Milyen karácsonyi szokásaitokon változtattatok (és miért) amióta gyereketek van, melyik nap hol töltitek az ünnepeket?
Hogyan oldjátok meg sértődés nélkül az anyai és az apai nagyszülők látogatását,hogy közben a gyerkőcnek is jó legyen, és legyenek állandó szokásaitok is?
Mi van akkor ha a két család szokásai teljesen eltérőek?
Hasonló a miénk is, kis változtatással. Szüleim évek óta 24-én délben tartják az ünnepi ebédet. Ebéd után gyertyagyújtás, ajándékbontás. A szenteste mindenkinek privát, senki nem megy sehová. 25-e délutánja a másik nagyszülőé, ők is nyugodtak így, hiszen ott több időt töltünk. Az utolsó nap, a 26-a a dédiké és a keresztszülőké, ez a legzsúfoltabb. Így együtt is vagyunk a családdal, de mindenki megtartja a saját ünnepét is.
Szerintem célszerű minél hamarabb tisztázni a dolgokat, ne legyen belőle sértődés. Én biztos nem engednék a szentestéből, még akkor sem, ha egy házban laknánk a szülőkkel. Akkor a szobánkban ünnepelnénk.
Nálunk érdekes a helyzet, mert külföldön élünk, a párom idevalósi, az anyósomék is itt élnek ebben a városban, a szüleim meg ugye otthon. Úgy szoktuk megoldani, hogy a szüleim kiutaznak hozzánk, és az összes nagyszülővel együtt ünnepeljük a karácsonyt.
Itt úgy szokás, hogy 25-én reggelre cipőkbe kerülnek az ajándékok. Mi ezt úgy ötvöztük a magyar szokásokkal, hogy nem cipőbe rejtjük őket, hanem a fa alá, viszont valóban csak 25-én reggel lehet kinyitni őket - nagyon izgatottan alszanak el előző este a gyerkőcök.
Idén azt tervezem (2 éves és egy 8 hónapos baba) hogy 24-én mikor alszanak feldíszítjük a fát a férjemmel. Majd délután 3-4 között áthívjuk a családot (anyukámék, anyósomék...) és akkor jön a Jézuska. 25-26-án meg a nagyszülőkhöz megyünk (egyik nap egyik, másik nap másik).
De hogy hogy fog még alakulni... a lényeg, hogy akárhogy lesz, biztos nagyon szép lesz együtt a családdal. :)
Nagyszülők alatt az én és a párom szüleit értettem.
Nálunk nehéz, mert én egyke vagyok, anyukám közel lakik apukám távol (elváltak).
Párom szülei a "világ másik felén", páromnak van egy testvére, nekik is családja.
Jól meg kell szervezni az egészet.
De míg náluk eddig az volt a szokás évekig, hogy ott töltötték a szentestét (mindenki), nálunk meg az a szokás gyerekkoromtól fogva hogy Szenteste csak a szűk család ünnepel - nehéz jól csinálni.
Főleg úgy hogy a gyereknek jó legyen.
Két gyerekünk van.
24-én délelőtt fát díszítünk együtt. Du. alvás után átjön az anyukám, itt van 1-2 órát, aztán elmegy. Őt azért "engedjük át" Szenteste, mert amúgy tök egyedül lenne otthon, nincs senkije, csak mi.
25 és 26 du. alvás után átmegyünk (v átjönnek) anyósomékhoz, másik nap apukámhoz+b.nőjéhez, ezek is csak 1-2 órás programok.
Máshoz nem járunk, ha valaki jön, felőlem jöhet, de abból már nem csinálok nagy ügyet (bár ezekből sem). Nem gürizem halálra magamat a konyhában, gyakorlatilag minden ugyanolyan, csak van 1-2 féle süti, szép karácsonyfa.
Mindenki nyugodt, a gyerekek boldogok és mi is, mert nincs senki ide-oda rángatva.
De utáltam gyerekkoromban engem mindig rángattak rokonról rokonra, alig tudtam játszani a vadiúj játékokkal, mert mindig menni kellett valahova. Anyám gyakorlatilag egész decemberben a konyhában volt, mindig volt vagy 20 féle süti, de mi a fenének??? Jobb lett volna, ha együtt vagyunk nyugalomban. Utálom, ha a nagy zabálásról és rohangálásról szól egy ünnep. Szerencsére a férjemmel ebben egyetértünk, hogy nyugalom kell ilyenkor és békesség és szeretet :D
24-e csak a mienk :)
Először is lecseréltük a fát műfára :( Ezt baromira sajnálom, de amíg kicsi a gyerek ez kényelmesebb. Nem hullik, nem drága minden évben megvenni, felcipelni a sok lépcsőn (lift nincs) nem baj ha dől. Aztán lecseréltük a díszeket, én csinálok minden évben papírból, szalagból. Jobb, mintha az üveggöbre kapna rá :)
25-én jönnek az én szüleim fél napot (délután nagyot alszik) alvás után néha beugrik a nagyi is (anyósom) de csak fél órát marad max, mert templomba megy meggyónni egész éves parázna bűnözését.
26-én meg heverészünk, játszunk stb. Más rokonokhoz sem megyünk látogatóba és mivel még eddig elég kicsi volt a gyerkőc és tudták, hogy buszon nem rángatjuk a tömegben nem is hívtak, de ők sem jöttek.
A tavalyit írom le, akkor voltak a gyerekeink 2 éves a nagyobb, 3 hónapos a kicsi.
24-én délelőtt feldíszítettük a fát. Déli alvás alatt alákerültek az ajándékok, délután gesztenyepürézés közben ajándék bontogatás majd játék volt.
25-én nálunk tartottuk a karácsonyt (ez az én kérésem volt, előtte mindig mi mentünk) jöttek az én szüleim, tesóim, a férjem szülei, tesója, és az én nagyszüleim.
Idén valószínűleg így lesz (általában ez szokott lenni kivéve tavaly)
24-én a két gyerekkel csak mi itthon karácsonyozunk, 25-én vagy a szüleimhez megyünk, ahová a nagyszüleim is jönnek, vagy a nagymamám tart ebédet és oda megy mindenki.
26-án utazunk a férjem családjához (50 km) ott az ő nagymamája szokott családi ebédet tartani, mindig 26-án. Kb. 20 fő. Ha tudunk maradni akkor anyósoméknál alszunk egy napot, és 27-én jövünk haza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!