Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Meddig várjak még türelmesen...

Meddig várjak még türelmesen hogy szobatiszta legyen?

Figyelt kérdés
3 éves a fiam, egy éve próbálkozunk a szobatisztasággal, addig semmi jelét nem mutatta hogy zavarná a pelus, ha bement neki sem szólt. mindent kipróbáltam már amit itt és máshol is olvastam (matrica, bugyipelus, kisnadrág, dícséret, jutalom, nyár stb.) most ott tartunk hogy ha pisilnie kell szól, de alvásnál mindig bepisil, éjjel is nappal is, mivel bugyi van rajta így a kaki is abba megy, nem szól, akkor sem ha kell, akkor sem ha már bement. nem zavarja, nem érdekli. MÁr nagyon tanácstalan vagyok, minden nap takaríthatom a kakis ruháját, de ha pelenkát adok rá akkor be is pisil. Én próbálom nem erőltetni a dolgot, de ha sokat mondogatom neki, esetleg látja rajtam hogy ideges vagyok mikor bekakilt egyszerűen napokig visszatartja, azt meg nem akarom. Várjak még türelmesen vagy tehetek még valamit?
2012. jan. 11. 21:24
 1/6 anonim ***** válasza:
Nekem lányom van szintén 3 éves (februárban). Nyáron 1 hét alatt szobatiszta lett kb. 1 hónapig csak alváshoz kellett pelus, pisi, kaki Wc-be ment. Aztán egyszer csak mint akit elvágtak nem szólt többet. 1 hónapig játszottuk, hogy nem adok rá pelust azért sem. Mindent összevissza pisilt, kakilt és Ő sem szólt még utána sem. Ekkor meguntam, visszaadtam rá a pelust és nem érdekel. Néha azért megkérdezem, hogy menjünk-e Wc-re de mindig "nem" a válasz. Max. fürdés előtt hajlandó Wc-be pisilni meg nagyon ritkán ha látom, hogy kakil akkor sikerül beterelnem de tényleg nagyon ritka, említésre sem méltó.:( Én már nem idegeskedek rajta mert tudom, hogy baja nem lehet mert akkor hogy volt már egyszer szobatiszta. Majd nyáron újra próbálkozom vele addig meg hagyom a fenébe, semmi értelme, erőltetni meg nem szabad mert még rosszabb lesz. Amúgy meg szólna ha akarna Wc-ni esetleg de esze ágába sincs, nem zavartatja magát.
2012. jan. 11. 21:35
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

mi miatt ellenkezhet ez ellen vajon? Rendben van a családi életetek? Napi rendszer megvan az életében? viselkedése/magatartása életkorának megfelelő szerinted más téren?

Külföldön sok helyen 4 év amúgy a korhatár (pl. anglia), mert szerintük addigra lesz átlagosan képes minden gyerek idegrendszerileg a szobatisztaságra. Én amúgy 2-3 hónapra felhagynék a próbálkozással és csak pelusoznám.

Aztán reggelente, mikor felkel ráültetném a bilire és a pisit együtt húznánk le a wc-n és nagyon integetnék annak a pisinek, nagyon örülnék neki. Bevezetnék ilyen bili időpontokat: reggeli, tízórai, ebéd előtt-után, alvás után stb. Bünti nincs, csak örömködés.

Ha érett a hólyagja és az idegrendszere,akkor 2-3 órát ki kell bírnia, 1 órát mindenképpen. Az éjszakai szobatisztaság az még várhat magára.

Szerintem ki kéne most egy kicsit kapcsolni ezt a témát, elengedni, mert rárakódhatnak a kudarcélmények neki is, neked is és az csak szorongást okoz, ami hátráltatja a szobatisztaság kialakulását.

(az, hogy visszatartja is ezt mutatja) Szerintem dacol ez ellen valami miatt. Egy kicsit hagyd most, ne szólj semmit, ha pelusba kakil.

Amúgy nevelési tanácsadóban (vagy magán úton) pszichológust is felkereshettek, tudna segíteni, biztos vagyok benne.

2012. jan. 11. 21:41
 3/6 A kérdező kommentje:

rendszer van az életében, nagyon régóta ugyanaz, a pisiért mondom szól, ha nincs rajt pelenka, így nem adok rá, de a kaki.... szóval nem szeretnék rá újra állandóan pelenkát adni

családi életünk rendben van, stressz sem nagyon éri,de ha igen azt nagyon rosszul kezeli az tény.

nem hiszem hogy pszichológus tudna segíteni, már többet kérdeztem de mind türelemre intett, és magam is ezt tanultam, de elbizonytalanodtam hogy ezt így meddig bírjam, vagy normális-e ilyen felemás helyzetben lenni.

elsőnek, köszi hogy írtál!

2012. jan. 11. 22:09
 4/6 anonim ***** válasza:
Mi ugyan így voltunk 3 évesen! Én elvittem szakemberhez és segített! Hihetetlen volt, hogy amíg mi szülők magyaráztuk neki a dolgokat meg se hallotta, de amikor egy idegen mondta ugyanazt valahogy megértette! Jött az ovi és szuperül ment minden, aztán némi visszaesés, de csak itthon, néha megfirkázza a nacit, mert nem szeret kakálni. Visszatartja, elodázza, ez nem tudom mikor fog megszünni. Már 5 éves a drága fiam. Kitartást és javaslom a szakembert!
2012. jan. 11. 22:17
 5/6 anonim ***** válasza:

2. vagyok. azért kérdztem a rendszerességet, mert 3 éves korra már ki szokott alakulni az, hogy mikor kakil egy gyermek. ha nem ugyanabban a napszakban kakil, az is vmiféle szorongásra (is) utalhat. Esetleg a dackorszak nem ment simán és annak vmiféle hozadéka vagy már egyszerűen csak elege van az egészből, mert kényszernek érzi.

Lehet,hogy már az is segítene, ha sikerülne beállítani a napi kakát. (pl nálunk a kisfiam mindig, minden nap ebéd után, alvás előtt kakil már legalább 1 éve, előtte mindig reggeli után volt - 3 éves) a kistesója pedig most délutáni alvás után kakil egyet. ez is lehet a szobatisztaság egyik jelzője.

A bekakilás, ha szervi ok nincs, akkor lehet egyfajta düh, agresszió kifejeződése is.

2012. jan. 12. 07:45
 6/6 A kérdező kommentje:

közönöm a válaszokat!

milyen szakemberhez pontosan, mert ahogy írtam a pszichológusok csak türelemre intettek

A kakilásban nincs rendszeressége, de ha itt tartunk akkor nekem sem és a férjemnek sincs,szóval nincs kialakult időpont hogy mikor szoktunk és mégsincs semmi lelki bajunk, legalábbis így érzem. Szóval úgy gondolod kedves utolsó hogy mindenképpen valami lelki gond miatt nem szobatiszta? Mert lehet, de akkor milyen jelekre figyeljek mert eddig nem tűnt fel semmi ilyen. Köszönöm

2012. jan. 12. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!