Mi számít már zaklatásnak? Kislányok egymás között az iskolában?
Mármint az, hogy elintézze a dolgot? Persze, hiszen iskolaidőben történik.
Nem tudom, jó-e ha átíratod, mindenhol lesznek ilyenek, viszont ha ilyen érzékeny, talán jó lenne.
Ezek a lányok is arra laknak, mint ti? Mert akkor iskolán kívül is simán piszkálhatják.
Hány évesek / hányadikosok is a lányok?
Sajnos a tanítónéninek is csak addig terjed ki a hatásköre, ami az órán zajlik, -- és ehhez sincs valami komoly eszköztára, főleg ha a szüleik nem együttműködőek a tanárral, ergó egy órai egyes vagy intő is hatástalan.
Én ilyen helyzetben azt is megnézném, hogy az egyedüli sértett család vagyunk-e (ami szinte kizárt) és a zaklatás, csúfolódás stb többi sértettjével együtt, a szülői munkaközösség támogatásával (ha van ilyen) nyomást gyakorolnék az iskolára.
Hangsúlyozom, nem lehet az a cél, hogy hulljanak a fejek, pld kirúgatni néhány (szerencsétlen, egyébként is az ügyben tehetetlen) tanárt, vagy ilyesmi. A problémát nem oldja meg, csak tovább mérgezi a helyzetet. (Sajnos kerültem hasonló kínos helyzetbe tanárként, és a végén még én húztam a rövidebbet.)
A problémás gyerekeket az iskola hatásköre szakszerű segítséggel, családsegítő, iskolapszichológus stb bevonásával rendbe tenni. Ez persze sokváltozós (főleg a család támogatásától függő) megoldás, és hosszadalmas is, de hosszabb távon ez megoldás lehet.
Ha az iskola tehetetlen az ügyben, (vagy lényegében megtagadja a segítséget,) akkor igen, ki kell venni a gyereket és átíratni máshova.
(Na persze ha ez az eshetőség a szülői munkaközösség részéről tömegesen is felmerül, -- magyarán bojkott eshetőségét teszik kilátásba -- az is a nyomásgyakorlás hathatós eszköze.)
#2 És nem, apukának nem szólni, hogy "izmozzon".
Egyrészt a problémás gyerekeknek valószínűleg még izmosabb az apukájuk, másrészt a gyerekek egymás közti problémáját nem oldja meg. Ha tényleg a család "tehet róla" hogy ez a helyzet, és TÉNYLEG, komolyan csak az erőszak megoldás rá, akkor meg nem szabadna nyíltan és szemtől szembe csinálni. Abban úgyis mindig az alapból is erőszakosabbik fél van helyzetelőnyben, "hazai pályán", érted....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!