Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem erti amit mondok, mi...

Nem erti amit mondok, mi lehet a baja?

Figyelt kérdés
Mar kiirtam a kerdest masik kategoriaba, de nem jott valasz. Kisfiam 3 eves es egy hete vettuk eszre, hogy nem hall jol. Orvoshoz vittuk, kapott antibiotikumot is, mert a doki szerint valami folyadek lehet a fuleben ami nyomja a dobhartyat. Persze csak tipp, mert nem latott a fuleben semmit. Eszrevettem azonban, hogy ha csettintek, akkor azt hallja. Ha sugok neki valamit azt is neha. Ha kerdezek valamit, akkor viszont tok masra valaszol. Ha kerek valamit bologat, de nem erti mit kerek. Mi lehet vele? nagyon aggodok miatta,olyan mintha hallana, de nem ertene.
2012. febr. 15. 12:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Szerintem teszteld te magad.

Fogj (vagy rajzolj magad) kártyákat. olyan tárgy legeyn rajta amit ismer és van a játékai elött. pl cici, kutya, kanál, kisautó, labda, pohár. max 10 darab.

ted le egymás mellé a tárgyakat, majd mond el neki hogy felmutatod a kártyát és ami a kártyán szerepel vigye oda. (ezt lehet kicsit gyakorolni kell, de 3 évesen menni fog)

majd másnap ugyan ez a jaték ugyan ezekkel a tárgyakkal, de kártya nélkül, vagy is mondod neki, hogy most kisautót hozza stb...

így letudod tezstelni hogy a hallása, vagy az értelme rossz, vagy egyik sem, csak dackorszakos. mindenképpen jó hangulatban legyen, ne legyen éhes, hisztis álmos, kedve legyen valamit játszani. így egy játék keretében meglátod mit tesz.

nekem volt kicsit hasonló dolog. már felnöttként egy igen stresses munkahelyen dolgoztam, és már teljesen kivoltam. azt vettem észre hogy nem értem amit mondanak nekem, csak kb tudtam mit mondanak nekem. elmentem fülészetre ahol a koromhoz képest jobb hallásom volt, ekkor a fülész tovább küldött hogy nézessem meg az agyamat, mert a szavak felfogásával lehet baj. habár nem mentem tovább, mert pár nap múlva kirugtak elépítés miatt, és 2 hét múlva már megvolt az újabb szerzödésem egy többet fizetö stressmentes munakhelyen, és eltünt a hallási problémám.

kicsit félek hogy idöskorban megint elöjön, vagy sterssesebb állapotban, de hát ez van.

2012. febr. 15. 13:02
 2/12 A kérdező kommentje:

Koszonom, kiprobalom, amit irtal. Ha mondom neki hozza ide a takarot az agyrol, bologat es varja, hogy ismeteljem, elismetlem, majd bizonytalanul ramutat a nadragomra a szariton, kerdezi, hogy ezt? Mondom hangosabban, de nem a hallasa a baj, keresi hogy mit akarok tole. Ez egy eves koraban sem volt mar problema, ha kertem hozza a masik szobabol ezt vagy azt, hozta gond nelkul. Ha mondom a nevet, mintha suket lenne, ha hangosabban mondom, kertezi: mit mondtal?

Sirhatnekom van. Egyszeruen nem tudom mi lelte. Ha kerem nezzen ram es ugy beszelek hozza, erti. Aztan meg tok masrol kezd el beszelni. Mindig a kisautokrol. Nagyon ketsegbe vagyok esve.

2012. febr. 15. 13:21
 3/12 anonim ***** válasza:

Próbáld ki akár már ma ezt a tesztet, legyen a két teszt között azért külömbség ne rögtön. vagy is mondjuk a képeset most, a hang utánnit este fele.

Aztán szerintem mindenképpen szakorvoshoz menjél vele.

Vagy ha bízol a gyerekorvosodban akkor mond el neki hogy nem a hallás, hanem a megértésénél látsz problémát.

De ahogy írtam nálam már a fülészeten mondták hova menjek tovább, mivel az az eredmény jó lett. lehet nektek is fülészeten kellene kezdeni hogy kiszürjék a hallás problémát.

Amúgy szerintem lehet attól még hallás probléma. Nem hallja de megakarja hallani, és ezért próbálja eltalálni de nem megy.

2012. febr. 15. 13:36
 4/12 A kérdező kommentje:
Koszonom, megcsinalom meg ma. Megirom mi hogy ment.
2012. febr. 15. 13:44
 5/12 anonim ***** válasza:

kiváncsi vagyok.

Kicsit úgy érzem, a fiad olyan mint én és az idegen nyelv.

3 éves voltam mire magyarul tudtam beszélni.

Majd állandóan 2-s voltam angolból, kikerültem amerikába így sikerült megtanulnom. Aztán férjhez mentem egy némethez, kénytelen voltam németül tanulni, ha már itt élek. A férjem néha fogja a fejét. Mond valamit és totál másra válaszolok. Hiába beszélek szuper jól már németül, képes vagyok totál másra válaszolni mint amit kérdeznek tölem.

Meg ugye írtam ezt a stresses storit is.

vagy is valahol nekem is hallás utánni felfogámosmmal van gond. de még is sikerült angolul és németül is szuper jól megtanunom, habár az iskolában csak szenvdetem. mai napig az olvasott dolgok megragadnak bennem, a hallás utánni meg szinte elpárolog. (szokták mondani egyik fülön be másikon ki)

Férjem pont az ellenkezöje. Hall egy magyar szót legközelebb már tudja használni, és vissza mondani. Ha hall egy számot a rádióban és elmondják ki volt akkor még 10 év múlva is emlékszik rá, és 2-3x hallja képes elénekelni az egészet.

szóval kiváncsi vagyok mi lesz, föleg amit mondtam teszt. mert ha képröl felfogja és megcsinálja, akkor semmi baj az értelmével. de szerintem kell pár perc mire bele jön, vagy is lehet elsöre nem tudja majd mit akarsz.

2012. febr. 15. 13:58
 6/12 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy ide vág-e, de a napokban hallottam a tv-ben, hogy a megnagyobbodott orrmandula is okozhat halláskárosodást. (műtét után azonnal javul) pl. ha horkol egy kisgyerek, akkor lehet megnagyobbodás. Nos nálunk horkol a kisfiam és mostanában nem is annyira figyel, nem tudom kell-e aggódnom nekem is, vagy csak beképzelem?
2012. febr. 15. 14:06
 7/12 A kérdező kommentje:

Kedves utolso Valaszolo!

Probald meg, hogy a hata moge allsz ugy hogy ne lasson teged, es csettints vagy tapsolj. Ha hallja, csak nem akar figyelni pislogni fog, reflex. Ha nem is pislant, valszinu nem hallja. A fiam pislog, tehat hallja, de ha a neven szolitom, nem reagal, ha kerem mutassa meg apat, megmutat valami mast, vagy csak kozli, hogy: Aha, igen! Es bologat.

Kedves elso Valaszolo!

Kiprobaltam amit irtal, egy kicsit maskent. Van itthon egy csomo tesztaszaggatom, kulombozo formajuak (sokat sutok). Odapakoltam ele, leultettem, teljes csondben es elkezdtem kerdezgetni. Mutasd meg a macit, karacsonyfat, nyuszit, kort, csillagot... Halkan probaltam, es egyedul a csillagra nem talalt ra. Mutogatott mindenre: "Ezt?" es nem talalta el. Elkezdtem egy fokkal hangosabban, megint nyuszi, virag,...csillag. Mindent tudott, a csillagot nem talalta el... Biztos hallotta, mert a kerdes reszerol igy hangzott: "Ezt a csillagot?" mikozben megint mutogatott mindenre csak a csillagra nem. :(

2012. febr. 15. 15:47
 8/12 A kérdező kommentje:

Szoval eleg durva, hogy "Ezt a csillagot?" mikozben mutat egy nyuszit... Egy kicsit kesobb azt jatszottuk, hogy "mi ez?"

Mindenre tokeletes valaszt adott, a csillagra is. Az osszes targyat elmutogattam a szobaban, mindent mond, hogy mi az. De ha megkerdezem hol van ez vagy az, nem mindent tud megmutatni. Lehet, hogy megsem hallja, hogy mit kerdezek tole? :'(

2012. febr. 15. 15:51
 9/12 anonim ***** válasza:

Ayres-torna, fejlesztés. Esetleg? Nálunk teljesen térités mentes, az ovisoknak jár az ingyen fejlesztő torna:) mi is járunk,mert a fiam lábujjhegyen közlekedik. Most már szinte alig látom így menni, korábban meg kb csak igy "balettozva"ment. A csecsemőreflexei is rögzülten megmaradtak , ugyhogy elkezdtük. És nem akartam hinni a szememnek. Heti egy alkalommal járunk egy órát, azt hittem,na ez aztán semmire sem lesz elég. A gyereket semmire nem kényszeritik. Ha nem akarja csinálni, nem baj, azt a feladatot csinálja, amelyiket akarja. Én is ott vagyok vele, és együtt tornázunk. A lényeg,hogy egy feladatban kicsit tovább legyen benne, ne csapongjon a feladatok között. Pl ilyeneket csinálunk: függő hintában hintáztatom, bepörgetem. Ebbe úgy belefekszik,mint egy baba, megpihen benne, látom az arcán a nyugalmat,mikor hintázunk. tornáztatjuk a lábakat, vonalon kell haladni, lábujjhegyen, sarkon, kifelé-befelé forditott lábakon,stb. Óriás -gimnasztikai labdán "harangozunk": ráfekszik hason, lelóg keze lába, megfogom a derekát és előre-hátra görgetem, közben mondókázunk. Ezt csinálom egy darabig, majd a hátára fektetve rásimul az óriáslabdára és ujra előre-hátra görgetem. Forogni kell a szőnyegen, fekve, hosszában egy irányban, majd vissza. Mindig fontos,hogy egy mozgást ha megcsinálja egy irányban, akkor a másik irányban is meg kell. Hatalmas, szines ejtőernyőt rázunk, fülek vannak rávarrva, az alá bújnak, rázzák. karikákba kell beugrani páros lábbal, csőbe bebújni és átmászni, stb.

nem tudom, tudtam -e segiteni, csak azért gondoltam,hogy leirom,mert ott is van egy kislány, 3,5 éves ,aki teljesen tisztán beszél,de ha nagyon megfigyelem,akkor a beszédének valahogy nincs tartalma, lényege és nehezen érti a feladatokat, főleg ha már két dolgot kérnek tőle, pl tedd fel a téglát a kerekes deszkára, told el a falig, majd gyere vissza és tedd le a téglát a földre. Már ott probléma van, hogy meddig is kell elvinni a téglát? Csak néz az értelmes kis szemeivel,de nem mindig érti. És ez sokkal-sokkal rosszabb volt , én már a javult állapotot látom rajta, hisz nemrég járunk, szóval nagyon is volt eredmény. Valahogy olyan agyrészeket ingerel ez a torna, ami a beszédet, beszédértést, mozgásformák serkentését segiti. A 3 éves kor a legjobb erre a szakember szerint.

2012. febr. 15. 16:01
 10/12 anonim ***** válasza:

Elsö vagyok,

szerintem akkor fülészetre menjetek. oda bármikor mehettek nem kell beutaló (vagy is én kb 8 éve voltam akkor nem kellett az sztk-ba). de azért kérdezz rá, lehet idöpont kell. ha ott jó az erdemény szerintem a füesz megmondja hova tovább. de egy hallásvizsgálat nem ártana.

2012. febr. 16. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!