Ovis kérdés. Tiszta vagy vegyes csoportba irassam?
A nagyfiam most kezdte az ovit, vegyes csoportban. (jelenleg csak ez volt, nem lehetett választani). Jövőre a kicsi is kezdi az ovit, ekkor már indul tiszta csoport is, lehet majd választani.
Nem tudom, melyik lenne a jobb. Vegyes csoportban a bátyjával, vagy egyedül egy tiszta csoportban.
Bevallom nekem nem szimpatikus a vegyes csoport, ezért is gondolkozom a tiszta csoporton, de lehet, a kicsinak jobb lenne a nagy mellett. Szerintetek melyik csoport lenne a jobb megoldás?
Nekem egy ovonő ismerősöm mondta, hogy nem jó a vegyes csoport. Ott a nagy gyerekek mind olyanok, akik valamiért visszamaradtak a suliból, tehát időben nem nyertek felvételt. Ez még nem is akkora gond, de ha belegondolsz az ovonő nem tud egyszerre az egész csoporttal ugyanúgy foglalkozni, mivel máshogy kell foglalkozni egy 3 évessel, mint egy 6 évessel. A 3 évesnek lehet tanítani éneket, körjátékot, de egy 6 évesnek ez már nem újdonság. Így valamelyik korosztály mindig kevesebb figyelmet kap majd, mert a többiek igényeit ki kell elégíteni. Sokan azt mondják mennyi önállóságot tanul a kicsi a nagyoktól, de sokszor meg az van, hogy a nagyobbak nem is foglalkoznak a kicsikkel. Az önállóságot meg amúgy is megtanulja az oviban a mini csoportban is.
Egy ismerősömnek is vegyesbe jár a kislánya, hát az első lelkesedése alábbhagyott pár nap alatt, amikor látta, hogy a nagyok mennyire vadak tudnak lenni a kicsikkel mit sem törődve.
Persze ha a nagyobb testvér is oda jár, az már elgondolkodtató, mert a kicsinek könnyebb lenne a beilleszkedés, vagy nem sírna annyira az elején.
Vegyes csoport előnyei:
a testvérek egy csoportba járhatnak,
egyszerre csak a csoport kb.harmada új, beszokó,
a kicsik sok nagyobbaknak szóló tevékenységben is részt vehetnek,
a nagyok felelősséget tanulnak, segítenek,
az iskolába menőkre több figyelem jut (nem 25 megy egyszerre iskolába,)
minden évben vannak újak és elmenők, ezért a csoport elfogadóbbá befogadóbbá válik,
évismétlés esetén nem kell újabb óvónőket, csoportot megszokni a gyereknek, egyszerűen csak marad a saját csoportjában,
könnyen kialakulhat nem kortárs barátság is
A tiszta csoport előnyei:
könnyebb az óvónőnek csak egy korosztályra tervezni,
az azonos korosztály egymáshoz jobban hasonlítható,
több lehetőség a kortárs barátságok kialakulására.
Köszönöm a válaszokat.
A kérdésem konkréten arra vonatkozott, hogy a kicsi hova menjen. A bátyjához a vegyesbe, vagy egyedül a tiszta csoportban.
A kettő előnyeivel, hátrányaival eddig is tisztában voltam. A nagynál nem lehetett választani, a vegyesben volt hely.
Ha megfigyelted több előnyt tudtam összeszedni a vegyes csoportról.
Ezért ezt ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!