Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Óvodai iskolai étkeztetéssel...

Óvodai iskolai étkeztetéssel kapcsolatos gond esetén mi a teendő? Hová forduljak, hogy tényleg történjen valami?

Figyelt kérdés

A kisfiam most nagycsoportos, ősszel iskolába megy. Oda, ahonnan most szállítják az ételt az óvodába is. Ha nagyon finom akarok lenni, akkor azt mondom, hogy kritikán aluli az étel minősége, és mennyisége, az árához viszonyítva pedig vérlázító.

405 Ft/ nap, amit fizetünk, de gyümölcsöt mindig vinni kell (hetente 2x 2, azaz heti 4 gyereknek, akik közül persze nem mindenki visz, olyankor nem kapnak).

Az alapvető szemlélettel és a lustasággal van bajom, meg azzal, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy valaki(k) vagy a pénzt, vagy az alapanyagokat nyúlják le.

Megnézem az étlapot, és látom, hogy hetente legalább 5-6 alkalommal reggeli vagy uzsonna valamilyen édes pékáru (lekváros, kakaós csiga, diós patkó, briós, stb, csupa egészséges dolog), amivel ugye nincs nagy gond, odab..k a tányérra (elfelezve persze!) azt' egyél! Natúr joghurt/ kefir soha nincs, csak a leggagyibb agyoncukrozott 2% gyümölcsöt tartalmazó "gyümölcsjoghurt". A krumplipüré csak porból, levesekben zöldség, hús elvétve, max. tészta, de jobbára csak lé.

A hazavitt (mert alvás után elhoztam) uzsonnáját egyszer lefotóztam, huuuuh! Körözöttes zsömle paprikával - állítólag. Persze nem körözött, hanem tejfölös túró, és épp csak a közepében egy kicsi, hogy ne lehessen üres zsömlének hívni, a zsömle kőszáraz, paprika sehol. +

A múltkor 3 gyereket (1 saját és 2 cimbora) vittem haza, délután fél 5kor (negyed-fél 4-kor van uzsonna) már a kocsiban mindenki szörnyen éhes volt! Kérdezem: mi volt az uzsonna? sajtos kifli. És még? csak víz. Tesco sajttal szórt kifli (mert megkérdeztem, nem benne volt sajt) és víz. És az ebéd? Tojásleves, és tört krumpli halrudacskával. Mennyivel? Eggyel. Mindenki csak egyet kaphat, és nincs repeta!

Ellenben van: temérdek péksütemény, édes joghurtok, túró rudi, danone puding, zsíros kenyér, üres leves, stb.

De most őszintén! Tényleg ennyi fér bele havi 8-8800 forintba????

Egy péksüti, amiket látok, kb. 100 ft. egy túró rudi 70-90. ennyi pénzből / étkezés miért nem lehet normális dolgokat adni???

Szerintetek mi a megoldás? (iskolába még nem is jár, de már lázadozok... :D de ezt eszi már másfél éve, mióta ide jár, szóval tudom, miről beszélek.)

Arról esetleg tudtok valamit (vagyis gondolom, hogy így van), h az önkormányzat fizeti a konyhásokat és a rezsit, és a beszedett pénzből csak az alapanyagokat kell(ene) megvenni?

Dolgoztam egy étteremben, irodában, normális minőségű alapanyagokkal, szóval képben vagyok a beker árakkal kapcsolatban, és nem nyalom be, hogy ennyi fér bele!

szerintetek???

2012. júl. 18. 12:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
24%
sztem ha ennyire hisztis nyafka vagy,akkor vidd magánba a gyereked. államiban ez van. havi 7-8e ft-ért mégis mit vártál?? te 3 étkezést meg tudsz oldani 400ft-ból? nem hinném. szállj le a magas lórol
2012. júl. 18. 12:54
 2/11 anonim ***** válasza:
73%
önkormányzatnak kellene szolni hogy túlnyomórész cukros egészségtelen kajákat kap a gyereke
2012. júl. 18. 13:04
 3/11 anonim ***** válasza:
46%

....és ez így lesz még 8-ikos korában is.

Ez a menza!!! Hahó! Te soha nem voltál menzás?

Sokan a suliban nem fizetnek be ebédre, ha megtehetik hazamegy a gyerek a nagymamához ebédelni.

Azzal a koszttal kár összehasonlítani a közétkeztetést.

Amúgy meg miért nem elég egy halrudacska és egy egész kifli? Ezt nem értem, nekem ahogy leírtad, kielégítőnek tűnik a mennyiség.

2012. júl. 18. 13:06
 4/11 anonim ***** válasza:
46%
sztem sincs baj ezzel,nem tudsz mit csinálni,legalábbis oviban nem. suliban csomagolhatsz neki szendvicset ha akarsz,de megromolhat,nincs értelme ha van a suliban étkezési lehetőség.
2012. júl. 18. 13:09
 5/11 anonim ***** válasza:
48%

Örülj neki, hogy kap a gyereked napközben főtt ételt! Ha nem tetszik vidd haza ebéd időben és etesd meg magad egészségesebb étellel. Mást nem nagyon tudsz csinálni.

Nehogy azt hidd, hogy a "modern nyugaton" jobb a helyzet. Elmondom, hogy ott még ételt sem kapnak a gyerekek, a szülőknek kell gondoskodni élelemről, ami minden nap hideg szendvics és valamilyen gyümölcs. Meleg ételre nincs lehetőség, nincs ilyen, hogy étkeztetés. Én ezért viszem haza a gyerekem, és szeptembertől Mo-i oviba fog járni, nekem még ez a szar menü is jó, csak meleget egyen, ne a száraz szendvicseket.

2012. júl. 18. 13:12
 6/11 anonim ***** válasza:

Bölcsis a lányom, 560 Ft/nap az étkezés, + 3000 Ft a gondozási díj.

Kb. Havi 15.000 Ft a Bölcsi, +- 1-2 nap mikor nem megy mert beteg volt, vagy Maminál voltunk.

Na, lényeg hogy megkérdeztem egyszer hogy miért nem kapnak olyanokat a gyerekek amiket megesznek, mert sokszor látom mikor délben megyek a gyerekért, hogy senki sem evett.

Hát mondta az igazgató nő, hogy ebben a kaja pénzben nem csak az érkezés van, egy része van érkezésre, egy része rezsire megy.

A Bölcsiben még jó is a kaja, mondta az egyik anyuka, mert saját konyhája van, pl.

A reggeli vajas kenyér valami felvágottal, fél szelet kenyér, vagy lekváros kenyér, de az nincs megvajazva, vagy májkrémes kenyér, vagy zsíros kenyér hordós káposztával, vagy 1virsli, vagy vajas sajtos kenyér, minimális reszelt sajttal, vagy vajas kenyér 2 karika lehelet vékony uborkával, vagy paprikával, de mindig fél szelet kenyér.

Uzsonnára megint fél szeletnkenyér feltéttel, a fentiek közül, vagy heti 1 alkalommal van 1 pogácsa, vagy 1 szelet kalács, vagy 1 szelet répa torta, vagy sajtos rúd, vagy fél kakót csiga volt pont tegnap!

Ebédre valami leves, de inkább csak víz, valami főzelék, 1-2 karika virslivel, vagy valami tészta, lekváros, sajtos, túrós, krumplis tészta, spagetti, vagy husi burgonyával, negyed csirkecomb, de szokott lenni sütőtök főzelék, cékla főzelék, senki sem eszi meg. Tejbegríz, tejberizs, is szokott lenni.

Nagyon silány kaja van, túrórudi, joghurt kéthavonta 1x.

Reggelihez, ebédbez adnak 1 dl teát vagy szörpöt, kakaót, Tízórai is 1 dl innivaló. Amúgy vizet kapnak.

Az Ovi még rosszabb, mert mondta az anyuka gyermeke sóvárogva nézi a Bölcsis tesó zsíros kenyerét, mert egy fél üres kifli az uzsonna.

Reggelire ott vajas kenyér van vagy simán, vagy valami kis feltéttel, az ebéd pedig menza koszt.

Igazából én nem sokallom az óvodai díjat, mert 500 Ft/ nap nem egy nagy összeg azért, hogy enni inni kap, vigyáznak rá, foglalkoznak vele, melegben van.

Sokan annyit esznek egész nap amit az Oviban suliban kapnak!

2012. júl. 18. 13:29
 7/11 anonim ***** válasza:
58%

Na hát akkor én vagyok, aki megerősítem, hogy ennyi pénzből lehet normális kaját adni a gyereknek.

Nálunk ugyanennyibe kerül az ovis kaja és tök normális kajákat kapnak az árhoz képest! Reggelire van péksüti úgy heti 1 alkalommal, van natur joghurt gabonapehellyel, kenyeret szinte kivétel nélkül mindig magosat, vagy valami félbarnát kapnak. A felvágottal szoktak nagyon spórolni,azt úgy kell keresni a kenyéren, de a körözött az körözött, ebédnél pedig van repeta, aki kér. Nálunk egy időben a zöldséget spórolták ki az ebédből, uzsiból, mi szóltunk először az oviban, láss csodát legközelebb már volt ebédre narancs, vagy alma, vagy ami ép ki volt írva.

Szerintem szólni kell valahol, mondjuk először az óvodavezetőt lehetne megkeresni, aztán önkormányzat. Mert az rendben van, hogy menza nem pedig Gundel étterem, de azért mindennek van határa. Nálunk pl a reggelit 90 ft-ból kell megoldani. Így nehezen férne bele heti 3-4 péksüti. Van reggelire kifli tejjel kakaóval, felvágott mézes kenyér stb, de ugyanakkor az ebéd is normális mennyiségű és minőségű ahhoz képest, hogy menza. Szerintem Nálatok alapvetően az elosztással van baj, nagy hangsúlyt fektetnek a reggelire, vagy uzsira és ebédre meg nagyon keveset szánnak.

2012. júl. 18. 13:39
 8/11 anonim ***** válasza:
Az én poronytom még nem jár közösségbe, de én magam voltam kollégista középiskolában, ahol a reggeli és vacsora volt hasonlóan rossz minőségű és kevés mennyiségű. Akkor mi szóvá tettük ezt és azt mondták, írjuk össze miket szeretnénk enni - persze azért olyat, hogy kaviár ne írjunk -, akkor összeültünk és összeírtunk egy csomó mindent. Onnantól nem volt panaszunk. Lehet nálatok is csak ötletszegények. Mindenképpen beszélj a vezetővel, hogy miként tudnátok változtatni, ha kell ajánld fel a segítségedet.
2012. júl. 18. 14:12
 9/11 anonim ***** válasza:

Az utolsóval értek egyet! Világ életemben menzás voltam és gyűlöltem, már az oviban is bőgtem, hogy nekem nem kell a rántott hal (azóta is utálom az össze vizi állatot, amit kajának lehet elkészíteni), de nem volt más. általánosban a reggeli egy kis pohár joghurt mennyiségű kakaó, ha gyors voltál, ha nem, akkor csak tej, és hozzá egy szem szikkadt kifli, középsuliban ugyanez, koleszban már kicsit jobb volt, vajas kenyér, tea, max szombatonként volt kalács meg kávé. Egyetemen éltem ki magam, mert sok különböző étterem kínált hatszáz forintért teljesen tisztességes menüt levessel, husival, választható körettel, és valami elcsépelt sütivel.

Még is ember lettem, pedig állati egészségtelen kajákon nőttem fel. A szombat-vasárnap volt az egyetlen, amikor normális kaját ettem, mert apukám főzött. :)

Szóval én is azt mondom, hogy ha nem tetszik a menü, akkor 1 vidd máshova a gyereked, 2 szólj az óvoda vezetőnek (írd össze, hogy a listához képest mi volt a kaja), 3 szövetkezz más elégedetlen anyukával és együtt próbáljatok meg az óvodavezetőre hatni és ajánljátok fel, hogy írtok egy menüt, és még adtok plusz egy kétszáz forintot mindenki, hogy akkor legalább ennyivel is több legyen a kajára. Mert nem hiszem, hogy négy darab gyerek jár az oviba, hanem legalább harminc, és az, ha gyerekenként számolok hatszáz forintot, az már majdnem húsz rugó naponta, abból ne hogy má ne lehessen normális kaját csinálni!

2012. júl. 18. 19:02
 10/11 anonim ***** válasza:

én egyetértek veled,ahogy leírod,tényleg nem valami jó menü van.

az én fiam még bölcsis,szerencsére itt helyben főznek.minden reggel hozzák a kiadagolt,megtisztított alapanyagot,és helyben főzik meg.reggelire mindig kenyér van,valamilyen krémmel,mindent krémesítenek.annyit esznek,amennyit akarnak,nem marad éhen senki.tízóraira gyümölcslé van,ez elég is,mert nyolckor reggeliznek,11-kor már ebédelnek,így ha tartalmasabb lenne a tízórai,nem tudnának ebédelni.a hét négy napján főzelék van feltéttel,egyszer van leves egy héten.az uzsonna szintén kenyér valamilyen krémmel.zöldség mindig van.ha olyan a kaja,amit nem nagyon esznek,mindig kiegészítenek az általunk vitt ropival,gyümivel,ezzel-azzal.nálunk csütörtökön van gyüminap,mindig más viszi.mi magunknak jelöljük be,hogy mikor visszük,így ritka,ha elmarad.persze itt is van olyan,aki nem visz,így ránk többször kerül a sor.természetesen annak a gyereke is gyűri befele az általunk vitt gyümölcsöt,akinek még soha nem vitt a szülője.szegényeknek gyümölcsre nem telik,csak napi két doboz cigire.na de nem ez a téma

az oviba már sajnos a sodexo fogja vinni a kaját,így tuti nem lesz olyan jó,mint a bölcsiben.bár az óvónők azt mondják,hogy nincs vele gond.ott majd minden nap más viszi a gyümölcsöt,így azért fognak enni minden nap.bár nem tudom hogy lesz,ha ott kimarad valaki,akkor egy ember kétszer vagy akár háromszor is sorra fog kerülni egy hónapban,ami már 27 gyerekre nézve elég megterhelő.

szerintem nyugodtan beszélj első körben a vezetővel,ha ez nem elég,akkor az önkormányzattal

2012. júl. 18. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!