Hogy értessem meg vele, hogy a gyújtogatás veszélyes?
Félelmetes élményben volt ma részem.5 éves a nagyobbik fiam, nem volt oviban ma, mert lázas volt.
Délután tévét nézett, nekem pedig 10-15 percre le kellett szaladnom a lépcsőház elé.
Szóltam neki, h rögtön jövök.
Ilyen 5-10 percekre volt már egyedül hagyva, semmi gond nem volt soha, meg nem álmodtam volna amit ma csinált.
Amikor feljöttem, kijött elém az ajtóhoz ahogy szokott, ugyanúgy viselkedett, mondta, h jó volt most is.Beszélgettünk az előszobában vagy 5 percet, semmi fura nem volt.
Aztán ahogy mentem be a szobába füstszagot éreztem.
A hálónkban,ahol tévézett a tévé mellé volt téve a mikulás csomagja, pár játék, stb.Lángolt!
A hangfal kiégett, majdnem a tévé is.Eloltottam de iszonyatosan éreztem magam miatta, úgy megijedtem, tényleg nem volt sokáig egyedül és nem az első alkalom volt, értelmes gyerek, eszébe nem jutott soha semmi ilyesmi.
Azt mondta karácsonyt akart csinálni de bővebben nem tudta elmagyarázni miért pont így.
Ami a legnagyobb baj, h egyszerűen nem tudom vele megértetni, h mekkora veszélye volt ennek (talált a konyhában egy gázgyújtót, azt használta).
Ő a fantáziájával mindent "megold".
Meghalok?Akkor alszok kicsit, mittudomén mivé váltzok és megyek tovább.Hiába magyarázom kézzel-lábbal, mesével, bármivel, h a halál az örök.
Ugyanez volt most is a tűzzel, bármivel érveltem, próbáltam az ő nyelvén, a miénken, mindnehogy magyarázni neki h mi minden történhetett volna, nem fogta fel.Hát ha leég a lakás akkor majd mamiéknál lakunk...stb.
Azt sem tudom ilyenkor mi a helyes reakció, h tudatosuljon benne, ez most nagy baj volt amit csinált és veszélyes.Ti hogy reagáltátok volna le?Mit tettetek/mondtatok volna a helyemben?(Tudom, most én leszek a szar meg felelőtlen anya, aki egy 5 évest kb 10 percre magára hagyott, de ezt benyelem most ha értelmes válaszokat is kapok melléjük, hisz tudom, h igazatok van benne).Viszont a kérdés nekem tényleg fontos, úgyhogy miután elmondtatok mindennek (amit megjegyzem ismét jogosnak érzek) kérlek adjatok választ érdemben is.Köszönöm.
Hát így belegondolva, valszeg én várok el tőle túl sokat a korához képest.Csak próbálom vele érzékeltetni, hogy vannak dolgokat, miknek nagyon súlyos következménye lehet, nem csak annyi, h elesik bicajjal, megüti magát, sír egy kicsit és továbbmegy.De igazatok van, kicsi még ehhez és nekem kell lemenni az ő szintjére, hogy megértessek vele dolgokat.
Sajnos gyakran megesik, hogy "kis felnőttként" próbálom kezelni és azt hiszem valamilyen módon mindent meg lehet vele értetni.Holott dehogy lehet, hisz ezért vannak a fejlődési szakaszok az életben.Köszi, h megosztottátok velem a véleményeteket, így már egész másképp látom én is, mit rontottam el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!