Vannak itt örökbefogadó szülők? Ti mikor/hogy mondtátok el neki, mit tanácsoltok?
Mivel én nem tudok kihordani babát, a férjemmel az örökbefogadás mellett döntöttünk, mert mindenképpen szerettünk volna gyereket. Egy hónapos korában került hozzánk a kisfiunk, aki most 6 hónapos.
Tudom hogy kicsit korán kérdezem, de mostanában sokat gondolkozom ezen: mikor kezdjem el majd mondogatni neki, hogy nem mi vagyunk a vér szerinti szülei? Ha lehet, úgy szeretném nevelni, hogy végig, egész pici korától a tudatában legyen ez, és elfogadja, ne az legyen, hogy egyszer egy kitűzött időpontban sor kerüljön a "bejelentésre".
Mikor érdemes ezt elkezdeni, mikor lesz képes felfogni ezt a dolgot (egyáltalán hogy mi a szülők szerepe), és hogy nálunk miben más a helyzet, mint a többi kisgyereknél? Esetleg valakinek van tapasztalata erről?
Köszönöm!
Barátnőm fogadott örökbe, azt írom, amit neki mondott a pszichológus. illetve ugyanilyen kérdésre Vekerdy is ezt válaszolta a Nők Lapjában.
Szóval az örökbefogadott gyerek előtt egy percig sem kell titkolni azt, hogy örökbe fogadták. Teljesen természetes tényként és nyíltan kell azt kezelni, hogy a szülei nem a vér szerinti szülei. Így a legkönnyebb elfogadni a gyereknek a helyzetet.
Vekerdy azt írta, hogy ez tipikusan olyan helyzet, ahol nem a téyn fáj, hanem az hogyan kezelik. Gondolj csak bele! Pl. 18 évesen mondják meg neki, hogy örökbe fogadták. A gyerekben összeomlik a kép, ami benne és saját magáról. Ráadásul rádöbben, hogy a szülei egy nagyon fontos dologban hosszú évekig hazudtak neki. Viszont ha a szülők természetes tényként kezelik a helyzetet, a gyerek átveszi az ő attitűdjüket és ő is magától értetődőnek fogja elfogadni a helyzetet.
Köszi a választ. :)
Igen-igen, ezzel mi is teljesen egyetértünk, hogy végig nyíltan kezeljük, nem titkoljuk, nem nagyobb korában mondjuk el neki. Ezt le is írtam. A kérdésem inkább arra vonatkozik, hogy ezt mégis mikor, hogy lehet elkezdeni? Most 6 hónapos a babám, nyilván nem kezdem el neki mondogatni esténként, hogy nem az én hasamban lakott. :) Mikor kezdjem el egyáltalán felvetni a témát, mikor tegyem rá az első megjegyzéseket? Mikor képeskönyvet nézegetünk, és ott egy család képe? Vagy ha rákérdez, hogy hogy születnek a kisbabák? Mikor? 2-3 évesen? És hogyan?
Igen, Vekerdy azt írta, hogy pl. már a kisbabának is lehet mesélni, hogy hogyan került a családhoz. Azt is írta, hoyg nagyon fontos kidomborítani micsoda öröm volt a baba érkezése és hogy Ti a (szülök) csak őt akartátok.
Közben eszembe jutott, hoyg beszéltem egyszer egy anyukával, aki szintén örökbe fogadott. Ők is nyíltan kezelték a szitut. Akkor már négyéves volt a kislány, és őt a vér szerint anyja érdekelte, róla kérdezett, meg az érdekelte hogy miért nem kellett a vér szerinti anyjának. Ez a nő azt mondta, hogy ő azt érezte fontosnak, hogy ne "sározzák" a biológiai anyát. Mondjuk ez az ő esetükben nem volt nehéz, mert egy tizenéves kislány volt, akit a szülei kidobtak otthonról
Hallottam már olyan családot, ahol úgy oldották meg a dolgot, hogy a gyerkőcnek 2 szülinapot tartottak. Egyet a tényleges szülinapján, a másikat pedig azon a napon, amikor a szüleihez került. Hamar rájött hogy másoknak csak egy szülinapja van, neki miért van kettő, így már viszonylag hamar el lehetett neki magyarázni, hogy mi a helyzet. Ha ünnepléshez társul a dolog, akkor talán könnyebb feldolgozni a kicsinek.
Nincs tapasztalatom, így nem tudom ez mennyire jó megoldás.
Köszönöm a válaszokat!
Ez a "két szülinapos" dolog érdekesen hangzik, majd utánaérdeklődöm, hogy mennyire ajánlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!