Ismertek beszédre késztető szituációs játékokat?
beszédbeindítót vagy beszédre késztetőt? mert nem mindegy :)
beszédbeindító játék alapja a hangutánzók. nagyon sokszor kell ismételni és amihez csak tudsz hozzá kell rendelni.
pl. este fürdésnél 20x kinyitod picit a csapot és mondod hozzá, hogy csöppcsöppcsöpp. vagy mikor pattogtatod a labdát mondod, hogy pattpattpatt, mikor gurítod az autót akkor guriguriguri...
csak figyelni kell, hogy amihez kitalálod ahhoz mindig mondjad és naponta többször teremts olyan szituációt ahol ezek elhangzanak.
ha elkezdi a hangutánzókat használni akkor megvan a beszéd alapja, nálunk ezt beszédbeindító terápián tanították, 2 hét után mondatokban beszélt a gyerekem :O
beszédre késztető játék pedig a mutogatós mondókák lehetnek, dalok, kis versikék amiket sokszor mókásan elmondasz, elmutogatsz.
ha már nagyobb akkor mond el neki bizonyos helyzetekben, hogy miket mondhatna és azoknak mi a követelménye.
játszatok hármasban olyan játékokat amiben apa segít a helyes szavak kimondásában.
pl. egy zacsó ropi is lehet ilyen. nálad a ropis zacsi és megkérdezed:
Petike kérsz ropit? rádnéz, adsz egyet.
apa kérsz ropit?
igen, szeretnék?
majd csinálhatjátok úgy is, hogy kérdezed ki kér ropit?
és apa mondja, hogy én kérek?
Petike te is kérsz? igen? jól van itt egy ropi...
Nálunk a játéktelefonon történő beszélgetés és a bábozás is nagyon bevált. Kapott a fiam egy játéktelefont és azon hívhatott engem, ekkor én felvettem az enyémet és elkezdtem halózni, ha nem szólalt meg letettem és mondtam, hogy nincs ott senki mert nem mondja haló. Pár alkalom után édesen mondta "hajó anya". Később már beszélt is rajta. A bábnál pedig én is és ő is húztunk bábot a kezünkre és így játszottunk, énekeltem, ő válaszolt.
Bevált még, hogy háziállatokról képeket vágtam ki, és az én elmentem a vásárba fél pénzzel kezdetű dalra mindig azt tettem a kosarába, amit megnevezett, tehát pl. tyúkot vettem, ha azt kérte, itt az állathangot is utánozta és beszélt is. Élvezte nagyon!
Vagy a dömperébe tárgyakat tettem pl. kislabdát, udagurítottam és mondtam neki, hgoy küldök neked labdát, küld vissza. Majd kérdeztem mit küldesz? És küldte, hogy labda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!