Miért nem megy a beszoktatás? Mit lehetne tenni?
augusztusban lesz 3 éves a fiam, szeptemberben mindenképp ment volna oviba.Most kaptam egy munkalehetőséget, és elkezdtem beszoktatni , de a múlt héten is, és ma is elkezdett üvölteni, hogy vigyem haza.A többi nap amikor ottmaradt, akkor is volt hiszti, de elviselhetőbb volt.
Ebéd után szoktam érte menni.
Az óvónő nem segít, csak prédikál, hogy ilyet ne csináljunk, meg hasonlóak.
Nem tudom mit tehetnék még, a héten már ott is kellene aludnia, mert elsejével kell kezdenem a munkahelyen.
Adnátok valami tanácsot? Hogyan segíthetném, könnyíthetném meg neki az elvállást?
Talán nem érett még az ovihoz?
A nővérével egy csoportba járnak, és még így, hogy van ott valaki, így sem akar maradni.
Köszönöm a válaszokat.
Az ovihoz érett,nem azzal van a gond,csak ugye megszokta,hogy anyu egész nap vele van,meg ugye eddig te voltál neki az istennő,aki egész nap vele van,lát téged stb:)
Nincs ezzel semmi baj,természetes folyamat,szerencsre velem nem fordult elő ilyesmi,mert tudtam,hogy anyukám,a község másik végében dolgozik és ha nem jól érzem magam,akkor felhívják és értem jön.Voltak napok,amikor én is nyűgös voltam és nem akartam maradni,akkor elvitt magához a munkahelyére és betettek a tanácsadó szobába,ahol rajzolhattam,játszhattam kedvemre és ha anyu bejött hozzám,akkor kérdezgettem,hogy mik ezek a műszerek, mi ez az ágy stb(körzeti dokinál volt asszisztens).
Amúgy szerintem a titok nyitja,ha készítesz neki vmi olyat amin a te illatod van.Mondjuk régi pólókból vagy vmi.Egy baba vagy hasonló és megmondod neki,hogy X idő múlva érte jössz,de ha szüksége van rád akkor szagolja meg azt a vmit és akkor tudni fogja,hogy vele vagy:)
Amúgy meg,ha csak simán otthagyod is el lesz egy idő után főleg ha a tesója is ott van.Egy idő után úgy belemerül majd a játékba hogy észre sem veszi,hogy te elmentél és már nem vagy ott.
Amúgy azt szokták mondani,hogy az első napokban legyél vele pár órát bent,úgy értem ha mondjuk 12ig van bent 8tól akkor mondjuk 8-9 között legyél bent,addig a kölykök majd hívják magukhoz te meg el tudsz illani:)
Aztán sok sikert:)Tesójánál hogy ment a dolog?
tesó 3 nap alatt beszokott,már első nap le tudtam lépni. Vele már a 3. hét kezdődött, és még mindig nem tartunk sehol.
Eddig 2-szer maradt ott ebédig, de minden nap hisztizik.
Nem búcsúzkodom sokat, áthúzom a bentit, egy puszi, és már ott sem vagyok.
De az óvónő sem tud vele külön foglalkozni, vagy nem is akar, nem tudom, de mindig a sírásra megyek érte, óvónő tiszta ideg, úgyhogy nem tudom.
Hát próbálj az óvónővel beszélni hogy segítsen, mert téged sürget az idő. Akár még egy kis plusz pénzt is el tudok képzelni ha másképp nem emeli fel a fenekét. bár ez elég brutál megoldás, de a munka most neked nagyon fontos.
Én is azt tudom javasolni, hogy mindig mond neki hogy menni fogsz érte, soha nem fog ott maradni. Akár minden nap, vagy naponta többször mikor beszélgettek róla. Meséld el neki hogy a többi kisgyerek anyukája, apukája is dolgozik és addig elviszik őket oda hogy az óvónénik vigyázzanak rájuk, játszanak velük, enni, inni adjanak nekik, meséljenek nekik. Aztán mikor az anyukák, apukák végeznek a munkával mennek a gyerekükért, soha nem marad ott senki. Meg hogy óvónénik is mennek haza a saját családjukhoz, kisgyerekükhöz aztán másnap majd megint megy be dolgozni, meg hogy az óvónéninek az a feladata hogy a gyerekekre vigyázzon, anyának meg ez..., apának meg ez... stb. Meg próbáld benne feltárni hogy mi bánthatja igazán. Erre próbálj nagyon komolyan, de határozottan és közben kedvesen válaszolni. Meséld el neki akár azt is hogy anya kapott egy munkát és ha ott sikerül elhelyezkednie akkor igaz kicsit kevesebb időt lesztek együtt, de akkor több csokit, gyümölcsöt, játékot tudsz majd nekik venni, mert ott sok pénz kapsz. meg hogy abból tudtok majd kenyeret, tejet, felvágottat venni, meg olyat mondj amit szeret. Meséld el neki hogyha ez nem sikerül akkor otthon kell maradnod és akkor lejár amit kapsz és utána nem tudod miből fogsz ennivalót venni meg játékot stb-t. De mindezd komolyan, kedvesen de határozottan, vagy valami olyanmien.
Ha látja hogy te szereted és őszinte vagy vele előbb utóbb megérti és büszke is lesz hogy te ilyen komoly dolgokat osztasz meg vele.
Meg próbálj vele beszélgetni hogy mi volt az ebéd és hogy akarja e hogy az legyen otthon is, vagy hogy a gyerekek mit szoktak bent játszani. Valamit találj ki amit bent volt és szívesen mesél róla. Mesélhetsz neki arról hogy mikor te kicsi voltál neked mi volt a kedvenc játékod, jeled stb. Meg akár hogy te akkoriban mitől féltél és hogy anyukád megnyugtatott és már látod hogy milyen szuper volt, mert ott sok barátod lett. Valamit találj ki ilyesmit!
Ennyi féle már csak hat rá! De azt mondom többször is mond el neki hogy mész érte! és cselekvés utáni időt mondj ne azt hogy hánykor. Tehát hogy ebédeltek, alszotok, aztán felkeltek, uzsonnáztok és utána megyek érted, mindenképpen.
Remélem sikerül megoldanod!
Majd írd le hogy sikerült!
Kitartás és drukkolunk neked, neki!
Minden gyermeknek más az érési ideje. Ami az egyiknél könnyen megy, az a másiknál nehezebben. A mi óvodánkban az az elfogadott beszoktatás, hogy az első pár napban a szülő bemegy a gyermekkel a csportba, pár órára ott maradnak.Ilyenkor nem az óvónő játszik a gyermekkel, hanem az anyuka. Ezen a szülők jelentős része megrökönyödik, ám az óvónőnek ilyenkor van módja arra, hogy megfigyelje a szülő- gyermek kapcsolatot, a gyerm.
játékhoz és kortársaihoz való viszonyát, ill, hogy mivel nyugtatja meg a gy.-et az édesanya. Ezt felhaználva később sikeresebben zajlik abeszoktatás.Nagyon fontos, hogy a gyermek ne érezze a félelmeidet, idegességedet.Később a búcsú legyen határozott, rövid. Délutánra nagyon vidám, felszabadut játékot javasolnék, hogy a gyermek a nap során felgyűlemlett feszültséget kiélhesse magából. Az óvónőről csak annyit: nem lehet elvárni,hogy egy gyermekkel legyen elfoglalva hetekig, hiszen neki 30 másik gyermekre is oda kell figyelnie, amit tapasztalatból mondom , nagyon nehéz feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!