Ilyen esetben hagynád, hogy a gyerek döntsön?
Vasárnaponként istentiszteletre szoktunk járni, ami nálunk nagyon hosszú, 11-től 3-ig tart. Természetes, hogy a 2,5 éves kisfiam ilyen hosszú időt nem tud végigülni, így rendszerint az a program, hogy a férjemmel felváltva kergetjük őt az előtérben, így aztán egyikünk sem tud rendesen figyelni, pedig nekünk ez fontos lenne. Anyósom mindig mondja, hogy vigyük hozzá ezalatt a gyereket, néha szoktuk is, szeret ő is a mamánál lenni. De gyülibe is nagyon szeret járni, mindig kérdezgeti, mikor megyünk.
Most betegek voltak, aztán az ünnepek, a lényeg, hogy legalább egy hónapja nem voltunk már, így nagyon szeretnénk holnap rendesen elmenni, anyósom szokás szerint mondta, hogy vigyük akkor addig hozzá a gyereket, aki viszont újra rákezdte, hogy de ő gyülibe akar jönni.
Szerintetek lehet hagyni, hogy ilyen esetben ő döntse el, mi legyen a program? Én örülök, ha szereti a gyülekezetet, de azt azért nem tartom helyesnek, hogy egy ekkora gyerek határozza meg a nagymamája programját. Ha úgy gondolja, kegyeskedik a mamánál tölteni pár órácskát, ha nem, nem... szerintem egy ilyen döntés meghozatalához még kicsi. Vagy szerintetek rá lehet ezt már bízni?
Ja, gyerekmegőrzés persze ott is van, de ő nem érzi ott jól magát, így az kilőve.
1. Szerintem mindenkit igenis piszokul zavar, hogy gyereksikongatást kell hallgatni, amikor figyelni akarnak valamire, csak épp nem mondják, mert "mi most piszokul imádjuk egymást, istenítjük a kis édes csöppségeket, stb."
2. Eleve megtiltanám, hogy szektába vigye valaki a gyerekét, elég szörnyű, hogy ti ilyen helyre jártok.
Na hát komolyan nem értem az egészet ...lehet csak velem van a baj??
1. ti SZERETNÉTEK mind a 4 órát aktívan figyelve eltölteni a férjeddel a gyüliben.
2. ezt a gyerek lehetetlenné teszi (hiszen 2.5 éves, nem csoda ha egy órát se bír megülni nemhogy 4et).
3. a mami szívesen vigyáz rá.
HOL itt a gond??
Ha 1. szeretnétek menni és full odafigyelve ott tölteni ezt a programot mert nektek ez extra fontos akkor egyértelmű hogy vinni kell a mamához, és nincs kérdés hogy ő mit szeretne. A nagyanyjához viszitek könyörgöm, nem egy szörnyeteghez vagy egy idegenhez:)
2. ha fontosabbb nektek hogy ő is megszokja a gyülibe járást és azt hogy ez minden vasárnap közös program stb. akkor vigyétek magatokkal, de akkor sajnos "kergetni" kell felváltva. Ez van.
Sok jót nem hallottam még a Hitgyüliről, de szívetek joga mit csináltok, példaként én azt tudom felhozni hogy barátnőm is jár misére vasárnaponként mert neki ez fontos, nyilván az max. 1 óra. Mivel szeretné a gyerekeit is ebbe belenevelni ezért amikor elérik úgy a 3-4 éves kort, onnantól viszi őket, a kisebbeket meg otthon hagyja.
Most a legnagyobb fia 6 éves, a középső 4 így már ő is jár vele, de a legkisebbet otthon hagyja (1.5) mert az nem alkalmas még rá hogy ott üljön-álljon viselkedjen.
Köszönöm mindenkinek, aki értelmesen tudott válaszolni! Gondolkoztam egy kicsit, hogy feltegyem-e a kérdést, mivel sejtettem, hogy szektázásba fog torkollani, de szerencsére a lényeg azért átjött: a legtöbbetek szerint egy 2 éves döntése egy ilyen kérdésben még nem releváns, úgyhogy a felnőttek döntsenek helyette. Valószínűleg igazatok van.
Igaz, a kérdésem nem a Hit gyüli minősítéséről akart szólni, arra ott a Vallás kategória, de azon azért gondolkozzatok el: szerintetek ha olyan elborultan szektások lennénk, megengednénk, hogy a gyülibe nem járó nagymamánál töltse a gyerek rendszeresen az egész napját? Ennél jóval kevesebbért is el szokták tiltani a gyereket egyes szülők a nagymamától.
Mi keresztények vagyunk, katolikusok, egy órás egy mise, és pici koruktól visszük a gyerekeket. Úgy gondolom a hit bármily formája mindenkinek szíve joga. De a ti esetetekben én úgy gondolom, azért nem vinném ilyen hosszú szertartásra a gyerkőcöt, mert ez neki tényleg hosszú, és ti pedig nem tudtok úgy odafigyelni a lényegre. Szerintem dönthet már egy 2,5 éves sokmindenben, pl. hogy melyik játékkal játsszon, melyik ruhát vegye fel, de ebben a kérdésben te dönts. Én néha elvinném, hogy szokja, de legtöbbször nem, és semmiképp sem kérném ki a véleményét, hanem csak mondanám, hogy most ide megyünk, vagy oda megyünk. Ne kerüljön a nagyi hátrányos helyzetbe.
Visszatérve a hitre, nekem a legkisebb 2 éves, őt nem mindig viszem, van hogy egyedül akarok templomba menni(vagy a párommal) mert igazából csak tényleg úgy lehet odafigyelni arra, ami a lényeg.
Ikerfiaim 2 évesek voltak a Hugicám esküvőjének idején, ahol én voltam a tanu. Átgondoltuk és inkább a templomi szertartás alatt itthon voltak apával én meg tanuskodhattam nyugodtan.
Így mindenki a gyönyörűséges mennyasszonyra és a völegényre figyelt, nem pedig az én izgő-mozgó fiaimra. Szertartás után hazarohantam és a 3 pasival mentünk a lagziba, ahol sokáig bírták a táncot és akkor már rosszalkodhatak is eleget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!