Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Augusztus 19. -én lejár a...

Augusztus 19. -én lejár a gyedem és annyi változás volt hogy már nem tudom követni. Ha előtte vagy utána esnék teherbe mit kapnék? Mindkét esetben gyed vagy gyes?

Figyelt kérdés
Tervezzük a második babát. Augusztus 19.-én lesz a kislányom 2 éves. Ha addig esek teherbe mit hogy kell igényelni. Táppénz jön először és aztán ugyanúgy mint a gyednél vagy szabit kell kivenni? Leírnátok a folyamatot? És ha gyed után sikerül ott mi a sorrend? Annyira nem tudom már követni ezt a sok változást. Köszönöm a válaszokat.
2012. máj. 22. 09:04
 1/4 anonim ***** válasza:
detto lányom szeptemberbe lesz 2 éves addigra szeretnék még egy babót, rajta vagyunk a témán remélem sikerül
2012. máj. 22. 09:11
 2/4 anonim ***** válasza:
ezért engem is érdekela kérdés
2012. máj. 22. 09:11
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha addig teherbe esel, három lehetőséged van. 1. gyesre mégy, 2. kiveszed a szabikat, majd elmégy táppénzre, 3. benthagyod a szabikat, és egyből táppénzre mégy.

Arra nagyon figyelj, hogy legelső lépésként a terhességed tényét jelentsd be a munkáltatódnak, és csak utána intézz bármi mást, mert július 1-el változik a Munka törvénykönyve, és a felmondási védelem csak akkor él, ha fizetés nélküli szabin vagy (sem a szabi, sem a táppénz nem ilyen, így ezek alatt nem él alapesetben) vagy ha terhes vagy, és erről IGAZOLHATÓAN értesítetted a munkáltatódat.

Tehát első lépésként tértis levélben írd meg, hogy várandós vagy, és szóban is közöld. Ha ki akarod venni a szabikat, akkor ebben a levélben erről is tájékoztathatod, és beleírhatod azt is, hogy veszélyeztetett terhesség miatt a munkát nem áll módodban felvenni.

Ha jó fej akarsz lenni, akkor benthagyhatod a szabidat, annyival kevesebb a fizetnivalója í munkáltatódnak most.

A közlés szempontjából csak azért számít, hogy gyeden vagy-a még vagy sem, mert a gyed alatt él a felmondási védelem, míg ha nem vagy terhes és a szabidat töltöd, akkor már nem.

Ha gyed alatt esel teherbe akkor várd ki a gyed végét, tájékoztasd a munkáltatót a terhességről, és menj táppénzre.

Ha utána, akkor tájékoztasd a munkáltatót a terhességről, és menj táppénzre. (reméljük a két időpont közt nem tervezi, hogy kirúg).

Az ellátások szempontjából lényegtelen, hogy előtte vagy utána esel teherbe, mert ha él a munkaviszonyod, akkor jogosult vagy tgyásra is, majd utána gyedre.

Az ellátások összege szempontjából nem mindegy, mert ha előtte, akkor az ellátások összegét a kedvezményszabály értelmében a szerződés szerinti béredből számolják. (ahogy akkor is, ha később esel teherbe, de elmégy táppénzre - a lényeg, hogy egyik évben se tölts 6 hónapnál hosszabb időt gyesen. Ez idén adott, jövőre meg elkerülhető.)

2012. máj. 22. 12:30
 4/4 A kérdező kommentje:
Hát nagyon köszönöm hogy ilyen részletesen leírtad. Mindent megtudtam amit szerettem volna.
2012. máj. 22. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!