Tényleg nem muszáj a lázat azonnal csillapítani?
Egy válaszban olvastam itt valahol, hogy egy anyuka olyan 38-38,2-es lázat nem egyből csillapít, hanem hagyja, had dolgozzon a gyerek szervezete, had erősödjön.
Ez tényleg használhat, kisebb láznál, vagy hőemelkedésnél?
Mármint, ha nem adunk egyből rá gyógyszert, hanem ha nem szenved a gyerekünk nagyon, akkor hagyni egy kicsit, had dolgozzon az immunrendszere?
Hőemelkedést nem szabad csillapítani! 38 foktól kell (sőt, a mai trend szerint 38,5-től; nyáron volt a fiam kórházban, ott csinálták így).
Én figyelembe veszem a gyerek közérzetét is. Ha jó a közérzete, akkor 38,5-től csillapítok, ha viszont nyűgös, akkor már 38,1-nél is beadom a lázcsillapítót.
37.0 0C - 38.0 0C Hőemelkedés Nem csillapítjuk! Kivéve, ha volt már görcs!
38.0 0C - 39.0 0C Lázas állapot Csillapítjuk!
39.0 0C - 40.0 0C Magas láz Kötelező csillapítani! Görcsveszély!
40.0 0C - Nagyon magas láz Lázgörcs kialakulása gyakori!
"Tehát ha nem sír mondjuk még a 2 éves kislányom (épp beteg és én tegnap 38,2 már nurofnet adtam, mert nyűgös volt és sírdogált) és pl 38,1-nél akkor azzal teszek neki a legjobbat, ha hagyom egy kicsit gyógyszer nélkül, elvileg gyorsabban gyógyúl(napközben)?"
Igen:). Ha határeset a láz foka, monduk 38,1- 2, akkor ha nyűgös, fájdalma van, akkor csillapítsd, ha jó egyébként a közérzete, akkor "dolgozhat" kicsit a láz.
Egyébként menni a normál hője? Ezt érdemes egyszer megmérni, mikor nem beteg, ugyanis egész nagy eltérések lehetnek az alap hőfokban. Én pl. 38 fokos hőemelkedéssel már "lázas" vagyok, mert az alap hőm egész alacsony:).
Én 38,5-től szoktam csillapítani, orvosi javaslatra, persze csak ha nem nyűgös.
Volt hogy ekkora lázzal vígan elvolt egész nap, csak estére kapott lázcsillapítót, de olyan is volt, hogy még 38 sem volt, már akkor sírt, nyűgös volt, csak aludni akart, olyankor volt, hogy már akkor kapott gyógyszert.
én is hagyom,38.5ig,kivéve,ha gyorsan szökik fel a laza,akkor azonnal kapja a csillapitot,mert általában 39 felé megy,mire hatni kezd.. (a gyorsan emelkedő laznal rázza őket a hideg általában és hidegek,marvanyosak lehetnek a vegtatgok..)
Mondjuk én tudom már kb.,hogy mikor fog felmenni,és mikor tartja magát"alacsonyan",mivel sajna elég sokszor volt lázas...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!