Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy értessem meg vele, hogy...

Hogy értessem meg vele, hogy a gyújtogatás veszélyes?

Figyelt kérdés

Félelmetes élményben volt ma részem.5 éves a nagyobbik fiam, nem volt oviban ma, mert lázas volt.

Délután tévét nézett, nekem pedig 10-15 percre le kellett szaladnom a lépcsőház elé.

Szóltam neki, h rögtön jövök.

Ilyen 5-10 percekre volt már egyedül hagyva, semmi gond nem volt soha, meg nem álmodtam volna amit ma csinált.

Amikor feljöttem, kijött elém az ajtóhoz ahogy szokott, ugyanúgy viselkedett, mondta, h jó volt most is.Beszélgettünk az előszobában vagy 5 percet, semmi fura nem volt.

Aztán ahogy mentem be a szobába füstszagot éreztem.

A hálónkban,ahol tévézett a tévé mellé volt téve a mikulás csomagja, pár játék, stb.Lángolt!

A hangfal kiégett, majdnem a tévé is.Eloltottam de iszonyatosan éreztem magam miatta, úgy megijedtem, tényleg nem volt sokáig egyedül és nem az első alkalom volt, értelmes gyerek, eszébe nem jutott soha semmi ilyesmi.

Azt mondta karácsonyt akart csinálni de bővebben nem tudta elmagyarázni miért pont így.

Ami a legnagyobb baj, h egyszerűen nem tudom vele megértetni, h mekkora veszélye volt ennek (talált a konyhában egy gázgyújtót, azt használta).

Ő a fantáziájával mindent "megold".

Meghalok?Akkor alszok kicsit, mittudomén mivé váltzok és megyek tovább.Hiába magyarázom kézzel-lábbal, mesével, bármivel, h a halál az örök.

Ugyanez volt most is a tűzzel, bármivel érveltem, próbáltam az ő nyelvén, a miénken, mindnehogy magyarázni neki h mi minden történhetett volna, nem fogta fel.Hát ha leég a lakás akkor majd mamiéknál lakunk...stb.

Azt sem tudom ilyenkor mi a helyes reakció, h tudatosuljon benne, ez most nagy baj volt amit csinált és veszélyes.Ti hogy reagáltátok volna le?Mit tettetek/mondtatok volna a helyemben?(Tudom, most én leszek a szar meg felelőtlen anya, aki egy 5 évest kb 10 percre magára hagyott, de ezt benyelem most ha értelmes válaszokat is kapok melléjük, hisz tudom, h igazatok van benne).Viszont a kérdés nekem tényleg fontos, úgyhogy miután elmondtatok mindennek (amit megjegyzem ismét jogosnak érzek) kérlek adjatok választ érdemben is.Köszönöm.

2011. dec. 8. 00:03
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Így belegondolva logikus.Nem tudom miért akarok ennyi mindent megértetni vele, hisz az érési folyamatot nem sürgethetem.De nagyon köszi a hozzászólásodat, sokat segítettél vele.Komolyan.Talán jobb visszatérni egyelőre az "egyszerűbb" dolgokra, amiket megért.(Fáj, orvos, szuri, betegség, kórház, fekvés játék nélkül, stb...)
2011. dec. 8. 10:15
 12/17 anonim ***** válasza:
Látod, erről van szó. A "fáj" szót tuti érti. Megfoghatóbb számára, hogy ez vagy az nagyon fog fájni.
2011. dec. 8. 10:17
 13/17 A kérdező kommentje:
Most bejött és kérte a matricát ami a mikulás csomagban volt amit meggyújtott.Mondtam neki, h nem kaphatja meg, mert tönkretette és nem érdemli meg amiért olyanhoz nyúlt amit lefektettünk szabályban, hogy nem szabad.Meg azt is, h nagyon fájt volna neki, ha megég stb.Megígérte, hogy soha többé ilyet nem csinál.(Általában észrevenni rajta mikor gondolja ezt komolyan és mikor mondja csak rá).Most komolynak tűnt.Viszont tuti, h ez az élmény elég volt ahhoz, h ezentúl sokkal óvatosabb legyek.
2011. dec. 8. 10:23
 14/17 anonim ***** válasza:
mi az, hogy felgyújtani egy bogarat?? Mi az, szadista vagy??
2011. dec. 8. 13:01
 15/17 A kérdező kommentje:
Az, persze.Először egy élő emberre gondoltam, hogy felgyújtom, de kezdjük inkább kicsiben...
2011. dec. 8. 13:22
 16/17 anonim ***** válasza:
Érdekes gondolat, nekem eszembe sem jutna a gyerekemnak azt mondani, hogy meghalhat ha elüti az autó, valahogy tudom, hogy ezt nem fogja felfogni. Én mindig olyat mondok amiről már van tapasztalata. Pl ha elüti az autó akkor nagyon fog neki fájni a feje/lába és sírni fog, ezért ne szaladgáljon el mellőlem. (Persze ő még kisebb, de gondolom még egy 5 évesnek is bonyolult lehet a halál megértése.)
2011. dec. 8. 15:01
 17/17 A kérdező kommentje:

Hát így belegondolva, valszeg én várok el tőle túl sokat a korához képest.Csak próbálom vele érzékeltetni, hogy vannak dolgokat, miknek nagyon súlyos következménye lehet, nem csak annyi, h elesik bicajjal, megüti magát, sír egy kicsit és továbbmegy.De igazatok van, kicsi még ehhez és nekem kell lemenni az ő szintjére, hogy megértessek vele dolgokat.

Sajnos gyakran megesik, hogy "kis felnőttként" próbálom kezelni és azt hiszem valamilyen módon mindent meg lehet vele értetni.Holott dehogy lehet, hisz ezért vannak a fejlődési szakaszok az életben.Köszi, h megosztottátok velem a véleményeteket, így már egész másképp látom én is, mit rontottam el.

2011. dec. 8. 15:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!