Hogyan lehet egy bölcsis gyereket leszokatni a pelenkáról?
nekem szerencsém volt, mert a bölcsiben minimálisan fogékonyak voltak a dologra. Ezalatt azt kell érteni, hogy pelusban volt ugyan, de amikor átpelenkázták vagy ha kérte vagy ha a többi szobatiszta gyerek pisilni ment egységesen akkor őt is bilire tették. Vagy ezért vagy mert egyébként is érett volt már hozzá leszokott szinte magától. Akkor olyan 2.5 éves lehetett. Mondták a bölcsiben, hogy egyre több a száraz pelus így itthon már nem is adtam rá, kiderült, hogy nem is pisil bele, hanem szívesen pisil a wc-be. Szinte az egyik napról a másikra lett szobatiszta.
Mást nem tudsz tenni szerintem minthogy délutánonként leveszed a pelust és ha nyárig nem lesz szobatiszta , leszoktatod akkor.
mennyi idős?
ha meg van rá érve akkor "elméletileg" annyi az egész, hogy 2-3 napig nagyon sokszor és gyakran mondod neki, hogy ha pisilnie kell szóljon miközben fél-1 óránként bilire ülteted.
3-4 nap után meg már nem kell bilire ültetni csak kérni, hogy ha kell akkor szóljon vagy üljön rá.
és igen, ha bepisil akkor nagy gondot kell csinálni belőle, mármint nem leszúrni, természetesen csak anniyt kell mondani, hogy semmi baj, ez most bement, legközelebb szólj időben... :)
csak maga az öltözködés legyen kicsit körülményes, akár minden baleset után le is fürdetheted, hogy rájöjjön, "ez túl sok procedúra, inkább ráülök a bilire" ;)
szerintem ha megérett rá akkor nem okoz problémát se az, hogy utazáshoz pelust kap, se az, hogy nagyszülőknél lesztek. sőt, ezt még jól el is lehet sütni, meg kell mutatni a mamának, hogy milyen ügyes, vagy mama segíthet hisz van már tapasztalata.
ha meg nem érett meg még rá akkor se ez se az nem fog beválni :(
csak ne stresszel emiatt! :)
Kisfiam is bölcsis. Februárba lesz 3 éves. Nyáron nem bírtam leszoktatni a pelusról. Esze ágába sem volt sem a bilire, sem a Wc-re ülni. Így mostam a kis gatyókat, mert ugye pelusba döglesztő melege volt. 1 hónappal ezelőtt szólt a bölcsibe, hogy kakilnia kell és ment a WC-hez. Bele is kakált. 2 hét alatt szobatiszta lett, 3. héten már délutáni alváshoz sem kellett pelus.
Én azt mondom, hogy türelem, majd ha megérik rá, az lesz nagyon hamar. Nem kell rágörcsölni, mert annál később lesz az.
Nekünk szerencsénk volt, a szobatisztaságra szoktatásnál a bölcsis nénik is aktívan kivették a részük. Egy hónapig állandóan kérdezgetni, vinni kellett, és mindennaposak voltak a balesetek.
Viszont amikor én voltam bölcsis, a gondozók - ahogy te is írod - nem foglalkoztak vele, inkább bepelenkáztak, pedig már elvileg szobatiszta voltam.
Szóval a megoldás: Amikor otthon vagytok, levenni a pelust, kérdezgetni, ráültetni, és amikor otthon már magától szól, akkor lehet a bölcsiben is bugyizni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!