Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Krupp és kórház? Nagyon ki...

Krupp és kórház? Nagyon ki vagy akadva, jogosan?

Figyelt kérdés

A fiam kruppos, már két éve küzdünk a betegséggel, szerintem már rutinosnak számítunk. Amikor először lett az egy évesen, voltunk kórházban, (ott jól meg is fáztunk a nyitott ablaktól) azóta tudom, hogy kell kezelni. Most influenzás lett a fiam, a krupp is kijött nála, de nem a szokásos éjjeli módon, hanem nappal nagyon nehezen vette a levegőt, ezért elvittem a dokinénihez (nem gondoltam, hogy ez is krupp) aki beutalt a kórházba. A kórházban egy 6 ágyas szobában (ami még ok, helyhiány van, stb) általában hányásos kis betegek voltak az ablaknál, a fiam ágya az ajtóban volt majdnem. Ablakot egyáltalán nem nyithattunk, kb 28 fok volt a szobában, levegőtlenség, a párásító egy nagy kalap sz.t ért. A fiam egész nap nyűgös, hol belázasodik, hol nem de a kruppja már negyedik napja nem múlik. (holott itthon max 3 napig szokott tartani az is csak éjjel jön elő). Hiába mondtuk a dokinéninek, hogy itt nincsenek megteremtve a feltételek, nem engedte haza. Most éjjel megint állítólag krupposan köhögött, nem fulladt, csak ahogy szokott köhögni, erre már a 4. szeteroidot kapta. Itthon a rectodeltet kb. 2-szer adtam neki még az elején, az az utolsó, amit beadok, inkább hideg levegő, párásítás, a kórházban meg egyből nyomják bele a szteroidot. A másik: a doktornőnk egyből mondja, hogy köptetőt adjunk neki reggel, mert az hurutossá teszi a száraz köhögését. A kórházban semmit nem kap, köptetőt meg pláne nem. Hogy gondolják, hogy ilyen körülmények között meggyógyul egy két éves gyerek? Aludni nem tud, mert hol az egyik köhög csúnyán, hol a másik, hol éjjel hoznak kis beteget és hangoskodnak, hol meg ő kel fel a köhögésére.

Most megfogadtam, hogy továbbra sem fogom kórházba vinni (nem tudom, hogy mi ez a "ha krupp akkor egyből kórház" felfogás - persze kivéve az első alkalommal, meg ha valóban sokáig fullad a gyerek) Tudom, hogy nem lehet két ágyas szobát krupposoknak, de mégis lehetett, mert tavaly így voltunk. Csak akkor még pici volt, és más osztályon voltunk a Madarászban. Nem tudom, hogy más kórházban is ilyen a hozzáállás, hogy a doki széttárja a karját, és csak annyit mond, hogy nyugodt szívvel nem engedi haza, mert bármikor befulladhat... ezek után nem merem hazavinni saját felelősségre.

Bocsi, hogy hosszú lett, de ki kellett írnom magamból, és a kérdésem az lenne, ha tud valaki segíteni, hogy tudtok e valami gyermek magánklinikát, amit ilyen súlyos esetben fel lehet keresni, és tényleg a gyerek állapotának megfelelő körülményeket tudnak teremteni? A neten nem nagyon találtam.

(nem az egészségügy állapotára panaszkodom, az olyan amilyen, nyilván nem a nővérek, orvosok tehetnek arról, hogy nincs megfelelő szobaszám a különböző típusú betegeknek, hanem az háborít fel, hogy doktornő semmit nem mond, hogy akkor hogy is, mitől is fog meggyógyulni a gyerek. Mert lázat csillapítani itthon is tudok, más gyógyszert meg egyáltalán nem kapott, a szemcseppet is nekem kellett kiharcolnom, hogy adhassam neki, mert kötőhártya gyulladása (is) van. Ok, hogy az influenzára sem adnak semmi gyógyszert, mert az is vírus, de azért mégis. Magától mikor gyógyul meg? Főleg ilyen körülmények között? Egyébként tavaly is ugyanez miatt idegeskedtünk, hogy nem mondanak sosem semmit, hiába kérdezünk)

2012. febr. 26. 08:33
 1/9 anonim ***** válasza:

Sajnos segíteni nem tudok, ebben a helyzetben én magánrendelésre vinném, hátha figyelmesebb, vagy más alternatívát is tud, mint a kórház. Sajnos a tb-s ellátás nem a legjobb, se gyereknek, se felnőttnek manapság a hazánkban. :(

Vagy másik gyerekorvost nem tudsz keresni? Bár a mienk jónak számít, de ha beteg a kisfiam, meg sem hallgat, hogy mik a tünetei, majd ő kitalálja, ez meg engem zavar. De szerencsére alig volt még beteg (kop-kop) de nem megnyugtató az ilyen hozzáállás.

2012. febr. 26. 08:59
 2/9 anonim ***** válasza:
Ez melyik kórház, a Heim Pál?
2012. febr. 26. 10:07
 3/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Sok minden kavarog most bennem.

Megpróbálok mindent leírni ,amit nekünk valaha is mondtak a kruppról.

Az én fiamnak 1,5 évesen jött ki. Akkor kórházban voltunk 1 hétig, ebből 2 nap intenzív. Szteroidot csak akkor kapott, amikor éjjel bementünk, utána csak köptetőt és Aeriust, meg persze inhalálni kellett napi 3x. Hazamenetel után kaptunk Rectodelt, végszükség esetére. Én azt szoktam csinálni fulladás esetén, hogy először is hideg levegőre viszem, és ha az használ (eddig mindig elmúlt a fulladás tőle) akkor nem adok neki kúpot. És mivel a fulladása elmúlt, nem vittem be a kórházba, hanem reggel mentünk a gyermekorvosunkhoz, aki midig köptetőt, Aeriust, Calcimuskot adott. Soha nem adott antibiotikumot, és a szteroidot sem ajánlotta, és főleg ne mondta hogy irány a kórház. De azt elmondta, hogy mindig az első éjszaka a legkritikusabb, ha akkor nem fullad be, akkor már valószínűleg nem is fog, viszont ilyen esetekben az ugató köhögés tovább eltarthat.

Nem vagyok orvos, csak a véleményemet, sejtésemet tudom leírni. Szerintem a kisfiadnak most nem volt kruppos rohama, mert ugye nem fulladt be. Valószínűleg a gégéje van begyulladva, azért ugat, csak azt nem értem ,ez miatt miért tömik szteroiddal. Evvel csak azt éri kel, hogy a szervezete hozzászokik, és legközelebb nem úgy reagál rá, ahogy kéne.

Én elvinném saját felelősségre holnap reggel, és felkeresném a gyermekorvost hogy Ő mit mond, majd ha nem nyugtat meg, akkor egy magán fül-orr-gégészt.

Köptetőt mit szoktatok kapni? Nekünk ilyenkor az Ipecacuana (valahogy így írják) vált be, bár azt csak receptre adják, és 3 év alatt csak nagyon indokolt esetben. A hatása még soha nem maradt el, pár napon belül megszüntette a fiam ugató köhögését.

2012. febr. 26. 10:22
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy írtatok. Igen, a Madarász gyermekkórház. Lehet, hogy félreérthető voltam, a gyerekorvosunkkal nincs gond, én is úgy szoktam, hogy bekruppol, kezelem, majd nappal a gyerekdokinak megmutatom. Általában úgyis talál vírust, arra ad valamit a többit meg úgyis tudjuk (a krupp kezelését). De most tényleg fulladt és a gyerekorvos is úgy hallotta, hogy kruppos a légzése, ezért küldött a kórházba, mert ugye ezzel a gyerekorvosok nem tudnak mit kezdeni.

Amit írtál kedves 3. mi is ugyanígy szoktuk, de most a kórházban a doktornő azt mondta, hogy köptetőt? ilyen kicsi gyereknek? nem adunk!!!! Én meg csak lesek, hogy MI Van??? Akkor mitől válna hurutossá a köhögése....

Mi eddig rhinatiolt használtunk, az be is vált, és nem értem miért mondja, hogy kruppra nem adnak köptetőt.

Egyébként már itthon vagyunk, hazaengedett a dokinéni, de mondta a párom neki, ha nem enged akkor is jövünk, mert ott nem maradunk még egy éjszakát. Én sem értem miért tömték egyből a szteroidot, mikor csak köhögött, nem fulladt már bent a kórházban. Mert először, mikor odavittük, ok, hogy azt kapott, meg is nyugodott a légzése, utána már egyáltalán nem volt húzós már aznap sem...

2012. febr. 26. 12:30
 5/9 anonim ***** válasza:

szia. Én egyetlen egy kórházat tudok ami magán. A Telkinek nincs gyerek fekvős részlege, már megkérdeztem, és ügyelete sem.

A rózsadombon van egy magán kórház a Rózsakert Medical Center. Hétvégén is kimennek a gyerekhez éjjel-nappal. Nagyon megbízható, és gondos az ellátás. Egy hétvégi éjjeli ügyelet, ha kimennek házhoz az 50 ezer. Ha beviszed 25 ezer. Nekünk segített.

2012. febr. 26. 12:56
 6/9 anonim ***** válasza:
A kórházba még betegebbek lesznek a gyerekek.
2012. febr. 26. 14:28
 7/9 anonim ***** válasza:

Szia!

2 krupposom van. Mi sosem voltunk még kórházban vele, pedig havonta előjön:( Először a kicsi lett kruppos 1.5 évesen, vele az ügyeletre rohantunk, de a doki nem küldött a kórházba, csak írt fel ezt azt. Utána a nagyon jött ki, aki akkor már 3.5 éves volt. És ez azóta havonta megismétlődik, bár szerencsére a kicsi nem mindig lesz beteg.

A gyerekorvos nekünk is a köptetőt mondta, hogy mielőbb hurutosodjon a köhögése. Nos, 3 nap köptetőadás után kezdett el hurutosodni, de addig csak köhögött, köhögött és szenvedett, velünk együtt. És mire utána a hurutos köhögése elmúlt, beletelt még 1 hétbe. Volt, hogy az lett a vége, hogy a tüdeje sipolt...

Most a hét elején megint kezdődött a "buli" éjjel. Úgy voltam vele, hogy reggel nem adom neki a köptetőt, mert eddig 2-2.5 hét volt, mire teljesen rendbejött a gyerek. Szóval, most nem adtam neki és lámlám pár nap alatt meggyógyult!

Na, szóval, hét elején kezdődött, másnap elvittem fül-orr-gégészhez, mert kiváncsi voltam egy szakember mit mond. Ő a köptetőt nem javasolta. Az ugatásnál hideg levegő, vagy belenyomni a fejét az uhs hidegpárába, vagy a hűtőbe és rögtön adni neki a calciumot. És mehet a rectodelt is, hogy ne romoljon az állapota, ne várjunk amíg fullad, lilul.

A gyerekorvos még a fenistil cseppet is mondta, a fülorrgégész nem. Csak a calciumot, hideg levegőt. És megnyugtatott, hogy 13-14 éves korukra elmúlik...

A gyerekdoki meg 5-6 éves kort mondott. Ő írt fel receptre inhalátor gépet (gyógyszerporlasztó, vagy nem tudom milyen néven ismered). Ez nagyon jó! Ha nektek nincs, irasd fel, de a Lidlben vagy az Aldiban láttam nemrég. Salvus vizet kell beletölteni a gyógyszeradagoló részébe és naponta többször azzal inhaláltatni 15-20 percig. Ez tényleg nagyon jó, hurutosít is, közben hidegpárát fúj a gyógyszerrel együtt. Amióta van ilyenünk, "csak" éjjel vannak ugatások, napközben nem. Mert eleinte nappal is volt ugatás és elég rendesen húzott a tüdejük is.

Ti hogyhogy mindig a kórházban köttök ki?

Más téma, de régen, amikor a nagyobbik 11 hós volt, bekerültünk a kórházba mi is,mert 41 fokos láza volt a 3napos lázkor. Nem csináltak vele semmit, csak lázat mértek, de meg sem vizsgálták. Miután meggyógyult, még bent akarták tartani. Mondtam, hogy saját felelősségre hazahozom. Elvittem a gyerekorvoshoz, ő megvizsgálta és ellátta. Mert volt gond, csak mivel a kórházban nem vizsgálták meg, így nem derült ki...

Én akkor nem bántam meg, hogy saját felelősségemre hazahoztam. Azóta ahogy csak lehet, mindent megteszek, hogy elkerüljük a kórházt!

2012. febr. 26. 16:11
 8/9 anonim ***** válasza:

utolsó vagyok

Még annyit, hogy a gyerekorvos sosem mondta, hogy kruppos éjjel reggelén vigyem hozzá, hogy megvizsgálja. Felhívtam telefonon, hogy megint ugatott, mit tegyek, de ő csak a szokásos calcium, fenistil, hidegpárát mondta....Nem kell emiatt bevinnem.

Erre a fülorrgégész közölte, hogy feltétlenül vinni kell a gyerekorvoshoz, ha éjjel ugatott. Na, ennyi:)

2012. febr. 26. 16:14
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszi nektek is. Pont ez az, hogy nem mindig megyünk kórházba, csak az első alkalommal voltunk, mert akkor még nem tudtam, hogy mi ez, és nem akartam, hogy otthon fulladjon meg a gyerek, meg most, mert most meg a nyugalmi légzése volt húzós nappal, ami nekem fura, mert nem szokott így lenni. Éjjel jön rá, de reggelre mindig megnyugszik.

A gyerekorvoshoz én azért viszem, mert a krupp vírus miatt jön ki általában, tehát ha kijött a krupp, akkor tuti, hogy van valami vírus a háttérben, bár általában mindig az a válasz, hogy piros a torka....

Fura, hogy ti sem "mentek egyből kórházba", mert itt is amennyit olvastam a kruppról, meg amit a dokik is mondtak, hogy ha rectodelt, utána egyből kórház, már olyan érzésem volt, hogy én vagyok könnyelmű, hogy nem viszem minden egyes fulladásnál a gyereket a kórházba.... Ezek szerint tényleg csak a súlyosságától függ.

Jó éjszakát nektek!

2012. febr. 26. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!