Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Egy kisgyereknek mikor kell...

Egy kisgyereknek mikor kell szabályosan kiejtenie az R betűt?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy szépen tudja "pörgetni", nem a j betűhöz hasonlóan ejti.

Remélem érthető vagyok.

2011. okt. 5. 18:14
 1/8 anonim válasza:
100%

Hát én arra emlékszek hogy általános első osztályban kb 25 gyerekből 2en nem tudtuk kiejteni az "R" betűt. Logopédushoz is kellett mennünk.

Szóval szerintem olyan 6-7 éves korra már eléggé szabályosan ki kell ejteni.

2011. okt. 5. 18:23
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

A kicsikém most lesz 4 éves. Akkor még nem aggódom. Annyira. És gyakorolunk.

2011. okt. 5. 18:28
 3/8 anonim ***** válasza:

Nekem a nagyobb már korán, 3,5 évesen teljesen tisztán és érthetően beszélt. A kisebbik meg csak most nyáron tanulta meg az R betűt (7,5 évesen). Pörgetni kb. 1 éve tudja, de a beszélt nyelvben most tudja alkalmazni. Barátnőmnél az egyik gyerkőc meg 9 évesen tanulta meg logopédustól.

Amúgy bürrögni tud? pl. amikor autóval játszik, tudja- e mondani, hogy brrrrrr? Ha igen, akkor szerintem nem lesz gond...

2011. okt. 5. 18:49
 4/8 anonim ***** válasza:
21%
Mind a két gyerekem 3 éves korára már pörgette az rrrr-t. A lányomnak kicsit nehezebb volt. Azért kérdezd meg a gyerekorvost, a hat éves kort már későinek tartom. Még ovisan járasd logopédushoz, suliba nem legyen már kudarcélménye.
2011. okt. 5. 22:43
 5/8 anonim ***** válasza:

Nekem a védőnő azt mondta,hogy iskolás (6-7 éves)korra kellene szépen mondania,addig ráértek gyakorolni!

Üdv!

2011. okt. 6. 08:03
 6/8 anonim ***** válasza:
Majd az óvodai nagycsoportban fog logopédus foglalkozni velük, ilyenkor még nem kell ezzel foglalkozni. Én (mindjárt)4 évesem se mondja még rendesen, de a 6 éves unokabátyja sem.
2011. okt. 6. 10:06
 7/8 anonim ***** válasza:
Nagycsoportos kor előtt nem foglalkoznak velük a logopédusok, mert a beszédszerveik nem fejlődtek mg ki rendesen, azaz a "selypességnek" élettani oka van. Plusz az is előfordulhat, hogy a beszédhanghallásuk nem elég érett, azaz nem is hallják a különbséget a kétféle ejtés között.
2011. okt. 6. 11:32
 8/8 A kérdező kommentje:
Mégegyszer köszönöm mindenkinek!
2011. okt. 10. 15:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!