Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hagyjam így oviba járni?

Hagyjam így oviba járni?

Figyelt kérdés
A kisfiam 3 éves.2 hete kezdtük az ovit,bölcsibe nem járt,nagymamával volt itthon. Nagyjából júni eleje-közepe óta szobatiszta. Viszont mióta oviba jár bepisil és kétszer bekakált.De csak az oviban.Itthon rögtön szól,ha jön az inger.Szeret oviba járni,imádja a gyerekeket.Tudom,hogy kicsi még,és új a helyzet stb.Igazából az óvónéni miatt nem tudom mit tegyek,mert ma is olyan szemrehányóan közölte,hogy megint bepisilt és be is kakált a gyerek! Nem tudom miért nem lehet ezt máshogy elintézni,miért kell megalázni az embert,és nem mellesleg a gyereket!? Nem tudom nem szidják-e le,vagy ami rosszabb nem verik-e meg ha előfordul ilyen baleset.Nem szeretném,ha emiatt bármi baja lenne lelkileg a kisfiamnak. Mit tennétek a helyemben?
2011. szept. 21. 22:39
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez nagyon nehéz. Ha nem működnek együtt az ovis nénik (óvónő+dadus) akkor szinte lehetetlen.

Azt nem hinném, hogy megverik vagy ilyesmi, de történhetett valami, ami miatt a fiad leblokkolt, és kérdés, hogy sikerül-e kiderítened.

Nálunk bepisilés volt csak, és kiderült, hogy a kis WC az oka, mert otthon mindig bilibe pisilt, és teljesen más a szög. Egyszer véletlenül lepisilte a nadrágját, aztán annyira szégyellte (nem bántották miatta, neki volt kellemetlen!), hogy megpróbálta egész nap visszatartani, ami persze nem ment, akkor meg azért pisilt be... :o(

Irtó rendes volt az óvónéni, azt mondta, vigyünk be egy bilit, és idénre meg megnőtt annyira, hogy ez már nem volt gond.

Nem tudom, mennyire beszédes a kisfiad, de próbáld meg kideríteni oldott beszélgetés keretében, hogy mi történt.

Az én kislányom sem annyira beszédes, jellemző, hogy két-három nappal később mond el nekem valamit, amit sérelmezett, és csak úgy odaveti fél szavakban egy teljesen (számomra) nem odaillő szituációban. Szóval legyél résen, és próbáld meg kideríteni.

Az is lehet, hogy gyerek csúfolta, vagy bármi...

2011. szept. 21. 22:45
 2/5 anonim ***** válasza:

Mi még nem járunk oviba, de szerintem muszáj lenne beszélned az óvónénivel, hogy segítesen megoldást találni és hogy otthon semmi gond, végül ő a szakember, neki símán meg kellene tudnia oldani a helyzetet. Én már hallottam is merős kisfiát leöntötték egy kancsó vízzel, mert bepisilt, szóval bármi elképzelhető, bár ez kb. 12 éve lehetett, nem tudom mennyit váltzott a világ azóta. Én is félek előre, mi bölcsivel kezdjük, szóval ott fognak segíteni, remélem nem lesz gond.

Szerintem kivenni nem érdemes, ez egy hosszabb folyamat, vagy akár 1 évig sem járna? Előbb próbálkozz az óvónénivel. Támadd vissza, hogy otthon semmi gond, nem tudod itt mik történnek, hogy a kisfiad kvázi nem mer elmenni wc-re, vagy szólni, vagy nem figyelnek rá eléggé.

2011. szept. 21. 23:19
 3/5 anonim ***** válasza:

Hogy érted azt, hogy megverik? Komolyan felmerült benned a gyanú, hogy az oviban megütik a gyereket? Ha ilyesmiről van információd, azonnal meg kell erről bizonyosodni (szülőtársaktól érdeklődni), mert ez több, mint durva!!

Lehet, hogy csak az a baj, hogy a kisfiad nem megy oda az óvó nénihez és nem mondja az arcába, hogy kakilni kell / pisilni kell. Ha " csak úgy" mondja, mint ahogy otthon megszokta, az óvó néni a nagy zsivajban esetleg nem hallja meg. Nem tudom, ezt próbáltad-e elmagyarázni neki. Szerintem nem érdemes egyelőre kivenni, megzavarni ezzel, esetleg szégyenérzetet kelteni benne, hogy ő nem járhat oviba, mert bepisilt. Szegénykém. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az óvó néni szemrehányóan közli ezt veled, hisz ez az egész lehet egyszerűen csak a beszoktatási "trauma" következménye. Nem figyeltél meg olyasmit, hogy ez egyik óvó néninél bepisil, a váltótársánál nem?

2011. szept. 22. 08:22
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Istenem, szegénykém! :( Szerintem is beszélned kellene négyszemközt az óvónővel, hogy tudod te, ez feltétel az oviban, de azért az első időben előfordulhatnak balesetek (nálunk is minden nap van pisis bugyi, gatya kimosva a radiátoron, tehát a 3 éves korosztállyal előfordul!) és szeretnéd őket arra kérni, hogy működjenek együtt ebben! Elmondod, hogy otthon szépen szól, ha pisilni,kakilni kell, így csak azt tudod elképzelni, hogy a stressz miatt van ez. Kéred az óvónéniket, hogy a tapasztalatukkal segítsenek, hogy ez mielőbb megoldódjon. Gondolom, ha tudják, számítasz rájuk, mert tapasztaltak, akkor tényleg segíteni fognak és nem harapják le a kisfiad és a Te fejedet. Mindezt csak szépen. Sok sikert, remélem mihamarabb megoldódik a problémátok!
2011. szept. 22. 09:44
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem az ovodák mellett kampányolok, de biztos, hogy nem verik meg a fiadat. Én is három napja szoktatom az enyémet és hidd el láttam az oviban olyan kislányt, akire még otthon sose volt rászólva, irtó nehéz vele, de még őt is egész nap csak ölelgetik felváltva az ovonénik, tök türelmesek vele, nem bántanak senkit. Én harmadik napja másfél órát ülök a fiammal a csoportszobába, olyan kis érzékeny ő is, nem lehet csak úgy otthagyni, szóval látom őket, hogy bánnak a kicsikkel. A daduska is és mindenki kedves és segít nekik. Sűrűn kérdezik őket a wc-zésről is, de minden nap van, aki becsurrant, sose még csak le sem szidták őket. CSak elmondják nekik, hogy jobban oda kell figyelni, próbáljanak meg időben szolni- tök normálisak velük. Utána meg sűrűbben kérdezték őket, hogy kell-e wc-zni.

Szerintem te is próbáld meg a fiadat beszltetni, hogy mi van az oviban, mi hogy volt- és hogy hogy zajlik a pisilés, kakilás... Bíztasd hogy ha érzi, hogy kell, rögtön szóljon ovonéninek, vagy a daduskának. Ismételjétek sokat a neveket- ovonénikét daduskákét, hogy tudja ki kicsoda, és hogy kinek kell szólni.

Persze lehet nálatok kicsit nagyobb szigor van, akkor az ovonénit is kérd meg, hogy kérdezzék a fiadat sűrűbben, hogy kell-e pisilnie- kakilnia, esetleg vigyék ki napközben 1-2x, még akkor is ha nem szól, hogy próbálja meg.

Ilyenkor ovodai beszokásnál előfordul az ilyen, sok az újdonság, minden másra jobban figyel a kisfiad, és becsurran a pisi-kaki. Ez még nem jelent rosszat, pár héten belül, ha már stabilabb lesz ő is, szerintem el fog mulni.

Sok sikert nektek is- egyébként én is nehezen viselem ezt az időszakot! :(

2011. szept. 22. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!