Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan lehet egy bölcsis...

Hogyan lehet egy bölcsis gyereket leszokatni a pelenkáról?

Figyelt kérdés
Mert ugye minden nap reggeltől délutánig bölcsiben van, esténként meg van egymásra 3 óránk összesen(17-kor érünk haza, 20-kor már alvás). Ezalatt az idő alatt hogyan lehet pelenkáról leszokatni, ha utána éjszaka is, és másnap egész nap pelenkában van a bölcsiben? A bölcsiben nekem azt mondták,hogy ha már otthon 2 hétig bilibe pisil, akkor kezdenek vele egyáltalán ők is foglalkozni, addig nem kérdezgetik 10 percenként a gyereket, hogy kell-e pisilni, kakilni. Másnak hogyan sikerült bölcsis gyereket évközben leszokatni a pelenkáról? Az én lányom már majdnem 26 hónapos. Már nagyon jó lenne, ha elhagyhatnánk a pelust, mert elég nagy már szerintem. De sokszor úgy gondolom, hogy így esély sincs rá, hogy leszokjon. Csak majd nyáron a,ikor itthon lesz. Ti hogyan csináltátok? Köszönöm a tapasztalatokat.
2011. dec. 22. 14:02
 1/9 anonim ***** válasza:

nekem szerencsém volt, mert a bölcsiben minimálisan fogékonyak voltak a dologra. Ezalatt azt kell érteni, hogy pelusban volt ugyan, de amikor átpelenkázták vagy ha kérte vagy ha a többi szobatiszta gyerek pisilni ment egységesen akkor őt is bilire tették. Vagy ezért vagy mert egyébként is érett volt már hozzá leszokott szinte magától. Akkor olyan 2.5 éves lehetett. Mondták a bölcsiben, hogy egyre több a száraz pelus így itthon már nem is adtam rá, kiderült, hogy nem is pisil bele, hanem szívesen pisil a wc-be. Szinte az egyik napról a másikra lett szobatiszta.

Mást nem tudsz tenni szerintem minthogy délutánonként leveszed a pelust és ha nyárig nem lesz szobatiszta , leszoktatod akkor.

2011. dec. 22. 14:06
 2/9 A kérdező kommentje:
Az én lányom olyanokat csinál, hogy egyszer szól, hogy kaka, fogja a kezem, rohanunk a bilihez, és ráül. Ül rajta 5-10 percet, aztán feláll: nincsen kaka, és kimegy. Aztán 1-2 perc múlva bepisil. Ez sokszor előfordul. Miért van ez? Ha már rajta ül sokáig, miért nem pisil bele, hanem 2 perc múlva engedi ki? Nem lenne még érett rá? A mi bölcsinkben azt mondták, mikor felvetettem a dolgot, hogy nekik nincsen idejük ilyesmivel bajlódni, meg 10 percenként szaladgálni a gyerekkel hogy pisil-e vagy sem. Ezt valahol megértem, de ha velük van egész nap a gyerekem, és már ilyen nagy, akkor némileg foglalkozhatnának már kicsit a témával, mint például kivinni, mikor egy szobatiszta gyerek pisil, és megmutatni, hogy ide kell pisilni, mint katika, vagy rákérdezni, hogy te megpróbálod? Vagy ilyesmi.
2011. dec. 22. 14:12
 3/9 anonim ***** válasza:
Sajnos tapasztalatból mondom,hogy nagyon megzavarja a gyermeket,ha egyszer van pelenka egyszer pedig nincs,mégis azt tanácsolom neked,hogy az otthon töltött három óra alatt próbáld őt bilire szoktatni,mert nincs más választásod.Ha már megy valamennyire,akkor a bölcsibe is jobban állnak hozzá talán.Ill. az ünnepek különösen jó alkalom,hiszen lehet,hogy te is itthon leszel két ünnep között és akkor min. egy hétig folyamatosan a gyermekeddel leszel.Egy ekkora gyermek,ha következetes vagy,akkor egy hét alatt a nappali időszakra teljesen szobatisztává válhat.És utána már tudsz a bölcsibe is erőszakosabb lenni,hiszen a te gyereked otthon már szobatiszta.
2011. dec. 22. 14:54
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
pont jókor kérdezed, épp most kezdődik a szünet. vedd le a pelust, ha január 2.-án viszed és elértetek valamit akkor kérd meg őket, hogy vegyenek részt ők is ebben :)
2011. dec. 22. 15:01
 5/9 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó. Már tegnap óta itthon vagyok vele, január 1-ig. Én is gondoltam rá, hogy neiállok, és üsse kavics, max nem sikerül, de megpróbálom a bilire szoktást. De hogyan csináljam? Vegyem le a pelust,és mondjam neki, hogy szóljon ha érzi hogy jön a pisi, és akkor szaladunk a bilihez. Eddig oké. De mi van ha nem szól? Csak néha szól, hogy jön a pisi. És ha nem szól, akkor bepisil, és így megy egész nap? 10x is át kell öltözni? Nem gond ha igen, csak kérdezem, hogy ez a menete ennek a folyamatnak? A másik dolog, szombaton elutazunk szülőkhöz vidékre, hétfőig. Ez nem fogja bezavarni?Még ha visszük is a bilit, annyira szokott örülni a nagyiknak, ritkán látja őket, kb 1-2 havonta. Van így esély hogy rákapjon a bilizés ízére, vagy ilyen sűrű program mellett nem érdemes vele vesződni? Attól félek, hogy mindenre fog figyelni, csak a bili témára nem. Szerintetek?
2011. dec. 22. 15:02
 6/9 anonim ***** válasza:
Őszintén szólva ahogy végigolvastalak én arra a következtetésre jutottam, hogy inkább téged zavar a pelenka kérdés, mint sem a gyerek képes lenne lerakni már. Nem mondom, hogyha nekiállsz gyakoroltatni (igen egy nap tízszer tiszta ruhát adni rá, és takarítani) nem tudsz célt érni, de ahogy bekerül január 2-án a bölcsibe az egész megbukik. Én augusztusban kezdtem el a fiammal a gyakorlást. Ő szeptember 25-én volt két éves, még nem igazán beszélt, csak szavakat mondott. Így nem is vártam el tőle, hogy szóljon, inkább vittem pisilni, mikor a nővére (14 hónappal idősebb nála) ment. Elértem, hogy napi max. 2 balesete volt, de például a délutáni alvásnál nem pisilt be. Ezt én nem tartottam rossz eredménynek. Mikor szeptemberben elkezdett újra járni bölcsődébe kértem, hogy ne adjanak rá pelenkát, viszek annyi ruhát, hogy bőven elég legyen. És vigyék ki pisilni a többiekkel együtt. Közölték, hogy ők erre nem érnek rá. Kértem, hogy legalább akkor az udvaron ne adjanak rá, közölték hogy nem. Én otthon nem adtam rá pelenkát a bölcsiben egész nap volt rajta. Napról napra egyre kevésbé ment délutánonként a szobatisztaság, a hétvégékről meg ne is beszéljek. Teljesen leépült... Végül feladtam. Majd nyáron, akkor már tényleg nagy lesz, beszél már, értelmesebb. Ráadásul bölcsi sem lesz, hogy bezavarjon. Persze csak akkor, ha addig meg nem gondolja magát. Mert azért annak ellenére, hogy van rajta pelus rá szoktam ültetni a vécére ha itthon van. Hátha rákap az ízére...
2011. dec. 22. 15:22
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

mennyi idős?

ha meg van rá érve akkor "elméletileg" annyi az egész, hogy 2-3 napig nagyon sokszor és gyakran mondod neki, hogy ha pisilnie kell szóljon miközben fél-1 óránként bilire ülteted.

3-4 nap után meg már nem kell bilire ültetni csak kérni, hogy ha kell akkor szóljon vagy üljön rá.

és igen, ha bepisil akkor nagy gondot kell csinálni belőle, mármint nem leszúrni, természetesen csak anniyt kell mondani, hogy semmi baj, ez most bement, legközelebb szólj időben... :)

csak maga az öltözködés legyen kicsit körülményes, akár minden baleset után le is fürdetheted, hogy rájöjjön, "ez túl sok procedúra, inkább ráülök a bilire" ;)

szerintem ha megérett rá akkor nem okoz problémát se az, hogy utazáshoz pelust kap, se az, hogy nagyszülőknél lesztek. sőt, ezt még jól el is lehet sütni, meg kell mutatni a mamának, hogy milyen ügyes, vagy mama segíthet hisz van már tapasztalata.

ha meg nem érett meg még rá akkor se ez se az nem fog beválni :(

csak ne stresszel emiatt! :)

2011. dec. 22. 15:52
 8/9 anonim ***** válasza:

Kisfiam is bölcsis. Februárba lesz 3 éves. Nyáron nem bírtam leszoktatni a pelusról. Esze ágába sem volt sem a bilire, sem a Wc-re ülni. Így mostam a kis gatyókat, mert ugye pelusba döglesztő melege volt. 1 hónappal ezelőtt szólt a bölcsibe, hogy kakilnia kell és ment a WC-hez. Bele is kakált. 2 hét alatt szobatiszta lett, 3. héten már délutáni alváshoz sem kellett pelus.

Én azt mondom, hogy türelem, majd ha megérik rá, az lesz nagyon hamar. Nem kell rágörcsölni, mert annál később lesz az.

2011. dec. 22. 21:48
 9/9 anonim ***** válasza:

Nekünk szerencsénk volt, a szobatisztaságra szoktatásnál a bölcsis nénik is aktívan kivették a részük. Egy hónapig állandóan kérdezgetni, vinni kellett, és mindennaposak voltak a balesetek.

Viszont amikor én voltam bölcsis, a gondozók - ahogy te is írod - nem foglalkoztak vele, inkább bepelenkáztak, pedig már elvileg szobatiszta voltam.

Szóval a megoldás: Amikor otthon vagytok, levenni a pelust, kérdezgetni, ráültetni, és amikor otthon már magától szól, akkor lehet a bölcsiben is bugyizni.

2011. dec. 23. 06:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!