Gyermekem elkezdett 3 évesen dadogni (pont mint én), nem jár oviba, ha beszélek háziorvossal, akkor tud adni beutalót logopédushoz?
Szia! Megerősítem amit az előttem szólók mondtak, az én fiam is dadogott (ő az óvodakezdéskor kezdte), majd tikkelt is, ilyesztő volt, de beszéltem logopédussal, plusz a családban is vannak/voltak dadogók, így tudom, hogy ez pszichés dolog. El is múlt, néha visszatért, de hatéves korára már egyáltalán nem jött elő.
A logopédus nem tud rajta segíteni, mikor megkérdeztem, miért járatják mégis egyesek a dadogó gyereket hozzájuk, azt mondta, hogy nincs értelme, de valakit ez megnyugtat (már a szülőket).
Szia! Logopédus vagyok. "A pont mint én" azt jelenti, hogy te most is dadogó vagy, vagy azt, hogy 3 évesen dadogtál?
Ha te is dadogsz, akkor örökletes dolog lehet, amellett, hogy ilyen idős korban tényleg nagyon sok gyerek megakad a beszédben. Az élettani dadogás, és valóban az a legjobb, ha nem figyelnek fel rá.
Érdekes az a logopédus kolléga, aki szerint a dadogóknak felesleges terápiára járni, igaz szerintem pszichológus segítsége is kell, főleg ha pszichés eredetű.
Én a helyedben várnék legalább fél évet, és ha nem múlik a dadogás, akkor a helyileg illetékes logopédiai szakszolgálaton (vagy nev. tanban, ha ott dolgoznak a logopédusok) jelentkeznék a gyerekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!