Milyen szabályt tudnék hozni a mesenézésre?
Én itthon nem engedem. és láss csodát, mióta nem tévézik, azóta visszakaptam a nyugodt, kiegyensúlyozott kisfiamat. Újra le tudunk ülni órákig játszani, rajzolni (firkálni), gyurmázni. Most 2,5 éves. Az első 1 hét pokoli nehéz vot, aztán elfelejtette, nem érdekli azóta. Eltettem az adót, így hiába kapcsolta be a tévét, nem találta a mesét.
Ha átmegyünk a nagyszülőkhöz, ott nézheti felőlem, de már ott se nézi :)) (bekapcsolja, 2 perc és megy játszani), inkább beszélget, játszik.
nalunk nezi ebredes utan, deli alvas elott(vagy utan), meg furdes elott(vagy utan)
egyebkent az anyósnak mondd meg, hogy a szíved megszakad, de ha nem hallgatnak rád gyerekneveles ugyben, akkor nem megy at a gyerkoc. mert nekik ez a kis engedekenyseg semmi, hosszu tavon viszont a gyereknek ÉS neked is rossz.
az en anyósom/apósom is ilyen, en megvonom a vallam, és mondom, hogy felolem, de amig nem hallgatnak rám, nem fog a gyerek naluk aludni.. ha 18 eves koraig nem fog, akkor addig nem fog. ez ideig-oraig hatni szokott.
nalunk a papa a megmondóember (mert szerinte nem csinalom jol a dolgokat, amikor a korhazba kerultem es ugy engedtek haza hogy fekszek, direkt a papanak szoltam. a gyerek lerantotta a fuggonyt, elrontotta a szgepet (csapkodta a billentyuzetet), delutan kettokor is pizsamaban volt,a furdetesnel a papa mellette hagyta a borotvat, a gyerek elesett a kadban, mert a papa inkabb fogat mosott..
És este szépen felsorolva beolvastam a papanak mindent (ugy, hogy a gyerkoc ne hallja), es javasoltam neki, hogy nezzen magaba, es ezentúl fogadja meg a tanacsom, mert en jobban tudom. (magaba szallt, és ez a hatas kb 2 napig tartott.. hat, 50 eves embert nehez megnevelni..)
Köszi a válaszokat. Az első válaszban leírt módszer azt hiszem működni fog. Legalábbis nálunk, a mi TV-nkkel.
Itt nálunk a drasztikus módszerek nem működnek, pl enni is ott szoktunk, meg én nem is szeretnék ilyen nagy ellenségeskedést.
harmadik vagyok: nincs ellensegeskedes (szerencsere), csak rolam tudjak, hogy ilyen vagyok (oszinte, es sajnos nem finomkodva), én meg tudom, hogy a nagyszulok kezelhetetlenek (pl mondtam ne jojjenek be a korhazba, szules napjan ottvoltak szomszedostól(!)). tudjak ok is, hogy rám kell hallgatni, csak nem teszik :D
a ferjem kinn volt fel evig kulfoldon, egyedul voltam veszelyeztett terhesen, minden nap vittem a gyereket ideoda, nem engedtem, hogy a fejemre nojjenek, ha udvariasabb vagyok, akkor siman heti het napbol 5ot itt lettek volna.. (ami egyreszt tok jo, es ezt nekik is mondom, hogy szeretik a gyereket, es segitenek, ha kell, de tartsak tiszteletben, hogy ez a mi csaladunk (gyerek, apa, en). en nagyon fontosnak tartom meghuzni a hatarokat, mert ha most ilyenek, mi lesz kesobb???
(pl kertem a mamat, hogy ne nezzen szappanoperakat, ha ittvan (heti egy nap kibirhatna), mert a gyereknek nem tesz jot (a hirado sem), nem tartotta be, kihuztam a mediaboxbol a kabelt (mi nem nezunk tvt, letoltott meseket nez, mert akkor az van amit akar (tvre van a gep rakotve)). nyilvan szemetsegnek hangzik, amikor a gyerek elaludt, estere visszadugtam neki :)
egyebkent tenyleg nehez, remelem sikerul megoldanod, esetleg ha beszedesebb vagy, mint en (en inkabb cselekvo vagyok), akkor probalhatod a komprumisszumot. pl valamennyit ugyis tvzik a gyerek, akkor legyen ott meg a napi tv-adag. vagy ilyesmi.
sok szerencset, remelem sikerul megoldanod. (egyebkent a nagyszulo olyan, mint a kisgyerek, hogy nem szabad mindent rajuk hagyni :D)
Mi karácsonykor estünk át a tv-leszoktatáson. 2 éves fiam azelőtt bármikor nézhette (ő is a Minimaxot szereti), de szépen észrevétlenül ez odáig fokozódott, hogy szinte egész nap ott ült a tv előtt, ha egy picit elcsábítottam onnan, 2 perc múlva visszament és bekapcsolta magának. Ekkor elegem lett, és kihúztam a konektorból, hogy ne tudja bekapcsolni. Reggel és este fél óra mese volt engedélyezve, napközben akárhogy kérte, nem engedtem. Egy hét volt nehéz, amikor egész nap azért nyafogott, sírt, hogy "mesét, mesét", és minden egyes percben le kellett őt valamivel foglalnom, hogy eltereljem a figyelmét. Én is nagyon kimerültem a végére, de az, hogy ilyen durva elvonási tüneteket produkált, végképp meggyőzött, hogy jól tettem. 1 hét után megszokta az új rendszert, már nem is próbálta bekapcsolni a tv-t, újra megtanult játszani, egyedül is. Persze néha vannak kivételek, amikor pl. délután is nézhet egy kicsit, de ettől nem fog visszaszokni.
Nálatok azért más a helyzet anyósodék miatt, pláne, hogy nem értik meg a kérésedet. De ha már a fiad azt megszokja, hogy a ti tv-teken nincs állandó mese, már az is nagy haladás, már úgy is sokkal kevesebbet fogja nézni. És gondolom a nap nagy részét veled tölti, tehát amennyit a mamánál néz, az még belefér.
>De azt nem szeretem, mert jobban rontja a szemét
LCD kijelző nem bántja a szemet. Pont. A CRT (katódsugárcsöves) készülékek (régi monitorok, tévék) viszont annál inkább.
Engedd vissza a laptop elég, és esetleg rögzítsd le valahogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!