Meddig tart ez még? Mit tegyek? Óvodai gondok. Bőv. Lent.
Kisfiam kb 1 hónapja kezdte az ovit és minden nap keserves sírással megyünk. Már este kezdi hogy nem akar oviba menni és egész este ezen sirdogál. Mostanában azt mondja hogy elmenne csak ne legyen ott a Marika néni(egyik óvonéni, aki egy kicsit szigorúbb, nem egy babusgató típús, viszont szakmailag nagyon jó. Sokan dícsérik.)Én itthon vagyok a kistesóval aki 3 hetes. Nagyon megvisel hogy ennyi idő után is még ennyire sír, pedig a nagyobb tesó is jár oviba és ő vidáman megy minden reggel ,de őt ez sem érdekli. Senkivel nem akar játszani egész nap azt kérdezgeti mikor jönnek érte.
Nagyon szeretnék segíteni de nem tudom mi lenne a jó megoldás. Itthon volt kb 10 napot betegség miatt és utána még nehezebb lett. Tehát nem gondolom hogy ki kellene vennem az oviból.Az óvonéninek sem mondhatom hogy miatta nem akar menni. Akkor mit tegyek? Volt már valaki így? Meddig tarthat még?
Biztos lepontoznak, de nem vinném, ahogy nem is vittem. Idén januártól mehetett volna, de akkor született a húga, eszem ágában sem volt pont akkor beadni, így is nehéz feldolgozni a tesó születését, pláne ha azt érzi, hogy na itt a tesó, engem meg bedugtak az oviba...nem akartam, hogy összekösse a kettő, és örökre megutálja az ovit. Végül most szeptemberben kezdte, 9 hónap alatt összeszoktak a hugival, simán beszokott az oviba, nem érezte, hogy a tesó miatt kell mennie. Nagyon szereti. Nem bántam meg, hogy csak most kezdte, sőt a tapasztalatom az, hogy a lehető legjobb döntés volt.
Én a helyedben pihentetném az ovit, és szeptemberben íratnám be újra.
Mi is nagyon nehezen szoktunk be, elkeserítő volt. Felkerestem ezügyben egy gyerekpszihológust, aki azt mondta semmi esetre sem szabad ilyenkor kivenni a gyereket az oviból (pedig én is kicsivel voltam itthon). 1 hónap az nagyon rövid idő, gondolj bele neked milyen lenne egy teljesen új munkahelyen, te is sokáig szoronganál, csak te nem sírsz :) Ő egy ilyen érzékeny típus, legyél türelemmel!
Barátnőmék is így kezdték, nekik kb 2 hónap volt, mire beszokott, nekünk sajnos több, de most már nagyon szereti, játszik, eszik stb.
3 éves korban van egy érzelmi leválás a gyerekeknél, ő most ezen megy keresztül, nem véletlenül kezdik a gyerekek 3 és 4 év között az óvodát. Azzal, hogy kiveszed őt csak tolod magad előtt a problémát.
Óvodapedagógus vagyok. Meglátásom a következő:
Távolról nem lehet tökéletes választ adni, és nem ismert az összes lényeges paraméter, azonban tudok valószínűsíthetően használható véleményt mondani:
Bár a kistesó megléte is belejátszhat, de ha -tegyük fel- valóban úgy érzi a kisfiad, hogy járna oviba, ha nem lenne ott Marika néni, ez esetben beszélj evvel az óvónővel feltétlenül, természetesen higgadtan és objektíven, udvariasan, ám határozottan.
A szakma szerint KÖTELEZŐ az érzelmi biztonság nyújtása az óvodásoknak TESTI GYENGÉDSÉG FORMÁJÁBAN IS. Márpedig Marika néni erre nem hajlandó.
VÉLEMÉNYEM SZERINT HIÁBA jó szakmailag sok szempontból,
MÉGSEM MINDEN szempontból!
Számomra nem elfogadható hozzáállás egy óvodapedagógustól, hogy van egy olyanfajta szakmai hiányossága, amely akár csupán egyetlen gyermekre is negatív kihatással van, PLÁNE EGY BESZOKTATÁS ALATT LEVŐ gyermekre!
Nem tudom, merheted-e említeni neki véleményem, nem ismerem az illető óvónő temperamentumát ,jellemét, se azt, h te mit kockáztatnál avval, ha direkt módon idéznél engem -vagy a lényegét hozzászólásomnak-, de ha úgy döntesz, idézel engem, hozzájárulok, névtelenül.
Szurkolok nektek, h megoldódjon problémátok! :)
Tetszik az óvodapedagógus hozzászólása!
De engedj meg nekem egy félig vicces reakciót: névtelenül bárki idézhet Téged, ha hozzájárulsz, ha nem :) De ez nem kötekedés akart lenni, csak a nagyon jó szakmai vélemény után felemás mondat volt.:)
De ment a zöld kezecske!
Iiiigen, félig logikus, hogy bele lehet kötni abba a mondatomba, de értem ,hogy nem rossz szándékkal tetted. :D És köszi a zöld mancsot. :P ;-)
Amúgy avval azt szerettem volna kifejezni, hogy ne érezze magát rosszul, ha rám hivatkozna, hogy meg se kérdez erről engem. Legalábbis ha magamból indulok ki, egy ilyen fajsúlyos szituban -intézményről van szó, ráadásul beszoktatás alatt levő gyermekről- megkérdezem azt, akire hivatkoznák, hogy hivatkozhatok-e rá.
Nem ragozom tovább, a lényeg úgy sem ez. ;)
Hát szerintem is nagyon rossz volt az időzítés!!
Eleve a kistesó érkezését is fel kell neki dolgozni,erre rá még egy másik "sokk" hogy oviba beszokni!
Én ere előre gondoltam é spár hónap különbséget hagytam a szülés és beszoktatás között,nem hiszem,hogy ezt nem lehetett volna megbeszélni az óvoda vezetőjével,hogy pl csak január-februárban szokott volna be!
Én kivenném..és nem hinném,hogy ezzel visszájára sülne a dolog,hogy csak tolnád a problémát magad előtt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!