3éves kisfiam egyszerűen nem fogad szót hiába mondom nem szabad csak azt csinálja amit épp kigondol dobálja rám a homokot követ ami épp kezébe kerül és hiába szolok rá mint ha meg sem hallaná. Mit rontottam el? Hogy csináljam hogy hallgasson rám?
Dackorszak. Túl kell élni ép ésszel a következő fél-egy évet. Viszont azt, hogy téged megdob azt csírájában el kell fojtani, ilyenkor következetesen kapd el a kezét és szólj rá nagyon határozottan: NEM!
Ezért ne csak rászólj, hanem legyél nagyon szigorú és minden alkalommal. Ezt ne hagyd annyiban, és fogd le a kezét akárhogy próbálkozik.
Én a következőket csinálnám sorrendben (és mindig):
1. figyelmeztetés: ha nem hagyod abba és nem fogadsz szót, mész a büntiszékre/büntisarokba/büntiszobába
2. Bünti: odaviszed a büntihelyre, leguggolsz hozzá és megmondod neki, hogy most itt maradsz, mert rossz voltál. Akkor eljöhetsz, ha én azt mondtam. (ekkor szépen fogod és otthagyod annyi percre, ahány éves, tehát esetetekben 3 egész percre. Nem szabad vele kommunikálni ez alatt a 3 perc alatt a legjobb ha rá se nézel. Hidd el, ott fog maradni. Ha nem, akkor visszaviszed és ott hagyod)
3. magyarázat: ha letelt a 3 perc, odamész, leguggolsz, szépen, nyugodt hangon elmagyarázod, hogy miért volt büntiben, és bocsánatot kell kérnie a viselkedéséért. Ha bocsánatot kért (nem üvöltve, hanem tényleg), akkor ölelés és mehet játszani.
Nagyon nagyon hatásos!!!
Szerintem a játékmegvonás/mesemegvonás annyira nem célravezető mint a büntihely (a legjobb, ha minden helységben van egy ilyen büntisarok). Ha esetleg szobába küldenéd, akkor ne a saját szobájába küld büntibe, mert túl sok az inger neki és csak rátesz egy lapáttal.
Apuval is beszéld meg ezt a módszert. DE!!!! Mindig le kell hozzá guggolni, és úgy figyelmeztetni/magyarázni, nem pedig állva, az égből prédikálni. :)
Sok sikert!
Igaza van az utolsónak: ha valamit nem szabad, akkor helyettesíteni kell egy olyannal, amit lehet, és meg kell dícsérni, ha ügyes volt.
DE! Pl nem szabad tesót ütni verni, de mást sem, tehát ez pl kivétel.
Ha pedig csak azért is azt akarja csinálni, amit nem lehet, akkor bünti, ahogy fentebb írtam.
Persze ha valamit tényleg jól csinál, szépen kér, ügyesen eszik, stb, akkor meg kell dícsérni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!