Tgyás munka után második babával. Hogy van ez?
Azt az infót kaptam tavaly a humántól, hogy ha két gyerek között visszamegyek fél évre dolgozni, akkor annyi tgyás-t kapok, mint az elsőnél. egyéb esetben minimális összeget.
Most meg olyat olvastam, hogy ha ez nem egy évre esik, akkor nem is érvényes, meg hogy nem is fél év hanem év... Most akkor hogy van ez?
Minden attól függ, mikor születik a tesó. A szülést megelőző év átlagkeresete alapján számolnak ugyanis mindent. Vagyis ha januárban szülsz, akkor előtte 1 év kell, de ha pl. nem jön össze, akkor akár több, mint 1,5 év is lehet.
Én tavaly novemberben mentem vissza, ugyanilyen megfontolásból (és HR-es vagyok). Májusban kezdjük a próbálkozást, remélem 3-4 hónap alatt összejön a kistesó.
Én viszont úgy tudom (sajnos még főleg netről, de már egy éve érdeklődöm ez ügyben) hogy a következő gyerkőc előtt 180 napot kell dolgozni, hogy ugyanazt a tgyást kapd (vagyis ugyanúgy számolva maximum nélkül) mint az elsőnél. A 180 napba bele számít a szabadság, a ledolgozott munkanap, ünnepnapok, és a 15 nap betegszabi. Ha a terhesség végén elmész táppénzre, az már nem számít bele.
Most az kellene még nekem is megtudnom, hogy az első gyerkőc után járó táppénz (84 nap) beleszámít e ebbe, szóval ha beteg a gyerek, és azért vagyok itthon vele, azok a napok is beleszámítanak e.
A 365 nap, amit sokan írnak, hogy nem fél év, hanem egy év, az a biztosításban töltött napok számát jelenti, de ha korábban tgyáson és gyeden voltál, akkor is folyamatos a biztosításod, szóval az megvan.
Nálam az a helyzet, hogy elkezdtem a szabimat, már dolgozom, de közben 9 hetes vagyok, és valószínűleg kiszámoltatom, hogy meddig kell dolgoznom ahhoz, hogy jó tgyást kapjak. Ha még bírom, ráhúzok pár hetet, hogy tuti meglegyen, meg a munkáltatóm felé is jófej legyek, aztán megyek táppénzre. Nálam ez már a 7 hónap körül lesz majd. A fiammal már 4 hónaposan táppénzre mentem.
És lehet, hogy így sem lesz ugyanaz a tgyásom, mert két éve még a kapott bónusz is megemelte a jövedelmem, ami most nincs. Sőt, nem tudom, hogy hogyan módosulna, ha csak 6 órában dolgoznék.....
Bocs, hogy hosszú lett, és én sem vagyok hozzáértő, de a 180 nap szerintem tuti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!