Ilyen esetben hagynád, hogy a gyerek döntsön?
Vasárnaponként istentiszteletre szoktunk járni, ami nálunk nagyon hosszú, 11-től 3-ig tart. Természetes, hogy a 2,5 éves kisfiam ilyen hosszú időt nem tud végigülni, így rendszerint az a program, hogy a férjemmel felváltva kergetjük őt az előtérben, így aztán egyikünk sem tud rendesen figyelni, pedig nekünk ez fontos lenne. Anyósom mindig mondja, hogy vigyük hozzá ezalatt a gyereket, néha szoktuk is, szeret ő is a mamánál lenni. De gyülibe is nagyon szeret járni, mindig kérdezgeti, mikor megyünk.
Most betegek voltak, aztán az ünnepek, a lényeg, hogy legalább egy hónapja nem voltunk már, így nagyon szeretnénk holnap rendesen elmenni, anyósom szokás szerint mondta, hogy vigyük akkor addig hozzá a gyereket, aki viszont újra rákezdte, hogy de ő gyülibe akar jönni.
Szerintetek lehet hagyni, hogy ilyen esetben ő döntse el, mi legyen a program? Én örülök, ha szereti a gyülekezetet, de azt azért nem tartom helyesnek, hogy egy ekkora gyerek határozza meg a nagymamája programját. Ha úgy gondolja, kegyeskedik a mamánál tölteni pár órácskát, ha nem, nem... szerintem egy ilyen döntés meghozatalához még kicsi. Vagy szerintetek rá lehet ezt már bízni?
Ja, gyerekmegőrzés persze ott is van, de ő nem érzi ott jól magát, így az kilőve.
Hit Gyüli egyébként, de a kérdés nem arra vonatkozott, csak azért írtam le a konkrét helyzetet, mert anélkül viszonylag nehezebben érthető a kérdés. De elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy Ti engeditek-e, hogy az ekkora gyereketek szabadon döntsön a napi programjáról.
Még terhesen olvastam egy pszichológustól, hogy ne hozzunk egy ilyen kicsi gyereket olyan helyzetbe, hogy el kelljen döntenie, hogy szeretne-e a mamához menni vagy sem. Akkor teljesen egyetértettem vele, de most, a konkrét helyzetben már nem vagyok benne olyan biztos, hogy ez tényleg ekkora baj lenne.
Persze az is lehet, hogy teljesen mindegy, ő dönt-e vagy mi, ha egyszer mindkét helyen jól érzi magát.
Még felnőttként sem vennék részt ilyen hosszú istentiszteletnek nevezett dumákon. Ekkor gyereket pedig még egy félórás szentmisére sem vinnék.
Nem a gyereknek kell dönteni, hanem nektek és a nagymamának. Ha a nagymama szívesen látja, akkor NEM a gyerek határozza meg a mama programját!
A gyerek legfeljebb azért akar a gyülekezetbe menni,mert ott rohangálhat, élvezi, hogy mindenki vele van elfoglalva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!