Kisgyermeked hogy köszön az óvónéninek?
Huu! Jó reggelt! Azaz mögé lopódzik, megijeszti, majd illedelmesen köszön. Csókolom helyett szia van. Erre az a szabály, hogy ha anya-korabeli, akkor mehet a szia, ha idősebb, akkor csókolom. Az egyik óvónéni és a dadus néni anya-korabeliek vagy még fiatalabbak :) Az idősebb óvónéninek is szia-t köszön, hiszen itt mindenki szia-zza őt is.
A "jó napot kívánok" meg a "viszont látásra"-t egy kicsit koravénnek tartom egy oviban.
Nálunk az a módi, hogy minden gyermek megáll az ajtóban mikor megérkezik, és azt mondja:
"Csókolom óvónénik, sziasztok gyerekek" (Újabban azt is kell, hogy pl. Hétfő van, így szoktatták a gyerekeket)
Távozáskor ugyanez, persze akkor már azt nem kell, hogy milyen nap van :)
Jóreggelt, szia, sziasztok. Hazafele sziasztok.
4 éves lesz.
Nálunk még a 60 éves szomszéd néniknek is sziát köszön, hiszen ismeri és kedveli őket. Soha senki nem szólt ezért.
Az oviban mondtam, hogy én próbálom, hogy felnőtteknek csókolom, de nem megy, mondták, hogy nem baj, majd ők is tanítják őket, de nekik csak szia xy néni van. A lényeg, hogy köszönjön. Néha ha én is jónapottal köszönök, akkor már utánoz, de ritkán.
(off: én utálom a magázódást, miért kell ezt erőltetni, attól még meg lehet adni a tiszteletet, ha valakit tegezek, és akkor sem biztos, hogy tisztelnek, ha magáznak. Én mindig leszögezem, hogy engem tegezzenek. De ez az én véleményem)
Bölcsis lányom sziával köszön mindenkinek korra, nemre tekintett nélkül. Egyszer sem szóltak miatta, szerintem egy 2,5 éves kislánytól nem gond ez. Majd ha nagyobb lesz, majd megtanulja az idősebbek iránti tiszteletet és rájön, hogy a csókolom más, mint a szia.
Szerintem a májusi ovodába járás után is Sziázni fogja az ovónéniket.
22F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!