Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mindenki tökéletesen legújabb...

Mindenki tökéletesen legújabb irányelvek szerint eteti kisgyerekét, csak nekem nem sikerül és zavar ennyire ha nem 100%-osan tökéletes ételeket eszik egész nap?

Figyelt kérdés

Ismerem az alapelveket, hogy mit kéne ennie a gyerekeknek (meg a felnőtteknek is igazából) és próbálkozom is, de rengeteg olyan szituáció vagy és sok olyan étel amit nem kéne adnom. És mégis azt eszik meg a gyerekeim. Jó elv az hogy legalább akkor 5 étkezésből 1-2 legyen olyan ami 100%osan egészséges? Egyszerűen nekem nem megy ez hogy elveknek megfelelően egyenek.

Leírom mire gondolok pontosan: pl. reggeli gabonapehely ne legyen hozzáadott cukros, friss gyümölcsökkel legyen. A joghurt ne legyen bolti cukros mert sok benne a cukor, színezék. Édességet, sütit ne egyenek mert az elveszi az étvágyukat, tönkremegy a foguk, hozzászoknak, megvadulnak az egyszerű cukortól.

Kenyérféle teljeskiőrlésű legyen vagy magvas.

Keksz ropi chips szóba se jöhet.

Főétkezés: natúr húsok, barna rizs, hajdina egyéb alternatív köretek. A krumpli ne legyen sült, sima tésztaféle ne legyen heti 2 nél többször.

Inni csak vizet igyanak. Kakaót ne igyanak, csak sima tejet.

Zöldség és gyümölcs legyen mindennap napi 3-4szer.

Nem bírom betartani!! Csak én vagyok ilyen béna?

Közben meg rossz érzésem van. A lányom ma ebédre is rántott sajtot evett krumplival. Olajos, kalória dús. De imádja. Mit csináljak?

2012. máj. 22. 12:04
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Nálunk működik a dolog. Pl.kakaó helyett kókuszos rizstejet kap,natúr joghurt bio lekvarral egy jó édesség,de bevallom,kap cserpes trudit is:-) Csak vizet iszik,nagy ritkán 100%os,szuretlen almalevet kap. Zöldséget nem hajlandó enni,csak és kizárólag fozeleknek. Szóval egyrészt nem lehet 100%ban betartani mindent,másrészt könnyebb,ha a szülők is egészségesen etkeznek,azt látja,azt szokja meg a gyerek.
2012. máj. 22. 14:08
 12/19 A kérdező kommentje:

Cserpes trudi? az micsoda? :)

Nehéz ez hogy ne agyaljak rajta ennyit amikor a csapból is ez folyik hogy az egészségtelen táplálkozás mi mindent okoz stb. és hogy a felnőttkori táplálkozási szokásokat gyerekkorban fektetjük le és irtó nehéz megváltoztatni felnőttként.

Már csak magamról is tudom, hogy milyen nehéz a berögzült dolgokon változtatni.

2012. máj. 22. 14:16
 13/19 anonim ***** válasza:

kisfiam közel 3 éves, másfél éve nem evett főzeléket :((

kb másfél éves koráig tudtam úgy etetni ahogy én szerettem volna, azóta nem megy, még távolról sem

szinte semmi gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot nem eszik már, egy kivétellel a kígyóuborka

azon kívül sült krumpli, rántott hús, rántott sajt, üres tészta, meg üres húsleves, kifli

ez van, és nem tudok mit csinálni, beletömni nem lehet ,

az a baj hogy ő meg sem kóstolja a dolgokat csak közli hogy nem szereti

remélem kinövi

2012. máj. 22. 14:19
 14/19 anonim ***** válasza:

A cserpes trudi, az is túrórudi, csak sokkal egészségesebb mint a többi rudi, igazi túróból és csokiból készült. Én is adtam már a lányomnak, de nem ette (a hagyományos pöttyös után nem ízlett neki). Pedig tényleg finom, olyan íze van, mint a pöttyös rudinak 20 évvel ezelőtt.

Kisebb üzletekben lehet kapni, pl lipóti pékség.

2012. máj. 22. 14:54
 15/19 A kérdező kommentje:
Nahát pedig járunk lipóti pékségbe és még nem láttam :)
2012. máj. 22. 14:55
 16/19 anonim ***** válasza:

Szerintem is lehetetlen MINDENt betartani.

Nálunk napi min. 1 alkalommal van zöldség (főzelék) hússal, de előfordul, hogy uzsonnára is kérnek, ha marad, mert szeretik.

Tészta max. heti 1x van, de a milánóit, bolognait imádják.

Gyümölcs napi 1x, de előfordul, hogy 2x. Ezt is szeretik, én meg örülök neki, hogy egészségeset esznek.

Reggelire csak tej van (esetleg tejital), kakakót, ill. egyéb ízesített banános, karamellást stb. tejet még nem kaptak.

Túró rudi, kinder szelet és hasonlók nincsenek ugyan (ropi, chips sem), de van helyette buláta, kölesgolyó és keksz. Minden nap pár db.

Édesség, desszert kategóriában puding, tejbegríz, tejberizs és joghurtok is vannak, ezek is persze kedvencek.

Nálunk az a probléma, hogy kenyeret egyáltalán nem akarnak enni. Azzal nyugtatom magam, hogy ez nem olyan nagy baj, hiszen a világ egyes részein van pár milliárd ember, ahol nem esznek kenyeret (pl. Ázsia), mégis remekül elvannak.

Neked mekkora a lányod?

Mert az enyémek még csak 15 hónaposak.

Olajban sült, rántott dolgokat nem esznek.

Én a napi 5 étkezést nem tudom megvalósítani. Mivel viszonylag későn kelnek (reggeli 1/2 9-kor) és korán fekszenek (vacsora 1/2 7-kor), és nem tudom őket folyamatosan etetni, így nálunk csak 4 étkezés fér bele, nincs tízórai.

2012. máj. 22. 15:37
 17/19 anonim ***** válasza:

Szeritnem ne görcsölj rá ennyire! Nem jár a gyermeked bölcsibe, oviba? Ott szerinted mit kapnak? Ujjnyi vastagon a kenyér rámával... napi 4 dl tej a norma (karamell, kakaó stb) Az ebéd után kapják a gyümölcsöt, ami ugye szintén elvileg nem egészséges. szalámis kenyér uzsira. Regglire virsli és nem sorolom. És a bölcsödékben előrírások vannak, amit a nem is tudom ki határoz meg, valahol ott fent, betartva állítólag az irányelveket... mondhatom szép.

Szóval tudom miről beszélsz, nekem van ilyen barátnőm, a gyerkőce mai napig nem ehet csokit, a virslis sütiből kiszedi a virslit, mert az nem bio, és sorolhatnám. Amíg itthon voltam a fiammal én is próbáltam ilyeneket tartani, neki mindig külön főztem főzeléket, különböző gabonákat, tehát nem csak a krumplit meg a rizst, tésztát ismerjük. 2 éves koráig ő sem evett csokit. Mióta bekerült a bölcsibe lazábbra veszem én is, de azért nádcukrot használunk, (nyírfacukrot is), ha veszek péksütit, teljes kiőrlésűt vagy sokmagvasat (nem sima zsömlét, kiflit, kenyeret), felvágottakra már rá sem tudok nézni (előrecsoomagolt sparos felvágottak), kókuszzsírt használok, ha főzök meg a kiflit is azzal kenem vaj/margarin helyett meg ilyenek.

De merem állítani, hogy pont ezért nem vagyok egy konyhatündér, és ment el a kedvem a főzéstől, mert ennyit hallottam, hogy ez sem, az sem egészséges.

Anyósomnál persze pislogok, hogy milyen jókat eszünk, bár ő is libazsírt használ, ott csoki nincs, de van 3 féle süti minden egyes hétvégén ha ott vagyunk. Nem sajnálom a gyerektől, de azért nem lenne jó, ha minden nap ilyen koszton élne, azt hiszem elhízna :o)) havi 1 hétvége bőven elég.

Még egy: én úgy vagyok vele, hogy a gyerkőc ne fogyókúrázzon, neki nem kell ilyen trendeket követni, hogy nem ehet regglire vagy vacsorára kakaóscsigát, vagy nem ihat meg egy nap egy pohár rostos üdítőt, stb. Ők még nagyon jól tudják bontani a szénhidrátokat, annyit mozognak.... ne a mi kalóriaszegény életmódunkat próbáljuk rájuk húzni, mert ezért van az a sok vézna gyerek mostanában. (nem azt mondom, hogy mindenféle cukros ételekkel tömjük őket, mert úgyis lemozogja, de ha ezzel változatossá tudjuk tenni az étrendet, akkor nem baj, ha nyársalás közben szalonnát eszik a gyerek kenyérrel meg hagymával) Erről még egy csomót tudnék írni, de így is hosszú lett...

Nem is beszélve akkor arról, hogy mivel mosol, mivel fürdik a gyerkőc stb. Ezek a krémek, kenceficék is ártalmasak ám.... de ez már más téma.

2012. máj. 22. 21:16
 18/19 A kérdező kommentje:

Igen igazad van! Kedves utolsó előtti mikor még kisebbek voltak sokkal jobban be tudtam tartani ezeket, hiszen nem ismerték a másik oldalt. A gond azóta van mióta ovis, illetve közösségbe járunk. A lányom 2.5 a fiam 5 éves.

A fiam sose volt egy jó evő de főzeléket husival joghurtot gyümölcsöt megette kicsinek. Aztán jött a dackorszak és rájött hogy ez az akaratának kifejezése hogy mit hajlandó megenni és mit nem.

Én hülye meg rágörcsöltem az evés témakörre hiszen hónapokig nem hízott semmit, minden bordája kilátszik stb.

1 évesen 8700 gramm volt 2 évesen 10.5 kiló és hozzá 95 cm, most 5 éves 118 cm 16 kiló, irtózatosan vékony.

Energikus, örökmozgó, de utál enni mai napig.

A lányommal is így volt kis csecsemőként, kicsi gyerekként nem tehettem elé olyat amit ne evett volna meg, a paradicsomot, nyers répát karalábét még a saláta levelet is megette...

aztán eljött a közösség társaságba is járni kezdtünk ahol persze óhatatlanul megjelent a keksz, a csoki, a ropi stb.is.

Vihettem én egészséges rágcsálnivalót, naná hogy nem kellett nekik.

Oviba is vittünk be ilyesmit, óvónők mondták hogy hát a gyerekek nem nagyon eszik a bulátát, meg kölesgolyót mert nincs íze. (aszalt alma karikákat mondjuk szívesen ették pl).

2012. máj. 22. 21:32
 19/19 anonim ***** válasza:

1. ne parázz.

2. játsz a kajával!! pl egy szőllőt, ha felszúrsz egy hurkapálcára, az már nem szőllő, hanem kukac!! es melyik gyerek nem szeretne kukacot enni? :D az alma felbevagva, kis mazsolaval diszitve mar nem alma, hanem katicabogár! a rizs nagyon jo, mert lehet formaba tenni, es disziteni!

A gabonapehely nalunk nem hozzaadott cukros, es nem is gabonapehely, hanem scooby-snack. Az uzsonna mindig joghurt. Ebédnek "krumplihusi" volt mindig (erts: lazac es sult krumpli/röszti/krokett) (mast nem evett meg). Pont akkor jottem ra erre a jatek-a-kaja etetesi modszerre, amikor ovis lett, (miniovi, csaladi napkozi), de azota mindent eszik.

a vizbe ha teszel jegkockat, hidd el jobban megissza, mint a jegkockatlan barmi mast (ha meg egy szivoszallal is felturbozod, biztos a siker :))

2012. máj. 23. 09:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!