Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Lányaim éjszaka rosszul...

Lányaim éjszaka rosszul alszanak, felébrednek, mit tegyek?

Figyelt kérdés

A 4 éves lányom hetente 2-3x felébred, rendszerint 0:30 körül, sír, kiabál, megkérdezem, hogy rosszat álmodott-e, azt mondja nem, és visszaalszik, másnap reggel nem emlékszik rá.

A kisebb, ő 2 éves, szeptember végén egy vihar után nem tudott aludni, kint villámlott, ablakon keresztben van lepedő függyöny gyanánt, tehát az utcára nem látott ki, és azt mondogatta, hogy néni, néni. Valamelyik nap megintcsak nem aludt, kb. fél egy lehetett, feküdtem mellette, én a fal felé fordulva, ő a szoba közepe felé. Mivel telihold volt, jól láttam az arcát, a hátam mögé nézett, és azt mondta: nézd anya, szép. HÁtranézetem: mi szép? MOndja: ott! Közben fordította a fejét az ágy vége felé. Kérdezem, hogy hol van a szép? Mondja: ott, elbújt. és mutat az ágy végébe, ahol elbújni nem nagyonlehet, egy fotel, aztán a fal van ott. Mire gondoljak? Csak képzelődik? Nem hiszem, hogy ő találta ki, mert akkor úgy kezdte volna, ahogy a nővérétől hallotta, hogy anya, képzeld el... így szokta elmesélni, amiket a mesékben látott.

NEM azt mondom, hogy szellemet látott a gyerek, vagy hogy az nem hagyja aludni a nagyobbat. TApasztalatokra vagyok kíváncsi, ill. racionális magyarázatra.

2013. jan. 2. 13:31
 1/5 A kérdező kommentje:
Mégegy kérdés: hogyan kezeljem? Az nem kétséges, hogy elhiszem neki, de kérdezgessem? Vagy hagyjam rá, hogy érezze, nem utasítom el a dolgot, de inkább ne bolygassam, tereljem el róla a figyelmét??
2013. jan. 2. 13:36
 2/5 anonim ***** válasza:
Szerintem ne foglalkozz vele, mert akármi is van, ha szellem, ha nem, csak ideges leszel tőle, és ezt a gyerek megérzi. Amíg nem fél a dologtól, nincs mit tenni. Lehet, hogy a fények játszanak csak, lehet, hogy képzelődik, én még a szellemet sem zárom ki, bár nem érdekel a téma. Annyit kipróbálhatsz, hogy átrendezed a szobát, az ágyak máshogyan feküdjenek, mi sokáig nem tudtuk miért vannak rémálmaink, meg hasonlók, és kiderült, hogy van olyan pontja a lakásnak, ahova nem ajánlatos a fekhelyet elhelyezni. Amint át tettük az ágyat máshova, nem voltak rémálmaink.
2013. jan. 2. 13:57
 3/5 anonim ***** válasza:

Találtam közben valamit, szerintem hasznos:

Mit tehetsz, ha a gyermeked „szellemeket” lát?

- Őrizd meg a nyugalmadat! Ne rémülj meg, de ne is kezdj örülni, mintha ez valami remek dolog volna! Mindkét esetben arra ösztönzöd a gyereket, hogy tovább szője a mesét, s végül teljesen elveszíthetitek a realitásérzéketeket.

- Engedd, hogy beszéljen a tapasztalatairól, hallgasd figyelmesen, de ne kérdezgesd! Ha megkérdezed, hogy néz ki, mit visel, stb., akit lát, garantáltan konkrét választ kapsz, mely azonban aligha lesz valóságos. A gyerekek konkrét világban élnek, számukra nincs „ilyesmi”, csak „ilyen”. (Emlékszem, nagyon meglepődtem, mikor gyerekkoromban megtudtam, hogy a tévénk fekete-fehér. Én mindent színesnek láttam.)

- Ha azt látod, hogy fél, igyekezz megnyugtatni! Egy nénit látott? Magyarázd meg neki, hogy amikor besüt a nap, a fény és az árnyék sokféle, különös alakot tud rajzolni a falra, bútorokra, melyek azonban nem igaziak, és nem bántanak. Éjjel, a sötétben a berendezési tárgyak másnak mutatják magukat, pedig éppen olyanok, mint nappal.

- Ha a gyermek fél elaludni, vagy éjjel riadtan ébred, engedd meg, hogy égjen egy kislámpa, vagy éjjeli fény a szobájában!

- Átmenetileg aludjatok együtt! Ha nem akarod, hogy a szülői ágyba szokjon, vigyél át hozzá egy matracot, és aludj mellette!

- Amennyiben a félelem nem múlik el néhány nap alatt, vagy túl gyakran visszatér, forduljatok gyermekpszichológushoz!

- Ne feledd: a gondolatnak teremtő ereje van, s ez igaz pozitív és negatív vonatkozásban is. Amíg hiszed, hogy van mitől félni, addig a gyermeked félni is fog.

2013. jan. 2. 14:05
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A kicsi nem fél még a sötéttől sem, karácsony előtt éjjel simán kint játszott a nappaliban a sötétben éjjel 2kor mert nem tudott aludni. A telihold (ill. előtt pár nap)mindig bezavarja őt, de teliholdkor is született.

A nagyobbnál meg azért érdekes, mert egyébként nagyon jól alszik, és volt már olyan, hogy rosszat álmodott, akkor mindjárt el is mesélte, hogy mit.

Sajnos nem tudom átrendezni a szobát, ez már vagy a harmadik, végleges variáció. Az éjszakai felriadás kb. egy hónapja kezdődött.

Egyékbént én is arra gondoltam, hogy nem jobb, ha azt látja rajtam, hogy elhiszem, hogy lát valamit, de nem megyünk bele a részletekbe, hanem elterelem a figyelmét róla.

Történtek itt fura dolgok, amikor ideköltöztünk (még a gyerekek előtt), kb. két hete volt megint olyan eset, amin kicsit kiakadtam, és utána ez, hogy lányom látja a szépet, ami elbújik... Nem akarok szellemekben hinni, de azért nem utasítom el az eshetőségét annak sem.

2013. jan. 2. 14:32
 5/5 A kérdező kommentje:
bocsánat: jobb, ha azt látja rajtam...
2013. jan. 2. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!