Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi az álláspont a benti...

Mi az álláspont a benti cipőkkel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Van egy 14,5 hónapos lányunk, aki már 3 hónapja jár magától.

Kintre természetesen normális cipőt kap, mióta tud járni.

Bentre viszont eddig a gyerekorvosunk és a védőnő is azt mondta, hogy legyen mezítláb (ugye nyáron).

Azzal indokolták, hogy ez a legtermészetesebb módja a láb fejlődésének/kialakulásának.

Mint sok gyereknek, a lányunknak is kicsit befele dől a lába a bokánál. Azt hiszem bokasüllyedésnek hívják?! De ebben nem vagyok biztos.

Most olvasgattam kicsit és körbe kérdezgettem ma a játszón, hogy másoknál hogy is működik a cipő kérdés?!

A családok 65%-a ad bentre is cipőt a gyerekre. Leginkább magasított sarkú szandált.

Télire biztos, hogy veszek neki bentre valamit. Eddig mamuszra gondoltam, de most már el vagyok bizonytalanodva.

Tornáztatom a lányom lábát, csinálom a körzéseket rajta. Már, ha hagyja, mert igazi örök-mozgó, mindig menni kell valamerre :)))

Egyébként nagyon szépen jár, szóval nincs semmi gond vele. A cipőben nekem fel se tűnik, hogy a lába picit befele süllyed.

2012. szept. 30. 21:21
 1/9 anonim ***** válasza:

Az orvosnak van igaza. A legjobb, ha mezítláb jár. A reklámoknak nem kell hinni. A magasított sarok pedig biztosan nem jó.

A mamusz vagy vastag zokni jó megoldás. Az én gyerekeimre hiába adtam cipőt még két évesen is, nagyon gyorsan leszedték a lábukról. Számomra ez azt jelentette, hogy cipő nélkül kényelmesebb nekik.

Ha azt hiszed, hogy lúdtalpas a lányod, nézesd meg orvossal.

2012. szept. 30. 21:28
 2/9 anonim ***** válasza:
De bent az egyáltalán nem természetes talajon hogyan fejlődik a lába? Én pont a bent cipő(kényelmes szandi,stb) és kint a természetes talajon(fűben,homokban,stb..)puhatalpú párti vagyok. Természetesen most csak a meleg,jó időről beszélek.
2012. szept. 30. 21:30
 3/9 anonim ***** válasza:

Mezitláb.

Bentre vegyél neki olyan vastag zoknit, aminek gumi pöttyök vannak a talpán (hogy ne csússzon). Ezt kell adni a normál zokni fölé.

2012. szept. 30. 21:39
 4/9 anonim ***** válasza:

Igaz, mezítláb a legjobb. Nemcsak gyerekeknek, hanem felnőttekre is igaz ez!

És magasított sarkút szerintem ne adj rá! Minél vékonyabb talpú, minél természetesebb ezáltal, annál jobb.

Más kérdés persze, ha orvos szerint betét kell, vagy speciális cipő, de azt akkor majd felírják, ne te akard kikísérletezni!

2012. szept. 30. 21:39
 5/9 A kérdező kommentje:
Az orvos és a védőnő szerint nincs semmi gond a lábával. Teljesen egészséges gyermekünk van, aki teljesen jól és normál tempóban fejlődik.
2012. szept. 30. 21:49
 6/9 anonim ***** válasza:
Nekünk az ortopéd orvos mondta, hogy sajnos bentre érdemes a gyerekre jó minőségű lábbelit adni. Mivel a nagyon sima padlók nem tesznek jót a gyerekek lábizomzatának. Azt mondta, hogy régen ugye nem volt annyira egyenes bent sem a talaj na és családi házban a gyerek kint is mezítláb volt. Na és ez volt amikor jó volt a gyereknek mezítláb. Ma már a benti mezítlábazás csak akkor jó, ha a talaj nem teljesen sima. Játszótéren homokban, kertben füvön kell levenni a cipőt, hogy a lábujjak izmai stimulálva legyenek. Tehát nyugodtan vegyél neki jó kiképzésű, puha talpú bokafogós szandált.
2012. szept. 30. 21:56
 7/9 anonim ***** válasza:
Ahány orvos, annyi vélemény. Nekem eddig ketten is mondták,hogy ha gyerekem lesz, mindenképp adjak rá puha talpú cipőt, ami tartja a bokáját és segít a lábboltozat megfelelő kialakulásában
2012. okt. 1. 00:22
 8/9 anonim ***** válasza:

Ez pont olyan kérdés, amiben még az ortopéd szakorvosok is egymásnak totál ellentmondó nézeteket képviselnek.

Annyi tény, hogy pl. a megfelelő lábboltozat kialakulásához az kell, hogy a lábfej izmai megerősödjenek. Ezért is nem jó a harántemelő, mivel az passzív módon alakítaná ki a boltozatot.

Namármost, hogyan tudnak a lábfej izmai erősödni? Ha minél többet, minél többféleképpen használva vannak. Hogyan használja egy gyerek többet a lábfej izmait, ha van rajta egy külső, viszonylag merev váz(cipő), vagy ha teljesen szabadon mozoghat?

(Egyébként ennyi idősen még szerintem teljesen normális, hogy picit befelé süllyed a babák lába. Ez még nem bokasüllyedés, minden gyerek "lúdtalpasan" születik, a járástól alakul ki a láb boltozata)

2012. okt. 1. 05:55
 9/9 anonim ***** válasza:

65%? Alapos kutatást végeztél! :) Én úgy tudom, csak természetes talajon ajánlott a mezítlábaskodás. A lányomnak supinált benti cipője van az oviban, és kintre is meg otthonra is az lenne, ha lenne még pénzem rá (régebben volt).

14 hónaposan élettani okokál fogva jóformán minden gyerek lúdtalpas, mivel még átalakulóban van a gömbölyű babatalp járásra alkalmas talppá. A supinált cipő segíti ezt a folyamatot és az eredmény megtartását hirtelen lábnövekedés esetén is.

A mamusz és hasonló lábbelik miatt, amik nem tartják a bokát, lúdtalpas a nagyobb gyerekek legalább 20%-a. Nagyon könnyen kialakul és szinte lehetetlen helyre hozni. Mindenféle gerincproblémát, ízületi gondokat, fejfájást okozhat. Nagyon fontos az egészséges láb!!

2012. okt. 1. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!