Akinek nagyon későn lett szobatiszta a kisgyereke, mondana pár biztató szót?
Kisfiam 2 éves és 7 hónapos, és semmi hajlandóságot nem mutat a szobatisztaság irányában. Június elején, vagyis öt hónapja vettem le róla a pelust itthonra, ezalatt annyit sikerült elérnem, hogy ha jókor ültetem a bilire, belepisil. Soha, egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy magától szólt volna, és talán két-háromszor az, hogy belekakiljon. Kakilni az utcán szokott pelusba. Ha nem adok rá pelust az utcára, nem kakil napokig.
A környezetemben közben minden hasonló korú gyerek szobatiszta lett (kivéve azok, akiknél egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel), én pedig egyre jobban elkeseredek. Normális, hogy egy ennyi idős gyerek itt tart? Mindenhol azt olvasom, hogy átlagosan 27 hónapig tart a pelenkás kor, és 2,5 éves korra gyakorlatilag megszűnnek a balesetek. Ez akkor azt jelenti, hogy ő rosszabb, mint a többi?
A legnagyobb baj, hogy lassan a kettőnk kapcsolata is rámegy erre a küzdelemre. Tudom, hogy nem lenne szabad, de amikor a játszótéren nála sokkal fiatalabb gyerekek szólnak, hogy pisilniük kell, ő pedig inkább egy óra alatt háromszor bepisil, azt nem tudom érzelemmentesen kezelni.
Nem kioktatást várok, főleg nem azoktól, akiknek a gyereke két évesen magától szólt, és egy nap alatt szobatiszta lett. Inkább olyanoktól várok biztatást, akik hasonló küzdelmeken mentek át. Hogyan tudtátok kezelni? Előfordult, hogy nem megfelelően reagáltatok? Hogyan éreztetek, amikor a környezet - főleg a nagyszülők, de a sikeresebb szülők is -, utaltak rá, hogy ennyi idősen azért ezt már nem kéne? Mi volt az oviban? És végül: hogyan oldódott meg a kérdés, hogyan lett szobatiszta a gyerek?
Előre is köszönöm a válaszaitokat.
A mi generációnk azért volt korábban szobatiszta, mert egyrészt a nedves textilpelenka irritálta a bőrünket, másrészt addig nem szállhattunk le a biliről, amíg nem produkáltunk. De azért azt a másfél évet szerintem nem kell komolyan venni. Az emlékek megszépülnek egy idő után. Én is többször rajtakaptam a nagymamámat ilyen szépítésen, mert már nem emlékszik. Amikor a fiam 1 éves volt és nem volt még 10 kiló, teljesen kétségbe volt esve, mert mi, az unokái, mind a négyen 10 kiló felett voltunk. Na erre megnéztem a kiskönyvemet és pont annyi voltam mint a kisfiam 9,2 kiló. Na meg hány olyan kérdést lehet itt is olvasni, amiben a nagymama ( a kérdező vagy válaszoló anyukája vagy anyósa) állítja, hogy bizony az ő gyerekei nem sírtak sosem, pár hetesen átaludták az éjszakát és 1 évesen már késsel villával ettek. Szerintem ez a másfél évesen szobatiszta voltál duma is ilyen, bár tény, hogy valamivel tényleg hamarabb azok lettünk.
A kérdésedre válaszolva, az én kisfiam két hónappal a harmadik szülinapja előtt lett szobatiszta, pár nap alatt. Balesetünk kétszer-háromszor volt és éjszakára is elhagytuk a pelust. Én bevallom előtte nem próbálkoztam, mert láttam, hogy a kis barátja anyukája mit küzd a dologgal. A kisfiúról már nyár elején nem egészen 2,5 évesen lekerült a pelus, mert ugye itt az ideje, de folyamatosan bepisilt. Anyukája 5 váltás ruhával hozta le a játszótérre, de kitartóan próbálkozott. Novemberre lett szobatiszta, 3 éves korára, akkor amikor az én fiam, csak nekik több, mint 5 hónapba telt, nekünk meg 1 hétbe.
A helyedben nem erőltetném,még nem érett rá, te meg csak tiszta ideg leszel.
Kislányom 2 éves és 4 hós. Nyáron levettem róla a pelust, szuperül elücsörgött a bilin, de nem pisilt bele, csak akkor pisilt, ha felöltöztettem. Ez ment kb. 2 hétig. Nem szidtam meg, de visszaadtam rá a pelust. Szeptember közepén sikerült belepisilnie a bilibe, de úgy megijedt, hogy 2 héttel ezelőttig rá sem akart ülni. Hetente párszor jár délelöttönként családi napközibe, ott ráült a wc-re és pisilt is már. Itthon is próbálkozik, elöl van a bili, ha úgy érzi, levetközik és ráül.
Ne erőltesd. Várj pár hetet, mert ő is csak feszült lesz, hogy nem tud neked megfelelni, te pedig egyre idegesebb. Elhiszem, hogy idegesít, mert valahol engem is zavar, de ha felnő, senkit sem fog érdekelni, hogy hány évesen lett szobatiszta:-).
Ha érett lenne, akkor már szobatiszta lenne, ha hiszel benne, ha nem.
Erőltesd csak tovább, aztán majd nézheted a "jó" kapcsolatot közted és a fiad között, valamint a "jó" kapcsolatot a vécé és a fiad között.
Úgy tűnik a korára fogod, de nem a kora miatt nem hiszed el, hogy nem érett még, hanem mert éjjel és alváskor nem pipil be.
Márpedig én pedig úgy hallom mindig hogy 3 éves koruk körülre lesznek szobatiszták. Mi kisfiunk is napokkal 3 éves előtt. IGen idegörlő mikor látjuk halljuk a sztorikat, de ezzel úgysem haladunk előbbre.
Ha majd 4 évesen ugyanezt írnád, az problémásabb lenne, de egyelőre, csak nyugodj le, hagyjátok a témát. Ugyanis az is bünti a gyereknek, hogy látja anyukát sík idegen egy bepisilés miatt. MÉgis csinálja, tehát valahol nem érett még.
NIncs elkésve ! Nyugodj le, próbálkozzatok újra 2-3 hónap múlva, addig tényleg nyugi ! És ne hasonlítgasd a gyereked, mert úgy nem lesz jó kapcsolatotok mert ő érzi, és kialakulhat gátlás is benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!