Meddig lehet egy gyerek előtt a szülőnek meztelenkednie?
Mi soha nem meztelenkedtünk a gyerekeink előtt!!!
Igaz, a születésük előtt sem volt "divat" nálunk, hogy meztelenül járkálnánk a lakásban, a fürdőszoba ajtaját is mindig bezártuk, ha fürödtünk...
Mondjuk az öltözködés : egymás előtt is öltözködtünk, míg a gyerekeink meg nem születtek, de utána azt is zárt helyiségben intézzük, mióta 1-2 évesek...
A gyerekeket is úgy szoktattuk, hogy nagyobb koruktól (8-10 éves) önállóan fürdenek, zárt ajtónál öltözködnek.
Szerintem ameddig természetesen tud mindkét fél viselkedni ezzel kapcsolatban. Nekem a kisfiam most 7 éves korára kezdett igazán érdeklődni, nevetgetni rajta, ha bugyit lát, vagy kint a popsija valakinek, stb.
Idáig öltözködtem nem volt kiküldve, fürdésnél kopogás után ha kell, most is beléphet valamiért ami tényleg fontos.
Fontos, hogy a gyermek lássa a felnőtt testet, tudja hogy néz ki, stb és hogy ne társuljon szégyen érzet hozzá, viszont tudja, hogy hol vannak a határok. Tehát ameddig tudják természetesen kezelni a helyzetet, megtanítva az ehhez kapcsolódó megfelelő szociális viselkedést is.
Szerintem erre nincs általános szabály, család-függő.Nekem a szüleim sem csináltak nagy ügyet abból, ha láttam őket meztelenül, sosem küldtek ki, ha öltöztek, bár anyukám morgott miatta, ha fürdés közben bementem hozzá, de inkább azért, hogy miért nem hagyom nyugodtan fürdeni, nem azért, mert látom. Apukám meg lazán zuhanyzott nyitott ajtónál. Én mondjuk a szüleim előtt kamasz korom óta nem mutatkozom meztelenül, de az sose zavart, hogy látom őket pucéran.
A fiam két éves lesz, és sose voltam előtte szégyenlős. Ha nappal zuhanyzom, akkor be se csukom az ajtót, hogy lássam mit csinál, és persze hogy ő is lásson engem, tudja, hogy nem tűntem el. Vécére is jön utánam, nem zavar (ő meg sokat tanul belőle), szóval nálunk ez nem ügy egyenlőre. Majd ha látom, hogy zavarja, akkor nem előtte öltözöm, de nem hiszem, hogy zavarná. Az apjáról nem tudok mit írni, 3 hónapos kora óta nem látta (sem meztelenül, sem ruhában), de gondolom az se lenne ügy.
Otthon mindenki úgy viselkedik ahogy neki természetes. Mi tök pucéran is rohangászunk a gyerek elött. Wc- nem zárható az ajtó, oda is bejön. Fűrdés közben is lát minket. Nálunk ez így természetes, Én az apám elött amíg vele laktam nem szégyeltem magamat ha mesztelen voltam 32 éves koromig, de ha én nyitottam rá fürdés közbe az ajtót akkor sem sikitozott senki, nem az a fő cél hogy mássik nemiszervét bámuljuk.
Az hogy kit mikor kezd zavarni a dolog, azt majd saját maga fogja megmondani, vagy kerülni fogja ezeket a helyzeteket.
Köszönöm a válaszokat. Egy kicsit megnyugodtam, mert mi is ahogy ti írjátok, nem takargatjuk magunkat, de direkt sem mutogatjuk. Csak a baráti és rokoni társaságban kicsit más, és azt hittem mi vagyunk csak ilyen(pucérkodós) család. Mi ugyanis természetesnek vettük, csak nekem fiaim vannak, és nem tudom meddig merjek előttük meztelenül mutatkozni. Most még abszolút nem foglalkoznak vele, bár néha a hasamon a császár vágását megnézik, de azon kívül semmivel nem foglalkozik.
Mindenesetre köszönöm a tanácsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!