Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mire tanitsam a 4 évesemet?

Mire tanitsam a 4 évesemet?

Figyelt kérdés
Rengeteget olvasok neki, gyurmázunk, gyöngyöt fűzünk, rajzolunk,festünk, főzünk, takaritunk, koncertekre, játszótérre járunk. Már tud 10-ig számolni, tudja a hónapokat elsorolni, az évszakokat, a napokat sorban, mit lehetne még? Van, aki ilyenkor már beiratja a gyermekét gyermektornára vagy lovardába, táncházba járatja. Én meg ilyeneket nem csinálok. Nem baj?
2012. jún. 16. 22:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Szót fogad?illedelmesen viselkedik?boltba el tudsz vele menni úgy, hogy nem rohangál el,megvárja míg fizetsz?ha az utcán összefutsz egy ismerőssel akkor tudsz vele 2-3 percet úgy beszélgetni, hogy ne rohangáljon el vagy ne rángasson?orvosi rendelőben,gyógyszertárban tud szépen,csendben viselkedni?

ma szerintem kicsit furcsa a nevelési tendencia...az fontos, hogy egy óvodás számoljon, táncházba meg lovardába járjon, de azt elnézik, ha nem tud nyugodtan viselkedni az anyja mellett...

ezzel nem megítélni akarlak ne érts félre, de szerintem nem kell erőltetni a mai trendeket...én legalábbis úgy vagyok vele, hogy nem kis antiszociális zseniket akarok nevelni, hanem a társadalom számára hasznos, segítőkész,empatikus, és jó szociális képességekkel rendelkező embereket.

2012. jún. 16. 22:27
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Ja és ha a kérdéseimre felháborodva azt válaszolod, hogy "persze, ezek alap dolgok", akkor a válaszom az, hogy érezd magad jól a gyermekeddel, ahogy nő úgyis mindig más lesz a tanulási igénye, ezeket elégítsd ki.Ha viszont a kérdéseimet elolvasva rájössz, hogy van még mit csiszolni, akkor te is tudod a választ a kérdésedre.
2012. jún. 16. 22:31
 3/12 A kérdező kommentje:
Egyébként abszolút igazad van. Az én kislányom nem tud beletörődni, hogyha valamit nem azonnal intézek el neki, pl. nem akkor és ott bontok fel neki valamit, ahol és amikor akarja. Régen jobb volt a helyzet. Ma mér örjitő a viselkedése és egyáltalán nem birok vele. Tudom, a tekintélyre, a tiszteletre, a türelemre kell megtanitanom és rágyurni erre, de úgy érzem, hogy nem megy. Éjszaka még pelusos, pedig szeptemberben megy oviba, a cumit képtelenség elvenni tőle, hisztis, akarom-akarom, kérem, veri a mamát, veri a papát, nem hajlandó nekik puszit adni, ha két hét után találkozunk,úgyhogy katasztrófa!!! Tud már sokmindent, de egy kezelhetetlen, tudom hogy én tehetek róla, de nem megy jobban. Letojja a fejem rendesen. Ráadásul nem eszik, nem iszik itthon semmit, csak a bölcsiben, mert ott a bölcsis néniknek van tekitélyük, itthon nekem semmi. Ma már kiakadtam és jól elvertem, pedig nem vagyok ennek a hive, de nem birtam cérnával és megmondtam neki, hogy nem lesz csoki, nem lesz mese, nem lesz semmi, anya sem fog minden kérésnek eleget tenni, ha ő sem hajlandó az én kéréseimnek eleget tenni, alvás után meg olyan volt, mint a kisangyal, elpakolt maga után, szót fogadott mindenben, de szerintem holnap ez már kitörlődik és holnap megint kezdődik a hiszti. Szóval igy állunk.
2012. jún. 16. 22:42
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

akkor tényleg nem nyúltam nagyon mellé:)

amúgy nem szégyelld,hogy elszakadt a cérna, és kikapott, hiszen látod, hogy a határozottságnak megvan a pozitív következménye.Én nem azt mondom, hogy mindig el kell verni, de néha egy jó idejű fenékre verés nem árt...és Te is látod, hogy a bölcsiben van tekintély,ott rendesen viselkedik, otthon viszont sokkal több mindent megengedhet és szépen ki is húzza a határokat.De most még tudsz ezeken változtatni, viszont minél nagyobb lesz, annál nehezebb, aztán jön a tinédzser kor és gondol el, ha most nem bírsz vele 4 éves létére, akkor mi lesz akkor...

szóval én azt javaslom,hogy most fogd vissza és lehet nehéz, hiszen ő sem ehhez van szokva, de ha most kicsit rövidebbre fogod a "pórázt" akkor később sokkal jobb lesz!A lovaglás,táncház bőven ráér, azokat később is megtanulhatja, viszont a kulturált viselkedés alapjait most kell lefektetni.

2012. jún. 16. 22:51
 5/12 A kérdező kommentje:
Köszi, ezen leszek inkább, mert ez már több a soknál! Én is túlzásnak tartom az ilyen külön dolgokat 4-5 évesen, hiszen nekönk emmi ilyesmi nem volt és azt hiszem, hogy mégis normális, diplomás emberek lettünk és tudjuk élvezni az életet. Én még azt is megkockáztatom, hogy kiéghetnek ezek a gyerekek, akik minden hétvégén programokra járnak (mi is sokat járunk, de nem minden hétvégén), ha nem lesz inger, bepánikolnak, nem lehet majd überelni a jobbnál jobb foglalkozásokat, stb. Igen, viselkedni kell megtanulni, és emellett felfedezni a világot.
2012. jún. 16. 22:59
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ebben egyet értünk:)szerintem sem jó a túl sok ingerrel leterhelni a kicsiket...ráadásul a rengetek új info simán okozhat agresszivitást, hiszen képtelenek mindent feldolgozni és ez frusztráló.

Biztos vagyok benne, hogy azok az anyukák akik esetleg most megszólnak vagy rossz szemmel néznek rád amiért nem viszed a gyereked külön foglalkozásra majd irigykedni fognak hogy milyen áldott jó tinédzsered van,aki tisztelettudó és képes a fenekén ülni tanulni,nem kell neki mindig a "kaland":)

2012. jún. 16. 23:05
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

csatlakozom az első válaszolóhoz :)

nekem mondjuk még csak 2,5 éves a fiam, még csak nappalra szobatiszta, de már nincs cumi mert nagyfiú, nem üthet meg senkit mert azért komoly büntetés jár. ha a mamát megüti akkor fogom a gyerek és hozom haza egy szó nélkül. már tudja, hogy akkor kapja meg a kiválasztott innivalót, ennivalót ha kifizettük. ez amúgy egyenes út lett egy szerepjátékhoz, pénztáros, boltos, vásárlós...

szóval igen, ezekre kéne fektetni a hangsúlyt szerintem is :)

mi pötyizni is sokat szoktunk, mikor sétálunk akkor mindent mondok neki, így sok növényt ismer, fákat, madarak nevét tudja, autómárkákat csont nélkül felismeri, színeket, kirakózni, legozni. nagyon fontosak a szerepjátékok, ezeket nyomasd ha nyitott rá. bilizzen a babája, fürdessétek meg, fésüljétek a haját, otthon vásároljatok be. én bevallom nagyon keveset olvasok a gyerekemnek, nem köti le egyszerűen így kedvem sincs, viszont sokat bábozok neki, általában plüss játékokkal és különböző szituációkat játszok el amik vele is megtörténnek a hétköznapokban. most pl. nálunk is megy a pelus leszoktatás alváshoz, így a bábok is bepisilnek majd nagyon szomorúak lesznek ezért felkelnek éjjel...

legóból építünk fagyozót, garázst, várost, benzinkutat, stb...

ezek szerintem sokkal többet számítanak mint, hogy direktbe tanítod arra, hogy 2+2 az 4 :)

és persze ami az ovihoz kell, mosson egyedül délután lefekvés előtt fogat, öltözzön, vetkőzzön, tanuljon meg egyedül elaludni, egyedül egyen, kenje meg magának a vajas kenyerét, öntsön ki magának vizet a kancsóból...

lovagolni egyébként mi pont most kezdünk, nyáron fogunk csak járni de nekünk elő van írva, egyébként nem vinném :)

az unokatesó viszont jár táncolni, szerintem nagyon jó dolog, sok mindenre megtanítja a gyerekeket közvetve amit te nem tudnál vagy nem is gondolnál :)

pl. megint csak itt jön a kivárni a sorát, figyelni másokra, mozgásban sokat javít.

tényleg, mozgásban mit tud? labdát dobálj neki, hogy kapja el, focizzatok, tanítsd meg bukfencezni, fog a lábát és álljon fejen, különbözőképpen ugráltasd, vonal mentén, fél lábbal, páros lábbal, stb...

2012. jún. 16. 23:30
 8/12 anonim ***** válasza:

Én most 31 éves vagyok, gyerekkoromban sok különórára jártam már az óvodától kezdve. Szerettem, nem voltam leterhelve iskola alatt sem, szerettem, sokat adott.

A gyerekeim most 4,5 évesek, és szeptembertől az ovival úszni fognak járni heti 1x, és lehet, hogy valami kis játékos ovis kézműveskedésre is. Szeretik az ilyet, nem gondolom, hogy emiatt leterhelődnének. Semmi nincs erőltetve.

Nem baj, ha valaki nem íratja be a gyerekét ilyesmire, de szerintem az sem baj, ha igen. Minden gyerek más, másra van igényük, szükségük. A mi ovis csoportunkban van olyan kisgyerek, akinek a heti 1 tornaóra is sok (pedig csak játékos feladatok vannak), egy másik gyereknek meg a heti 3x úszás is kevés.

2012. jún. 17. 08:18
 9/12 anonim ***** válasza:
Utolsó válaszoló egyetértek. Kedves 7.! Kenje meg magának a vajas kenyerét??? Ne várjunk már el ilyet egy kisgyerektől!!! És a cumi erőszakos elvételét sem tartom helyes dolognak, azon az alapon, hogy már nagyfiú vagy. Az első válaszoló nagyon jókat írt, de nem kell átesni a ló túloldalára sem. Ne várjuk el egy kisgyerektől, hogy felnőttként viselkedjen minden szituációban.
2012. jún. 17. 15:56
 10/12 anonim ***** válasza:

7. válaszoló vagyok.

nem azt írtam, hogy kenje meg magának a vajas kenyeret :D

azt kérdezte a kérdező, hogy mire tanítsa??? én meg írtam ezt példának, azért a kell és próbálkozhat között hatalmas különbség van :)

az meg, hogy az én fiam már 2,5 évesen nem cumizik mert nagyfiú, hagy legyen már az én illetve mi döntésünk :) amúgy egy szóval nem írtam, hogy erőszakosan el kell venni. szép fokozatosan váltunk el tőle és le mertem ide írni. szörnyű vagyok... :D

2012. jún. 17. 16:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!