Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mondanátok véleményt, ti...

Mondanátok véleményt, ti szülőként melyik megoldást látjátok hozzátok közel állónak, vagy helyesnek?

Figyelt kérdés
van egy 4 éves fiam. nagyon anyás, az oviban is csak részlegesen oldódik fel, reggelente szinte retteg, pánikol, h mennünk kell. ez hullámokban tör rá, néha szívesen megy. (csak délig van ott, az alvás külön tortúra, csak velem, v közeli családtaggal, az ő megszokott módján történik). egy ideje katasztrófa a helyzet az oviban nappal is. a férjemmel arra gondoltunk, h mindenképp elvinnénk szakemberhez, mivel, hha van, amiben tudunk neki segíteni, persze, h megtesszük. (mostanában hümmög, repked a kezével, ha brámi rossz történik, ez már évek óta szokása. emellett több furcsasága van). de a legrosszabb,hogy nem tud tőlem elszakadni, látom rajta, h szenved. ezért gyermekszichológusra gondoltunk első körben, hátha tud neki segíteni. ezt tegnap elmondtam 2 barátomnak, akikkel nagyon közeli viszonyban vagyok, az egyik, egy pasi, közölte, h majd 13 évesen a jointját is tekerjem majd meg... nem értettem. mert, h szerinte a gyerek van a középpontban és nem mi. azért csinál mindent, amit csinál, h rá figyeljünk. és szerinte a megoldás erre a szigor, h ha pl. sír vmiért, v szólít, akkor hagyjuk ott, ne foglalkozzunk vele. mondtam neki, h nem értek egyet vele, én látom, érzem, hogy vmi nem kerek és a férjem is és szeretnénk segíteni neki. erre csak azt szajkózta, h márpedig neki van igaza, a gyerek mindig a középpontban akar lenni, ezért sír az oviban, v vonul félre, mert akkor is rá figyelnek. (az óvónők is felvetették, h vmi nem ok, ők azt mondták, h nem kellően szocializált. én ebből nem vettem észre itthon semmit, mert itthon nem ilyen. sokat olvastam erről a napokban, bizonyos betegség tipikus tüneteit produkálja az oviban és ebből kevesebbet, de néhányat itthon is hétközben).ezt is elmondtam a barátomnak, aki azt mondta, h gondolkozzak el azon, amit ő mondott, mert igaza van, nem kell a gyerekkel foglalkozni. akárhogy is próbálom megerőszakolni magam, a legkisebb mértékben sem tudok azonosulni ezzel, mivel szeretném a gyermekemet boldognak látni. hozzáteszem, gyermekkoromban én is nagyon anyás voltam, emlékszem mennyire kétségbe voltam esve, pl. egy tábor alkalmával. végigsírtam az egészet és nem tudtak semmivel megnyugtatni. csak akkoriban ugye a szigort alkalmazták a szülők. a barátom azt is mondta, h ő is mindig a figyelem középpontjába akart lenni (én a fiaman ezt nem tapasztalom, csak annyit, h anyás, nagyon), mivel egyidősek vagyunk, ő sem kapott anno segítséget, most pszichiáterhez jár, gyógyszereket szed. (meg hát tini korban drogozott is, szóval nem értem, h miért épp nekem hozta ezt fel...) én pont ezt az évekig tartó szenvedést szeretném megkönnyíteni és látni, hogy a fiam végre nélkülem is tud igazán boldog lenni. ti mit gondoltok?
2012. nov. 24. 16:02
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
6%

Abban igaza van a barátotoknak, hogy a fiadat ti rontottátok el.

Nagyon sok szülő esik abba a hibába, hogy az anyának állandóan szüksége van az anyja jelenlétére.

Ha egy kisgyerek nem szokja meg már 6-7 hónapos korában, hogy egyedül is ellegyen, egyedül is tudjon játszani, hogy nem mindig érvényesítheti az akaratát, anyás lesz és nem lesz sem önálló, sem a közösségbe nem tud beilleszkedni. Legalább is nagyon nehezen.

Most már nem tudtok mást tenni, mint egy jó pszichológus tanácsát kikérni és követni. Le kell "választanod" magadról a fiadat, ha boldognak akarod látni.

2012. nov. 24. 16:18
 2/14 anonim ***** válasza:
25%

Vidd el pszichológushoz, rejtetten arra akarsz kilyukadni,h lehet aspergeres. Lehet. Az nem valami hatalmas nagy baj, nagyon tág a skála, nem minden aspergeres kakatón. (azt hiszem így hívják)

Az nem baj, ha anyás, mikor legyen anyás, ha nem kisgyermekkorban??? 13-14 évesen már nem lesz az, ahogy kamaszodnak nagyon változnak a fiúk, hidd el!

2012. nov. 24. 16:24
 3/14 anonim ***** válasza:
Én a Tiéteket tartom hozzám közelebb állónak! Autizmusra gyanakodtok? Jó ötlet a gyermekpszichológus, de kérdezzétek meg először az orvost, hogy kell e oda beutaló. Egy szakember tud segíteni, bármi is okozza a problémát. Így nektek is könnyebb lesz, és a kisfiatok sem azt fogja érezni, hogy durván fogalmazva lesz@rjátok. Legalábbis a barátod tanácsából én ezt szűrtem le.
2012. nov. 24. 16:25
 4/14 anonim ***** válasza:
39%

Szerintem van abban valami, amit barátod mond, és amit első ír...Ln fiam is eléggé anyás(2 éves) viszont már kisebb korától odafigyelek arra, hogy ne ugorjak egyből, ha "nyöszörög" egyet.Mostanában sokszor van, hogy rászólok, hogy ne csinálja ezt azt, persze megteszi és jön nyöszörögve,hogy adjak neki puszit.Én meg mondom neki, hogy ne szórakozzon,rászóltam egy csomószor, szót kellett volna fogadnia...Lehet sokaknak ez túl szigorú hozzáállás,de nem akarom, hogy azt érezze, hogy körülötte forog a világ.

Viszont!A ti fiatok ti látjátok minden nap,ti ismeritek igazán,szóval ti tudjátok a legjobban mi lenne a megoldás.Ti neveltétek eddig(nyilván a barátod máshogy csinálta volna)és ezután is veletek lesz, szóval ha úgy érzitek kell segítség,akkor magadra hallgass ne másra.

2012. nov. 24. 16:41
 5/14 A kérdező kommentje:
nem autizmusra gondolok, hanem szeparációs szorongás zavarra, a tünetei totálisan egyeznek mindennel, amit olvastam. leválasztani egyedül sajnos nem tudom, az első szeparációs szorongás (babakorban) kezdetétől fennál az állapot és hullámokban hol jobb, hol rosszabb.
2012. nov. 24. 16:43
 6/14 anonim ***** válasza:
33%

Nem kakatón, hanem katatón.

Ôszintén szólva az általad leírtak alapján inkább asperger mint szeparációs szorongás... Vidd szakemberhez, nevelési tanácsadóhoz.

2012. nov. 24. 16:58
 7/14 anonim ***** válasza:

Az autizmusnak sokféle fajája és fokozata van. Nem akarom rád hozni a frászt, de nézesd meg szakemberrel mindenképp, la lehet, többel is. A repkedést biztos nem véletlenül írtad, ez nyilván nem a szepraáviós szorongás jele, aminek négyéves egyébkéntsem kéne ilyen mértékűnek lennie, másrészt pedig nem betegség (te használtad ezt a szót). Amit a baráttok mondaott, az butaság. Nyilvánvalóan kell a gyerekkel foglalkozni. A joint tekeréssel viszont szerintem nem azt akarta mondani, hogy drogos lesz miattad a kisfiú, hanem hogy kamaszkorában is a szoknyádon fog ülni, önállótlan lesz.

Egy szó mint száz, ha megnézeted a kisfiút, azal ártani biztos nem ártasz. Valami biztosan nincs rendben, majd a szakember megmondja, hogy mi.

2012. nov. 24. 17:00
 8/14 A kérdező kommentje:
először én is aspergerre gondoltam, de abból csomó dolog nem illik rá. igen betegséget írtam, pedig tudom, h nem az, hanem állapot, bocsánat. elvileg a szep. szorongással is produkál tic tüneteket, én betudtam ezt annak. mindenképp elmegyünk megnézetni, köszönöm, h megerősítettetek ebben.
2012. nov. 24. 17:03
 9/14 anonim ***** válasza:
kakatónt írtam tényleg :D, elnézést, katatónt akartam :)
2012. nov. 24. 18:00
 10/14 anonim ***** válasza:
d
2012. nov. 24. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!