Mennyi idősen kezdte el érdekelni, lekötni gyerekedet a mesekönyv, meseolvasás?
Én is már egész kicsit korától olvastam neki, amikor csecsemő volt, és nem bírt elaludni, verseket olvastam. Nem értette nyilván, viszont a nyelv zenéje (és nyilván az anyja hangja) megnyugtatta, nagyon figyelt.
A Bóbita kötetet és a Boribon meséket voltak az első „igazi” együtt olvasásasaink. Egyévesen kapta a Bóbitát, és nagyon szerette, ahogy a Boribonokat is.
De szerintem ez gyerekfüggő, mindenkit más érdekel, kétévesen az enyém már igen hosszú meséket végigült, és kérte, hogy mondjam még.
Szerintem ezt nem lehet erőltetni, majd rákap. Ismerek olyan gyereket, aki háromévesen fél órát ül zenét hallgatva – az enyém nem ilyen, neki vagy a mese, vagy a „kézműveskedés” az, ami leköti.
Szóval szerintem egyrészt gyerekfüggő, másrészt viszont nem lehet elég korán kezdeni, ne add fel, az esti mese kell a gyerekeknek!
Kb. 1 éves korától érdekelték, de akkor még csak a képek, nem figyelte a történetet. Nem is nagyon olvastam fel, inkább csak a képekről beszéltem. Most 21 hónapos, már 2 hónapja tudok olvasni rövidebb történeteket és már 5-6 napja van esti mese is. Bogyó és babóca mesét kérte ma estére (is), szépen figyeli, követi a történetet.
Keress olyan történetet, ami őt is érdekli, szépek a képek stb. Először csak beszéljétek meg mit lát, aztán fokozatosan olvasd hozzá a történetet.
Nálunk is van úgy, nem mindig könnyen érthető szövegekbe botlunk, pl " a macskánknak szép a bajsza, billeg a sok morzsa rajta, egész nap csak lustán henyél, egér nálunk vígan megél." Ilyenkor elolvasom aztán elmesélem neki miről szól, megnézzük hozzá a képet stb. Utána visszakérdezek, pl. mi van a macska bajszán?, mit csinálnak az egerek- a képen a sajton játszank stb.
Bocs, h kicsit eltért a válaszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!