nállunk a bölcsibe vállalták a külön főzést(és úgy tudom kötelező is nekik vállalni)
A bölcsi vezetőjének kérni kell egy ÁNTSZ engedélyt,hogy XY-nak külön tudjanak főzni(külön lábast is kell használni)
Vinnem kellett be neki a speciális tápszerét amivel a doki mondta hogy ugyanúgy lehet főzni is!Tehát bármibe amibe tejet,tejfölt tesznek helyette neki ebből a tápszerből!Ugyanúgy mehet belőlle kakaó,tejes kávé stb.
Ha vajas,vajkrémes,tejfölös kenyeret esznek akkor neki margarinnal kenik meg.Ha joghurt van akkor viszek be neki szója joghurtot(Joya márkájú de van puding is,isteni finom ugyanolyan mint a normál)
Remélem tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!